Sanat satuttavat

Sirkka Dahlmanin Eero-puolisolle tapahtui jotakin parikymmentä vuotta sitten Eeron ollessa 51-vuotias. Tänäkään päivänä kukaan ei tiedä, mitä tarkalleen ottaen tapahtui. Varmaa on kuitenkin, että tuolloin tapahtui jotakin, ja se jokin muutti pariskunnan elämää. Sirkka-vaimo ei ole säästynyt satuttavilta kommenteilta, joita on tullut lähipiiriinkin kuuluvien ihmisten suista.

Eero Dahlmanille sattunut tapahtuma – käytetään tässä jutussa sitä sanaa, koska tiedossa ei ole, mitä oikeastaan tapahtui – muutti Dahlmanien perheen elämää. Puoliso Sirkka Dahlman kertoo, että tapahtuman myötä Eeron luonne muuttui, joskaan ei onneksi ilkeäksi eikä muutoinkaan aiempaa huonommaksi, vaan pikemminkin jo olemassa olevat hyvät piirteet korostuivat.

Esimerkkinä luonteen muuttumisesta Sirkka mainitsee, että jo ennestään seurallisesta ja puheliaasta miehestä tuli aiempaakin puheliaampi ja sosiaalisempi.  Eerosta tuli myös aiempaa harkitsevampi. Jos pariskunta suuntaa uuteen paikkaan, pitää Eeron saada rauhassa miettiä etukäteen, minne he ovat menossa ja miten he määränpäähänsä parhaiten pääsevät. Lisäksi väsyvyys tuli mukaan kuvioihin, joten se on otettava huomioon päivien toimia suunniteltaessa.

Läheisten ihmisten ymmärtämättömyys

Vaikka Eerossa tapahtuneet muutokset eivät olleet perheelle itselleen hankalia, lähipiiri koki asian täysin toisin: vanhat ystävät hylkäsivät ja ihmiset katsoivat oikeudekseen laukoa satuttavia kommentteja.

-”Minkä takia sinä tuota Eeroa hoidat, ota ero”, pamautti yksi lähipiiriimme kuuluva henkilö minulle päin naamaa, toteaa Sirkka kyyneleet silmissä.

”Mieshän on hullu, mitä sinä tuollaista sairasta ihmistä katselet”, on myös lähipiiristä tokaistu.

-Kyllä tuollaiset kommentit tuntuivat todella pahoilta! Totesin aina, että ei onnistu, kyllä minä miehestäni huolen pidän. Olemme nyt olleet naimisissa 46 vuotta, joten olimme kasvaneet yhteen jo ennen onnettomuuttakin, mutta erityisesti sen jälkeen.

Sanat satuttavat. Sirkka toteaa, että muuttuneessa elämätilanteessa olisi huomattavasti rakentavampaa kuulla kannustusta kuin kehotuksia jättää puoliso. Olisi mukavampaa, että ihminen vain kuuntelisi kuin tyrkyttäisi neuvoja, joita ei ole kysytty. Olisi fiksumpaa olla silloin sanomatta mitään, ellei ole mitään hyvää sanottavaa.

Myös ystäväpiiri meni tapahtuman myötä uusiksi. Vanhat hylkäsivät.

-Aivovamma taitaa olla sanana niin vieras ja pelottava, ettei meihin enää uskallettu pitää yhteyttä, Sirkka toteaa.

-Eipä tuollaiset sitten oikeita ystäviä olleetkaan, joutivatkin mennä, Eero tuhahtaa.

Eero jäi kuntoutuksen ja kuntoutustuen kautta sairauseläkkeelle. Sirkalla on edelleen oma siivousalan yrityksensä, joka hänellä oli jo tapahtuman sattuessa. Pariskunnalle kuuluu hyvää. Elämä on seesteistä, eikä tapahtuma vaikuta heidän jokapäiväiseen elämäänsä. Sirkka ja Eero ovat kasvaneet yhteen, ja yhdessä he elävät antoisaa elämää.

Voit lukea Sirkan ja Eeron koko tarinan painetusta Aivoituksesta 3/2021

Teksti: Pia Warvas
Kuva: Jouni Kilpeläinen

@aivovammaliitto