Kun perheenjäsen tai muu läheinen joutuu yllättäen sairaalahoitoon, voi herätä kysymys, miten voi kertoa lapsille tapahtuneesta. Lapsille on tärkeää puhua rauhallisesti, rehellisesti ja heidän ikätasonsa mukaisesti. Ei kannata tehdä katteettomia lupauksia esimerkiksi läheisen parantumisesta, vaikka se saattaisi tuntua hetkellisesti lohduttavalta. Lapselle on tärkeää tietää, että hän voi luottaa hänelle kerrottuihin asioihin.
Miten voi kertoa lapselle läheisen sairaalaan joutumisesta?
• Kerro tapahtuneesta rauhallisesti ja turvallisessa ympäristössä.
• Ole rehellinen tilanteen vakavuudesta ja kerro myös, että et tiedä mitä tulee tapahtumaan.
• Vakuuta, että lääkärit ja hoitajat tekevät parhaansa ja läheinen on hyvässä hoidossa.
• Ei kannata tehdä katteettomia lupauksia läheisen paranemisesta.
• Puhu lapsille heidän ikätasolleen sopivalla tavalla.
Mistä tukea lapselle ja nuorelle?
Lapsi saattaa oireilla tapahtuneesta esimerkiksi päiväkodissa ja koulussa, ja siksi on tärkeää, että opettajilla ja hoitajilla on tietoa läheisen tilanteesta. Lapsen arjessa mukana olevat ammattilaiset auttavat järjestämään tarvittavat tukipalvelut. Ammattilaisen kanssa keskustelu voi auttaa jo ennaltaehkäisevästi, vaikkei huomattavia oireita vielä olisikaan.
Joskus lapsi saattaa alkaa oireilla vasta sitten, kun tilanne on muuten rauhoittunut ja tasaantunut. Siksi lapsen ja nuoren käytöstä ja merkkejä oireilusta kannattaa seurata pidempäänkin, vaikka aluksi näyttäisi siltä, ettei tapahtunut ole vaikuttanut lapseen. Tukea lapsille tarvitaan varmasti jatkossakin, ja iän myötä myös lapsen tarve käsitellä asiaa muuttuu. Aivovammaliiton kurssitoimintaan kannattaa osallistua perheenä, jolloin myös lapset saavat tilaisuuden tavata muita, joiden perheenjäsen on vammautunut, sekä käsitellä asiaa ammattilaisten avulla. Tutustu kurssitoimintaan tästä (linkki avautuu sisäiselle sivulle)
Huomioitavaa
- kerro tapahtuneesta päiväkodin ja koulun henkilökunnalle
- kysy lapsen käytöksestä päiväkodissa ja koulussa, ja pyydä henkilökuntaa seuraamaan mahdollisia muutoksia tai käytösoireita
- jos lapsen käytös huolestuttaa voit pyytää apua esimerkiksi neuvolasta, koulukuraattorilta, kouluterveydenhoitajalta tai koulupsykologilta.
- varmista lapsen ja nuoren arjen ja harrastusten jatkuminen mahdollisimman muuttumattomana.
- Pyydä apua muilta läheisiltä aikuisilta arjen järjestämisessä
- Tarvittaessa keskustele sosiaalityöntekijän kanssa arjen avuksi tarjolla olevista palveluista
Lisätietoa lasten tukemisesta
Aivovamma – opas läheiselle. Tietoa sairaalahoidosta ja tukea kriisiin (pdf)
Hjärnskada – guide för närstående (pdf)
Traumatic brain injury – a guide for family members (pdf)