Tasapainon tutkija

Matti Vartiainen valmistui vuonna 1998 fysioterapeutiksi, mutta hän oli jo opiskeluaikanaan päässyt töihin silloiseen Käpylän kuntoutuskeskukseen. SM-sarjassa käsipalloa pelannut mies oli ajatellut erikoistua urheiluun, mutta työpaikan myötä neurologia vei mukanaan.

Nuori fysioterapeutti Matti Vartiainen aloitti uransa fyysisesti hyvin liikkuvien aivovammautuneiden ihmisten kuntoutuksen parissa. Varsin pian hän havaitsi, että tasapaino on keskeisiä toimintakyvyn mittareita, mutta että toimintakyvyn ja tasapainon arviointiin käytettävät työkalut ja menetelmät olivat liian karkeita. Vaikka liikkuvuus, kunto ja tasapaino vaikuttivat silmämääräisesti olevan kunnossa, kertoivat asiakkaat tuntevansa olevansa kömpelöitä.

-Tuolloin ei ollut mitään työkaluja, joilla olisin todentanut asiakkaan subjektiivisen arvion tämän tasapainovaikeuksista. Aloin selvitellä, miten tasapainohäiriöt voitaisiin todentaa myös objektiivisesti eli puolueettomasti ja tasapuolisesti.

Tasapainon mittaamiseen perehtyessään hän löysi UKK-instituutista tutkija Marjo Rinteen, jonka tutkimuskohteena olivat terveyskuntotestit. Niissä keskeisenä oli metronomin tahdissa askellus.

-Hankin Käpylään metronomin, jonka avulla huomasin, että bingo – asiakkaan oma kokemus tasapainovaikeuksista saatiin objektiivisesti esiin, kun käytössä oli niinkin yksinkertainen apuväline kuin metronomi.

Matti innostui tasapainoon liittyvistä asioista laajemmin. Vuonna 2000 hän sai opetusministeriöstä ensimmäisen apurahansa, lähti opiskelemaan lisää aiheesta avoimeen yliopistoon ja julkaisi ensimmäisen artikkelinsa. Sen aiheena oli hyvin liikkuvien aivovamman saaneiden ihmisten tasapainon arviointi.  

Matka nykyhetkeen oli alkanut.

Tehokkaampia tasapainomittareita

Matti kiinnostui yhä enemmän ja enemmän aivovammoihin ja tasapainoon liittyvistä asioista. Työskennellessään Insure-kuntoutuksen parissa moniammatillisen työryhmän jäsenenä oppi hän poikkitieteellisyyden merkityksen.

Muutaman vuoden kuluttua Matti alkoi ajatella, että tasapainoa voisi mitata vielä metronomitestiäkin tehokkaammin. 2000-luvun puolivälissä hän palaveerasi Työterveyslaitoksen kanssa arviointimenetelmien tietokoneistamisesta. Seuraavana vuonna hän sai terveystieteiden maisterin paperit. Matti jatkoi osa-aikaisena tutkijana Työterveyslaitoksella tutkien reaktioliikenopeutta ja reaktion ajoittamista tietokoneelle. Vuonna 2009 hän aloitti lääketieteellisessä tiedekunnassa ja suuntasi tohtorikoulutettavaksi.

Tasapaino keskeistä

Näin pääsemme nykypäivään, jossa filosofian tohtoriksi väitellyt Matti Vartiainen on jalostanut tasapainon mittaamiseen objektiivisen menetelmän.

-Tasapaino on yksi keskeisimpiä toimintakyvyn tekijöitä, koska se on niin vahvasti aivoista ja keskushermostosta säädeltyä. Lihakset liikuttavat ja aivot ohjaavat. Tasapaino ja kehon hallinta ovat keskeisiä suoriutumisen, mutta myös vammojen ennaltaehkäisyn, kannalta. Esimerkiksi nilkkojen sekä polvivammojen ennaltaehkäisyssä hyvä tasapaino ja kehon symmetria ovat tärkeitä.

Tasapaino on myös yksi keskeisistä suorituskyvyn mittareista, kun arvioidaan aivotärähdyksiä ja sitä vakavampia aivovammoja. Siksi objektiivinen tasapainon arviointi on avainasemassa, kun aivotärähdystä aletaan diagnosoida ja sen jälkeen kuntouttaa. Matin start up -yritys Ainone (linkki avautuu ulkoiselle Ainonen nettisivulle) on kehittänyt  uuden työkalun, jolla arvioidaan rintakehälle asetettavalla sensorilla kehon huojuntaa eli tasapainoa.

-Tasapainon, ja etenkin tasapainojärjestelmän, arviointi on vielä varsin alihyödynnetty ja usein – jos arvioidaan lainkaan – se tehdään silmämääräisesti ilman mitään tarkkaa arvoa. Ainone Balance® -sovelluksen kehitystyö lähti tarpeesta toteuttaa helppokäyttöinen ja kustannustehokas ratkaisu, jolla ihmisen tasapainoa voidaan mitata tarkasti ja objektiivisesti. Sovellus tarjoaa reaaliaikaisia tuloksia ja palautetta ammattilaisille, kertoo yrityksen toimitusjohtajana työskentelevä Matti.

Tasapainon ja sitä kautta toimintakyvyn mittaamisen kehitys jatkuu.  

-Ainone kehittää mobiiliratkaisuja ihmisen suorituskyvyn mittaamiseen. Ratkaisuissa hyödynnetään Movesense-sensoriteknologiaa ja tulevaisuudessa tekoälyä. Sovellusta on helppo käyttää missä ja milloin tahansa, ja se antaa tarkkaa tietoa ihmisen toimintakyvyn muutoksista tasapainon osalta, Matti kertoo.

Tämä artikkeli on lyhennelmä. Voit lukea koko artikkelin painetusta Aivoituksesta 4/2022

Teksti: Pia (ex-Warvas) Kilpeläinen
Kuva: ainone.eu

@aivovammaliitto