Blogi-kirjoitus: Vain tilapäistä

Viime viikkojen uutiset ovat olleet täynnä koronavirukseen liittyvää uutista.  Tulee jo tunne, että valtakunnassa ei mitään muuta tärkeää olekaan.  No, onhan virus tietenkin vaarallinen niin ihmisten terveydelle kuin myös yhteiskunnan toiminnalle.  En halua vähätellä asiaa.

Aivovammaliitto on reagoinut tilanteeseen saman suuntaisesti kuin moni muukin taho.  Peruutimme kaikki tapahtumat ainakin huhtikuun loppuun saakka. Koska päätös tehtiin ensisijaisesti ihmisten terveys ja turvallisuus lähtökohtana, oli se helppo.  Jos ollaan aivan tarkkoja, ei kyse ole kaikkien tilaisuuksien osalta peruuttamisesta vaan siirtämisestä.  Ajankohtaa ei tosin vielä tiedetä.  Teimme myös linjauksen, että toimistolle ei päästetä toistaiseksi ulkopuolisia. Näin pyritään alentamaan tartuntariskiä niiden työntekijöiden kohdalla, joiden on työskenneltävä toimistolla.  Täytyy todeta, että yllättävän hyvin onnistuvat etäkokoukset erilaisia sähköisiä aplikaatioita käyttämällä.

Aivovamma ei merkitse, että henkilö kuuluisi automaattisesti riskiryhmään.  Asiantuntijoiden mukaan riskiryhmään voi kuulua, jos on jokin sydänsairaus, keuhkosairaus, Diabetes tai munuaisten, maksan vajaatoiminta.  Myös mikä tahansa muu vastustuskykyä selkeästi heikentävä sairaus voi tarkoittaa riskiryhmään kuulumista.  Oleellista on tietenkin, onko em. sairauksien hoito asianmukaisella tasolla.

Suurin osa koronaviruksen saaneista sairastaa sen lievänä.  Lehdet ja muu media kertovat jatkuvasti kuolleisuusluvuista ja ne saattavat pelästyttää.  Ainakin toistaiseksi prosentuaalinen kuolleisuus on kuitenkin suurin piirtein kunnollisen kausi-influenssan tasoa ja liittyy pääosin ns. riskiryhmään.

Edelleenkään en halua vähätellä asiaa, mutta pitää myös muistaa, että paniikkiin ei ole syytä.

Sosiaaliset lähikontaktit minimiin ja hygienia korkealla tasolla auttaa.  Joka puolelta tulee ohjeita, joita noudattamalla selviää kyllä.

Presidentti Niinistö totesi jo aikaisemmin, että tästä selvitään kyllä. Tämä on aivan totta.  Nykytilanne on tilapäinen ja rajoituksiin on nyt vain sopeuduttava vähäksi aikaa.  Toivottavasti tällainen kriisi myös avaa meiltä silmät huomata, kuinka hyvin asiat keskimäärin Suomessa ovat.  Toivottavasti myös taas opimme auttamaan toinen toisiamme vaikeissa elämän haasteissa.

 

Timo Kallioja

 

@aivovammaliitto