Aivovammaliitto perustettiin neljän paikallisyhdistyksen toimesta vuonna 1992. Tärkeimpinä asioina liiton perustamiselle tuolloin olivat aivovammatietouden lisääminen niin yhteiskunnassa kuin sosiaali- ja terveydenhuollon toimijoiden keskuudessa, vertaistuen tarjoaminen ja sopeutumisvalmennuskurssit. Vaikka aikaa on kulunut vuosikymmeniä, ovat nämä samat asiat edelleen toimintamme keskiössä.
Tuosta perustamisvuodesta yhdistyksien määrä on kasvanut eli aivovammayhdistyksiä on jo 11 paikkakunnalla. Toimintaa näiden yhdistysten toimintaryhmien kautta on 30 paikkakunnalla, kiitos vapaaehtoistemme. Aivovammayhdistyksissä toimijat ovat vapaaehtoisia, joko itse aivovammautuneita tai heidän läheisiään. Työ, jota he tekevät yhdistyksissä on merkityksellistä ja tärkeää monelle vammautuneelle ja heidän läheiselleen.
Pienen historiakatsauksen jälkeen muutama sana nykypäivästä eli Aivovammaliitto tuottaa aivovammatietoutta, vertais- ja kokemustoimintaa, kursseja, sopeutumisvalmennusta ja tukee yhdistyksiä toiminnassaan. Työntekijöitä Helsingissä on kymmenen ja lisäksi meillä on vuosittain useampi aivovammautunut henkilö työkokeilussa. Aivovammautuneet henkilöt ja heidän läheisensä ovat mukana kehittämässä kaikkea toimintaamme. Aivovammoista tarvitaan edelleen lisää tutkimusta, niiden diagnosointiin tulee saada ryhtiliike ja kuntoutukseen täytyy päästä oikea-aikaisesti. Aivovamma ei ole haukkumasana eikä se ole älyvamma.
Yhteiskunnallisesti aivovammat ovat terveydenhuollon laiminlyödyin alue, kun huomioidaan aivovammojen yleisyys ja kansantaloudellinen merkitys. Aivovamman alkuvaiheen diagnosointia ei tehdä edelleenkään eikä myöskään kirjauksia, jotka vaikeuttavat tulevaisuudessa syy-yhteyden todentamista. Aivovammautuneen oireita ei uskota, koska ne eivät näy päälle päin, oikea-aikaista ja -laatuista hoitoa eikä kuntoutusta ole saatavissa ja vakuutuskiistat pilaavat liian monen aivovammautuneen elämän.
Millainen on Aivovammaliiton tulevaisuus? Kuinka turvaamme yhdistyksissä vapaaehtoistoisten riittävyyden ja jaksamisen? Kuinka rahoitamme toimintamme? Kunpa tietäisin sen, mutta tässä pohdintaa, mitä se voisi olla.
Useat järjestöt ovat tuoneet esille kaksi haastetta eli rahoituksen epävarmuus ja jäsenmäärän väheneminen. Jäsenmäärän väheneminen aiheuttaa sen, että yhdistyksissä aktiivitoimijoiden määrä vähenee ja aktiiviset toimijat väsyvät työtaakan alle. Meidän tulee miettiä erilaisia tapoja olla vapaaehtoisena ja kuinka yhdistysten hallinnollisia tehtäviä voitaisi vähentää.
Toiminnan varmistamiseksi tulevaisuudessa tarvitsemme pitkäkestoisia päätöksiä järjestöjen toiminnan rahoittamiseen. Jos joudumme olemaan joka vuosi löysässä hirressä, toiminnan suunnittelusta tulee lyhytkestoista ja kohderyhmän tarpeet eivät täyty. Toivon, että saamme järjestöjen avustustoimintaan selkeyttä tämän vuoden aikana.
Aivovammaliiton ja yhdistysten toimintaan ovat kaikki tervetulleita, jokaiselle löytyy jotain.
Voit tulla mukaan vapaaehtoistoimintaamme, osallistua kursseille tai sopeutumisvalmennukseen, tulla mukaan kehittämään toimintaamme, saada tietoa aivovammoista, lahjoittaa aivovammatyöhön, tehdä aivovammatutkimusta yhteistyössä kanssamme, kertoa tarinasi meille, kysyä meiltä mieltäsi askarruttavia asioita tai ihan vaan soitella kuulumisia.
Juhlavuonna tulemme järjestämään useammalla paikkakunnalla aivovammatietouden lisäämiseen tähtääviä tapahtumia yhdessä aivovammayhdistysten kanssa. Tulossa on todella hieno vuosi, kesällä nähdään toreilla ja marraskuussa pääjuhlassamme.
Lämpimin talviterveisin
Päivi Puhakka
toiminnanjohtaja