Hyvää aivovammaviikkoa!

Vietämme viikolla 46 aivovammaviikkoa, jonka teemana on vertaisuudesta voimaa. Vertaistuki on kokemusten jakamista saman kokeneen kanssa. Vertaistuki koostuu oman kokemustiedon kautta annettavasta tuesta ja tuettavan tarinan kuuntelemisesta.

Omien kokemusten jakaminen henkilön kanssa, joka on kokenut samankaltaisia asioita, on parhaimmillaan voimaannuttavaa ja lohduttavaa. Voi huomata, ettei ole asian kanssa yksin, vaan samankaltaisten asioiden kanssa elää ja kamppailee myös muita.

Aivovammaliitolla on koulutettuja vertaistukijoita ja kokemustoimijoita, jotka tekevät arvokasta vapaaehtoistyötä. Suuri kiitos heille siitä.

Toivon, että jokainen pysähtyy hetkeksi miettimään, miltä oma elämä tuntuisi, jos siitä katoaisi suuri osa tutusta ja turvallisesta. Opitut taidot ja tavat unohtuu, muistot häviävät tai hämärtyvät, oma jaksaminen riittää juuri ja juuri päivittäisiin toimiin. Mikään ei oikein tunnu miltään, on vaikea keskittyä asioihin ja kauppaan lähtiessä ei enää autossa muista, minne olikaan menossa tai tutussa kaupassa ei osakkaan enää liikkua, kun ei hahmota kaupan pohjapiirustusta.

Nämä erilaiset oireet ovat tosia noin 100 000 suomalaiselle päivittäin. Joka vuosi suomessa aivovammautuu noin 15 000–20 000 henkilöä, joista suurin osa toipuu lähes oireettomiksi, mutta liian monelle jää vaikeita, päivittäistä elämää haittaavia oireita. Tuhannet aivovammautuneet joutuvat kamppailemaan oikeusturvaansa ja toimeentuloonsa liittyvissä asioissa jopa vuosia tai vuosikymmeniä.

Voisitko sinä auttaa aivovammautunutta henkilöä pääsemään hetkeksi nauttimaan teatterista, liikunnasta, luonnosta tai muusta juuri hänelle merkityksellisestä asiasta? Jos vastasit kyllä ja haluat tehdä lahjoituksen, jolla on merkitystä, lahjoita rahaa aivovammautuneiden harrastustoimintaan. https://aivovammaliitto.fi/tule-mukaan/tue-toimintaa/ (Linkki avautuu sisäiselle sivustolle.)

Ensi vuonna vietämme Aivovammaliiton 30-vuotisjuhlavuotta teemalla Aivovammatyötä jo vuodesta 1992. Maailma on muuttunut paljon 30 vuodessa, ja aivovamma voi muuttaa yksittäisen elämän hetkessä. Olen kiitollinen, kun saan tehdä työtä, jonka koen merkitykselliseksi ja tärkeäksi. Toivon, että Aivovammaliitto pystyy toiminnallaan vaikuttamaan aivovammautuneiden henkilöiden elämän laatuun, sekä oikeusturvan ja toimeentulon paranemiseen sekä vähentämään uusien aivovammojen syntymistä.

Olet lämpimästi tervetullut Aivovammaliiton aivoviikon tapahtumiin, jotka löydät Aivovammaliiton nettisivuilta. https://aivovammaliitto.fi/tule-mukaan/tapahtumakalenteri/aivovammaviikko/ (Linkki avautuu sisäiselle sivustolle.9

Pidetään itsestämme ja läheisistämme huolta sekä huomioidaan heikommassa asemassa olevat henkilöt. Aivovammaviikko on oivallinen tilaisuus tähän.

Päivi Puhakka
toiminnanjohtaja
Aivovammaliitto ry

@aivovammaliitto