Maksusitoumuksilla järjestettävät sopeutumisvalmennuskurssit

Mitä

Sopeutumisvalmennus on kuntoutusta ja sen tavoitteena on sosiaalisen toimintakyvyn edistäminen. Kurssit järjestetään ryhmämuotoisena kuntoutuksena. Näille kursseille tarvitset maksusitoumuksen.

Vuonna 2023 järjestetään seuraavat sopeutumisvalmennuskurssit:

Sopeutumisvalmennuskurssi – Liikunta kuntoutumisen tukena

Aika: Kaksiosainen kurssi 28.–30.8. ja 2.–4.10.2023

Paikka: Liikuntakeskus Pajulahti, Nastola. www.pajulahti.com

Haku: 9.6.2023 mennessä

Kurssi on tarkoitettu aivovamman saaneille henkilöille, jotka haluavat lisätä liikuntaa arjessaan. Kurssilla annetaan asiantuntijatietoa aivovamman jälkitilaoireista ja vaikutuksista liikunta- ja toimintakykyyn sekä kokeillaan ohjatusti erilaisia liikuntamuotoja. Tavoitteena on saada uusia näkökulmia ja kokemuksia, joita voi hyödyntää arjessaan osana muuta kuntoutusta ja hyvinvoinnin edistämistä.

Tälle kurssille tarvitset maksusitoumuksen.

Sopeutumisvalmennuskurssi pariskunnille

Aika: 18.–22.9.2023

Paikka: Virkistyshotelli Yyteri, Pori. www.virkistyshotelli.fi

Haku: 28.7.2023 mennessä

Kurssi on tarkoitettu pariskunnille, joissa toisella on aivovamma. Kurssilla annetaan asiantuntijatietoa aivovamman jälkitilaoireista, käsitellään muuttuneeseen parisuhdetilanteeseen liittyviä asioita ja pyritään vahvistamaan osallistujien voimavaroja. Kurssilla vaihdetaan kokemuksia arjessa toimimisesta ja pohditaan yhdessä vammautumisen merkitystä parisuhteen kannalta. Ohjelma sisältää ohjattuja ryhmäkeskusteluja, asiantuntijoiden alustuksia ja yhteistä toimintaa.

Tälle kurssille tarvitset maksusitoumuksen.

Sopeutumisvalmennuskurssi vastavammautuneille

Aika: 6.–10.11.2023

Paikka: Ruissalon kylpylä, Turku. www.ruissalospa.fi

Haku: 15.9.2023 mennessä

Kurssi on tarkoitettu aivovamman saaneille henkilöille, joilla vammautumisesta on kulunut vähintään vuosi. Kurssilla annetaan asiantuntijatietoa aivovammoista, käsitellään vamman aiheuttamien muutosten tiedostamista ja omien voimavarojen hyödyntämistä kuntoutumisen tukena. Kurssi antaa mahdollisuuden vaihtaa kokemuksia toisten samankaltaisessa tilanteessa olevien kanssa, jakaa omia kokemuksia ja oppia muilta. Kurssille voi osallistua myös yhdessä läheisen kanssa.

Tälle kurssille tarvitset maksusitoumuksen.

Sopeutumisvalmennuskurssi – Väsyvyys, voimavarat ja hyvinvointi

Aika: 20.–24.11.2023

Paikka: Imatran kylpylä, Imatra. www.imatrankylpyla.fi

Haku: 29.9.2023 mennessä

Kurssi on tarkoitettu aivovamman saaneille henkilöille, joiden vammautumisesta on vähintään kolme vuotta ja jotka haluavat saada uusia keinoja vamman kanssa elämiseen. Kurssilla annetaan asiantuntijatietoa väsyvyysoireista ja etsitään yhdessä keinoja vahvistaa toimintakykyä ja hyvinvointia. Tavoitteena on oppia tunnistamaan oma väsyvyys, löytää keinoja tulla paremmin toimeen oireiden kanssa ja vahvistaa omia voimavaroja. Kurssille voi osallistua yhdessä läheisen kanssa.

Tälle kurssille tarvitset maksusitoumuksen.

Kenelle

Aivovammaliiton sopeutumisvalmennuskurssit ovat valtakunnallisia. Ne on tarkoitettu yli 18-vuotiaille Suomessa asuville aivovammautuneille kuntoutujille ja heidän läheisilleen. Läheisiä ovat puolisot, vanhemmat ja huoltajat, aikuiset lapset, isovanhemmat tai muut samassa taloudessa asuvat. Sopeutumisvalmennuskurssit ovat tarkoitettu ensisijaisesti traumaperäisesti aivovammautuneille henkilöille. Mukaan voidaan valita harkinnan perusteella myös henkilöitä, jotka ovat saaneet aivovaurion muulla tavalla.

Milloin

Sopeutumisvalmennuskursseille osallistuminen on ajankohtaista, kun vammautumisen jälkeinen kuntoutus ei enää etene suurin harppauksin ja uudenlaiseen elämään sopeutuminen on alkanut. Myös muuttunut elämäntilanne, johon kurssilta arvioit saavasi tukea, käy perusteeksi sopeutumisvalmennuskursseille osallistumiseen. Ryhmämuotoisilla kursseilla ei ole mahdollisuutta kriisiterapiaan.

Kustannukset

Sopeutumisvalmennuskurssit kustannetaan maksusitoumuksilla.

Maksusitoumuksen voit saada omasta vakuutusyhtiöstäsi, mikäli sinulla on lääkärinlausunto ja vakuutusyhtiösi on kustantanut muuta kuntoutusta vammaasi liittyen. Voit myös hakea maksusitoumusta oman hyvinvointialueesi vammaispalveluista. Sopeutumisvalmennuskurssille osallistuaksesi sinulle tulee olla voimassa oleva maksusitoumus.

Sopeutumisvalmennuskurssit ovat osallistujille maksuttomia ja toteutetaan täysihoidolla sisältäen majoituksen kahden hengen huoneissa, ateriat ja ohjelman. Aivovammaliitto ei korvaa matkakuluja tai ansionmenetyksiä kurssin ajalta.

Kurssiesite

Kurssiesite 2023 löytyy tämän linkin takaa.

Haku

Aivovammaliiton kursseille haetaan ilmoitettuun hakupäivään mennessä. Kursseille haettaessa käytetään ensisijaisesti sähköistä hakulomaketta:

https://asiointi.aivovammaliitto.fi/kurssit (linkki avautuu sisäiselle kurssihakusivulle)

Paperisen kurssihakemuksen postitusosoite: Aivovammaliitto ry/Kurssit, Malminkaari 5 B, 00700 Helsinki

Lisätietoja saat Aivovammaliiton kuntoutussuunnittelijalta, puh. 050 373 9076, www.aivovammaliitto.fi

Lisätietoa:
Otto Laitinen
puh. 050 373 9076
otto.laitinen(at)aivovammaliitto.fi

@aivovammaliitto