Työkokeilusta tutkinto-opiskelijaksi

Toni Toivonen asettelee tottuneesti kenkiä hyllyille tamperelaisessa Intersport Lielahdessa. Välillä hän neuvoo asiakasta, joka kysyy sadetakkien sijaintia. Silloin tällöin myymälän henkilökunnan sisäistä kommunikointia kuuluu korvanapista. Työ myymälässä on monipuolista, eikä yksikään päivä ole samanlainen.

Alun perin Toni Toivosesta piti tulla jääkiekkoilija. Urasuunnitelmat muutti kuitenkin vuoden 2018 marraskuussa pelattu A-junioreiden ottelu, jossa Tonia taklattiin säätöjen vastaisesti päähän, ja vieläpä pahasta kulmasta. Toni ei itse muista tapahtuneesta, mutta lopputuloksen hän muistaa: aivovamma, jonka vuoksi jääkiekkoura piti unohtaa. Pitkän kuntoutumisjakson jälkeen oli aika ottaa käyttöön suunnitelma B.

Ensimmäiseksi tavoitteekseen Toni kertoo kuntoutumisen yhteiskuntakelpoiseksi. Koska Toni oli nuori ja erinomaisessa fyysisessä kunnossa, hänen kuvailemansa ”löysä makaroniolo” alkoi yllättävän pian helpottaa. Seuraavaksi nuorukainen alkoi tähytä työmarkkinoille. Tonin ystävä ja entinen joukkuekaveri oli töissä Intersport Lielahdessa (linkki avautuu ulkoiselle sivulle eli Intersportin nettisivuille). Hän kehui, että työpaikka on mukava, sillä siellä on hyvä porukka ja mukavia, monipuolisia työtehtäviä. Toni alkoi miettiä työkokeilua vuonna 2020, mutta juuri tuolloin iski korona ja sen mukanaan tuomat poikkeusolot. Ihmiset pysyivät kodeissaan, eikä kauppa käynyt. Viime vuoden joulukuussa aika työkokeilulle oli vihdoin otollinen. Kun yhteinen sävel löytyi kauppias Sanna Tiitisen kanssa, oli aika alkaa kartoittaa, minkälaisessa työkunnossa Toni on.

-Olen viihtynyt tosi hyvin, ihan ensimmäisestä päivästä lähtien. Aluksi minua tietysti vähän jännitti, mutta minut on otettu hyvin vastaan ja koulutettu eri tehtäviin. Kaikki tiesivät alusta asti taustani – ja rehellisyys onkin edellytys toimivalle yhteistyölle, Toni painottaa.

Työkunto selville työkokeilussa

-Tonin kanssa kaikki natsasi heti. Minulla on 28-vuotisen kauppiasurani aikana ollut työkokeilijoita aikaisemminkin. Oleellista työkokeilijaa ottaessa onkin, että hän tuntuu persoonana sopivalta työyhteisöön. Toinen tärkeä asia on oma-aloitteisuus. En koskaan palkkaisi ihmistä mihinkään tehtävään, ellei hän itse ottaisi reippaasti yhteyttä, kertoo kauppias Sanna Tiitinen.

Koska työkokeilijaa ei lasketa mukaan yrityksen työvoimaan, ovat erilaiset joustot helppo toteuttaa muun työvoiman kärsimättä siitä. Heti alkuun sovittiin, että jos Toni ei jonakin päivänä jaksa tulla töihin kello kymmeneksi, hän voi tulla myöhemmin. Myöskään ilta- ja viikonloppuvuoroja ei mukaan otettu, sillä molemmille osapuolille oli tärkeää lähteä liikkeelle kevyesti ja varmistettava näin, ettei kuntotutuminen ota takapakkia.

Seuraavaksi Toni on ottamassa uuden harppauksen urallaan.

-Olemme nyt siinä pisteessä, että elo-syyskuun vaihteessa Toni aloittaa meillä oppisopimuksella. Olemme päässeet siihen vaiheeseen, jossa hän siirtyy työkokeilijasta palkkalistoillemme. Hän voi työn ohessa suorittaa merkonomin tutkinnon, Sanna iloitsee.

Erityisen iloinen uudesta elämänvaiheesta on Toni itse.

-On upeaa voida tehdä työtä ja saada samalla tutkinto suorittua, Toni hymyilee.

Voit lukea koko Tonista ja Sannasta kertovan artikkelin syksyllä ilmestyvästä painetusta Aivoitus-lehdestä numero 3/2021

Katso Tonin tarina Youtubesta (linkki avautuu ulkoiselle sivulle K-kaupparyhmän Youtube-kanavalle)

Teksti: Pia Warvas
Kuva: Jouni Kilpeläinen

@aivovammaliitto