Tietoa kokemustoimijoilta

Kokemustoimija on Kokemustoimintaverkoston (linkki avautuu ulkoiselle sivustolle Kokemustoimintaverkoston kotisivuille) ja siihen kuuluvien järjestöjen kouluttama kokemustiedon jakaja. Hänen tehtävänään on lisätä eri alojen ammattilaisten, opiskelijoiden ja suuren yleisön ymmärrystä ja tietoa siitä, minkälaista on elää esimerkiksi aivovamman kanssa.

Koulutettu kokemustoimija jakaa tietoa heille, joilla ei ole omaa kokemusta vastaavasta vammasta, sairaudesta tai niissä läheisenä olemisesta. Kokemustoimijan voi esimerkiksi pitää luentoja, puheenvuoroja tai alustuksia monenlaisille kuulijaryhmille, kuten vaikkapa eri alojen opiskelijoille tai ammattilaisille. Jos juuri sinä haluat syventää tietoasi aivovammoista, voit tilata meiltä koulutetun kokemustoimijan tämän linkin kautta (linkki avautuu ulkoiselle sivustolle Aivovammaliiton kokemustoimijoiden tilauslomakkeeseen).

Pääkaupunkiseudulla on juuri käynnissä kokemustoimijakoulutus. Valtaosa koulutettavista on paikalla fyysisesti, mutta pari osallistujaa kouluttautui kotoaan etäyhteyksien kautta. Hybridikoulutus toimii mitä mainioimmin.  

Koulutuksiin osallistuu yleensä useamman eri järjestön jäseniä. Kun jo koulutusvaiheessa mukana on eri taustoista tulevia opiskelijoita, oppii jokainen heti kertomaan tarinansa kuulijaryhmille, joilla ei välttämättä ole ennestään mitään tietoa esimerkiksi aivovammoista. Aivovammaliitto saa pääkaupunkiseudun koulutuksesta kaksi uutta, upeaa kokemustoimijaa täydentämään jo aiemmin valmistuneiden osaavaa joukkoamme.

-Tämä on ollut upea koulutustilaisuus! Kun mukana on eri sairaus- ja vammaryhmien edustajia, rikastaa ja syventää se jokaisen oppimista, iloitsee IBD ja muut suolistosairaudet ry:n hankevastaava Maria Joutsen.

Teksti ja kuva: Pia Warvas

Kuvassa päivän koulutusta suunnittelemassa toiminnanjohtaja Sini Nykänen Finnilco ry:stä (linkki avautuu ulkoiselle sivustolle Finnilcon kotisivuille) ja hankevastaava Maria Joutsen IBD ja muut suolistosairaudet ry:stä (linkki avautuu ulkoiselle sivustolle IBD:n kotisivuille).

@aivovammaliitto