Taiteilijasielujen sinfoniaa

Taiteilija Anssi Hanhelan kodin seiniä peittävät miehen maalaamat värikylläiset taulut. Hänen tyylisuuntansa on ekspressionismi, jossa korostuvat voimakkaat värit ja aiheet. Tyylisuunnan edustajia olivat muun muassa Vincent van Gogh ja Edvard Munch. Tänään emme kuitenkaan puhu pelkästään taiteesta, vaan ennen kaikkea parisuhteesta.

Noin vuosi sitten taiteilija Anssi Hanhelan elämään astui toinen luovan alan edustaja, toimittaja ja kirjailija Jaana Skyttä. Kun Jaanan erosta oli kulunut pari vuotta, päätti hän lähteä uudelleen deittimarkkinoille. Anssi lähestyi naista deittisovellusten sijaan muulla tavoin, mutta ensi alkuun Jaana ei reagoinut yrityksiin.

– Sain Anssilta Facebookissa viestin, että hän haluaisi tavata minut. En heti reagoinut, mutta hän sinnikkäästi lähetteli minulle pieniä viestejä toisensa perään, Jaana hymyilee.

Anssi oli saanut aivovamman vuonna 1992 kaatumisen seurauksena ja vuonna 2012 anoksisen, eli hapenpuutteesta johtuvan, aivovaurion. Jälkimmäisen tapaturman jälkeen hän oli tajuttomana kolmisen kuukautta ja joutui opettelemaan uudelleen kävelemään ja puhumaan. Taiteeseen vauriot eivät kuitenkaan vaikuttaneet, kyky maalata säilyi kaiken aikaa.

Lopulta, lokakuun 2. päivä vuosi sitten, Jaana päätti tavata Anssin.

– Olen toimittajana tehnyt runsaasti terveyteen liittyviä juttuja, mutta aivovammat – ja erityisesti muut aivovauriot – olivat minulle vieraampia. Sain heti ensi treffeillä kosketuksen aivovamman oirekuvaan. Anssi oli juuri hukannut puhelimensa pin-koodin ja oli melkoisen hätääntynyt. Tapaamisemme ensimmäinen tunti meni siihen, että saimme kunnialla puhelimen auki, Jaana kertoo.

Kun muistisääntö puhelimen pin-koodiin lopulta keksittiin, sai tuleva pariskunta jatkaa treffejään. Ohjelmassa oli elokuva ”Suon villi laulu”.

Paljon yhteistä

– Siitä pitäen olemme olleet tiiviisti yhdessä! Meillä menee todella hyvin. Vaikka Anssi on vähän impulsiivinen, en ole aiemmin tavannut yhtä lämmintä ja ihanaa miestä. Saan kuulla rakkaudenosoituksia jatkuvasti, Jaana toteaa katsoen Anssia silmät tulvillaan hellyyttä.

Anssia ja Jaana yhdistävät sekä kuvataiteet että kirjallisuus.

– Menin lukion jälkeen töihin mainostoimistoon. Armeijan käytyäni minusta alkoi tuntua voimakkaasti siltä, ettei mainosala ole minun juttuni. Hain ja pääsin taidekouluun, Anssi kertoo.

Anssi on pitkän uransa aikana käynyt läpi erilaisia tyylisuuntia. Abstrakti konstruktivismi ja pelkistämiseen pyrkivä minimalismi sekä serigrafit eli silkkityöt ovat olleet miehelle läheisiä tämän uran varrella – ja onpa hänen käsissään syntynyt myös perinteisiä muotokuvia ja herkkiä lyijykynätyönä tehtyjä kirjan kuvituksia.

– Maalaan rakkaudesta, parisuhteesta, miehistä, naisista ja omien kokemuksieni pohjalta miehen yksinäisyydestä. Nykyään taulujeni keskiössä olemme useimmiten Jaana ja minä, Anssi kuvailee.

– Taide yhdistää meitä, sillä olin nuorena vuoden Limingan taidekoulussa. Ajattelin, että minusta tulee kuvataiteilija. Ei sitten tullut, mutta tulipa kuvataiteilijan kumppani, Jaana nauraa iloisesti.

Jaanasta tuli toimittaja ja kirjailija aikuisiällä. Hän on kirjoittanut aina, ja hänellä on tallessa päiväkirjoja 8-vuotiaasta alkaen. Koska Anssi on intohimoinen lukija, myös kirjallisuus yhdistää pariskuntaa.

– Keskustelemme paljon kirjallisuudesta ja taiteesta. Käymme taidenäyttelyiden avajaisissa, ja esimerkiksi eilen meille pelmahti yllätysvierailulle taiteilijapariskunta. Ensi vuoden joulukuussa olemme lähdössä Italian Materassa sijaitsevaan taiteilijaresidenssiin. Elämääni on tullut monenlaista uutta sisältöä Anssin myötä, Jaana kertoo.

Erimielisyydet sovitaan heti

Jaana kertoo Anssin olevan temperamenttinen. Oli kyseessä sitten taiteilijan leimahteleva luonne tai aivovamman mukanaan tuoma ominaisuus, toisinaan Anssi kiivastuu salamannopeasti, ja silloin puhetta tulee ISOILLA KIRJAIMILLA.

– Tosin jo sekunnin kuluttua olen leppynyt ja tulen halaamaan, Anssi toteaa.

– Minä taas olen herkkätunteinen, joten saatan loukkaantua, Jaana paljastaa.

Pariskunta kertoo, että he eivät koskaan jää mököttämään, vaan puheyhteys pidetään aina avoimena.

– Puhumme riidat ja ongelmat halki nopeasti, Anssi kertoo.

– Parisuhteemme vahvuus on etenkin se, että olemme molemmat avoimia ihmisiä ja uskallamme puhua asioista niiden oikeilla nimillä, Jaana vahvistaa.

Teksti ja kuva: Pia Kilpeläinen

Tutustu Anssi Hanhelaan ja hänen tuotantoonsa tämän linkin kautta.

@aivovammaliitto