Maksusitoumuksilla järjestettävät sopeutumisvalmennuskurssit

Maksusitoumuksilla järjestettävät sopeutumisvalmennuskurssit

Mitä

Sopeutumisvalmennus on kuntoutusta, ja sen tavoitteena on sosiaalisen toimintakyvyn edistäminen. Kurssit järjestetään ryhmämuotoisena kuntoutuksena. Näille kursseille tarvitset maksusitoumuksen. Sopeutumisvalmennuskurssit ovat laajempia kuin muut kurssimme.

Vuonna 2024 järjestetään seuraavat sopeutumisvalmennuskurssit:

TOIMINTAKYKYÄ LIIKKUMALLA – TOIMINALLINEN SOPEUTUMISVALMENNUSKURSSI

Aika: Kaksiosainen kurssi 7.–9.10. ja 25.–27.11.2024

Paikka: Liikuntakeskus Pajulahti, Nastola. www.pajulahti.com

Haku: 26.7.2024 mennessä

Kurssi on tarkoitettu aivovamman saaneille henkilöille, jotka haluavat saada uusia keinoja edistää kuntoutumistaan liikun­nan avulla. Kurssilla annetaan asiantuntijatietoa aivovamman jälkitilaoireista ja vaikutuksista liikunta- ja toimintakykyyn sekä kokeillaan ohjatusti erilaisia liikuntamuotoja. Tavoitteena on saada uusia kokemuksia ja tietoa, joita voi hyödyntää arjessaan osana muuta kuntoutusta ja hyvinvoinnin edistämistä-

Tälle kurssille tarvitset maksusitoumuksen.

Sopeutumisvalmennuskurssi pariskunnille

Aika: 23.–27.9.2024

Paikka: Kylpylähotelli Rauhalahti, Kuopio. https://www.rauhalahti.fi/

Haku: 26.7.2024 mennessä

Kurssi on tarkoitettu pariskunnille, joissa toisella on aivovamma ja vammautumisesta on kulunut ainakin kaksi vuotta. Kurssilla annetaan asiantuntijatietoa aivovamman jälkitila­oireista, käsitellään muuttuneeseen parisuhdetilanteeseen liittyviä asioita ja pyritään vahvistamaan osallistujien voimavaroja. Kurssilla vaihdetaan kokemuksia arjessa toimimisesta ja pohditaan yhdessä vammautumisen merkitystä parisuhteen kannalta. Ohjelma sisältää ohjattuja ryhmäkeskusteluja, asiantuntijoiden alustuksia ja yhteistä toimintaa. Kurssilla ei ole mahdollisuutta pari- tai kriisiterapiaan.

Tälle kurssille tarvitset maksusitoumuksen.

PERUSTIETOA AIVOVAMMOISTA – SOPEUTUMISVALMENNUSKURSSI VAMMAUTUNEILLE JA HEIDÄN LÄHEISILLEEN

Aika: 28.10.–1.11.2024

Paikka: Peurunka, Laukaa. https://peurunka.fi/

Haku: 30.8.2024 mennessä

Kurssi on tarkoitettu aivovamman saaneille henkilöille, joilla vammautumisesta on kulunut vähintään vuosi. Kurssilla annetaan asiantuntijatietoa aivovammoista, käsitellään vam­man aiheuttamien muutosten tiedostamista ja omien voima­varojen hyödyntämistä kuntoutumisen tukena. Kurssi antaa mahdollisuuden tavata muita samankaltaisessa tilanteessa olevia, jakaa omia kokemuksia ja oppia muilta. Kurssille voi hakea myös yhdessä läheisen kanssa.

Tälle kurssille tarvitset maksusitoumuksen.

Sopeutumisvalmennuskurssi – Väsyvyys, voimavarat ja hyvinvointi

Aika: 11.–15.11.2024

Paikka: Ruissalo Spa & Hotel, Turku. https://ruissalospa.fi/

Haku: 27.9.2024 mennessä

Kurssi on tarkoitettu aivovamman saaneille henkilöille, joiden vammautumisesta on vähintään kolme vuotta ja jotka haluavat saada uusia keinoja vamman kanssa elämiseen. Kurssilla annetaan asiantuntijatietoa väsyvyysoireista ja etsitään yhdessä keinoja vahvistaa toimintakykyä ja hyvin­vointia. Tavoitteena on oppia tunnistamaan oma väsyvyys, löytää keinoja tulla paremmin toimeen oireiden kanssa ja vahvistaa omia voimavaroja. Kurssille voi osallistua yhdessä läheisen kanssa.

Tälle kurssille tarvitset maksusitoumuksen.

Kenelle

Aivovammaliiton sopeutumisvalmennuskurssit ovat valta-kunnallisia. Ne on tarkoitettu yli 18-vuotiaille Suomessa asuville aivovammautuneille henkilöille ja heidän lähei­silleen. Läheisiä ovat puolisot, vanhemmat ja huoltajat, aikuiset lapset tai muut samassa taloudessa asuvat. Sopeutumisvalmennuskurssit on tarkoitettu ensisijaisesti traumaperäisesti aivovammautuneille henkilöille. Mukaan voidaan valita harkinnan perusteella myös henkilöitä, jotka ovat saaneet aivovaurion muulla tavalla.

Aivoverenkiertohäiriön sairastaneille kursseja järjestää Aivoliitto (https://www.aivoliitto.fi/).

Milloin

Sopeutumisvalmennuskursseille osallistuminen on ajan­kohtaista, kun vammautumisen jälkeinen kuntoutus ei enää etene suurin harppauksin ja uudenlaiseen elämään sopeutuminen on alkanut. Myös muuttunut elämäntilanne, johon kurssilta arvioit saavasi tukea, käy perus­teeksi sopeutumisvalmennuskursseille osallistumiseen. Ryhmämuotoisilla kursseilla ei ole mahdollisuutta yksilö- tai kriisiterapiaan.

Kustannukset

Sopeutumisvalmennuskurssit kustannetaan maksusitoumuksilla. Maksusitoumuksen voit saada omasta vakuutusyhtiöstäsi, mikäli sinulla on lääkärinlausunto ja vakuutusyhtiösi on korvannut muuta kuntoutusta vammaasi liittyen. Voit myös hakea maksusitoumusta oman hyvinvointialueesi vammaispalveluista. Sopeutumisvalmennuskurssille osallistuaksesi sinulla tulee olla voimassa oleva maksusitoumus.

Sopeutumisvalmennuskurssit ovat osallistujille maksut­tomia ja toteutetaan täysihoidolla sisältäen majoituksen, ateriat ja ohjelman. Aivovammaliitto ei korvaa matkakuluja tai ansionmenetyksiä kurssin ajalta.

Kurssiesite

Kurssiesite 2024 löytyy tämän linkin takaa.

Haku

Aivovammaliiton kursseille haetaan ilmoitettuun hakupäivään mennessä. Kursseille haettaessa käytetään ensisijaisesti sähköistä hakulomaketta:

https://asiointi.aivovammaliitto.fi/kurssit (linkki avautuu sisäiselle kurssihakusivulle)

Paperisen kurssihakemuksen postitusosoite: Aivovammaliitto ry/Kurssit, Malminkaari 5 B, 00700 Helsinki

Lisätietoja saat Aivovammaliiton kuntoutussuunnittelijalta, puh. 050 373 9076, www.aivovammaliitto.fi

Lisätietoa:
Otto Laitinen
puh. 050 373 9076
otto.laitinen(at)aivovammaliitto.fi

@aivovammaliitto