Saarijärven kypärätemppu!

Aivovammaliiton Tee kypärätemppu! -hanke haastoi koululaisia tekemään – mitäpä muuta kuin – kypärätempun. Ensiksi opettaja piti aivoterveys- ja aivovammaluennon, jonka jälkeen oppilaat kertoivat kuulemastaan ja oppimastaan sanoin ja kuvin. Tämän jutun kuvat ja iskulauseet on osa 4 C -luokan tuottamaa materiaalia. Kuulemme saarijärveläisistä vielä myöhemminkin, sillä koulu tuntuu olevan tulvillaan huikeita taiteilijoita.

Aivovammaliiton Tee kypärätemppu! -hankkeen tarkoituksena oli kertoa alakoulun yläluokkalaisille aivoterveydestä ja kypärän käytön tärkeydestä.

­– Uteliaisuuden herättäminen on ennaltaehkäisyn paras keino, ja tämä todistettiin hankkeen 3,5 vuoden aikana todeksi, kertoivat hankkeen työntekijät aiemmin tänä vuonna.

”Ei sellasta perinteistä kypäräpakotusta ainakaan.” Tällä oppilaan toiveella hanke käynnistyi.

Aloitimme toiminnan vuonna 2018 oletuksella, ettei nuoria juurikaan kiinnosta perinteinen kypäräkampanjointi, ja tämän oletuksen myös tutkimukset vahvistivat. Kypäräsisältöä otettiin kuitenkin hankkeen toimintoihin maltillisesti mukaan, ”koska niin on aina tehty”. Palautteiden myötä vahvistui kuitenkin ajatus siitä, että nyt pitää palata vähän taaksepäin. Miksi kypärää käytetään? Jotta aivot eivät vaurioidu. Miksi on huono juttu, jos aivot vaurioituvat? Koska aivot ovat aika ihmeellinen asia. Kuinka niin ihmeellinen? Tähän ihmettelyyn pureutui Tee Kypärätemppu, joka olisi voinut olla myös Tee Aivotemppu.

Tosiaan! Jokaisella on vain yhdet aivot! Tarvitsemme aivojamme nyt, huomenna ja vielä ensi vuonnakin. Lapsena ja aikuisena. Sen vuoksi jokaisen kannattaa muistaa suojata päänsä ja aivonsa kypärällä esimerkiksi pyöräillessä tai muuta vauhdikasta lajia harrastaessa.  

Tiesitkö, että pyöräilykypärän käyttö estää 90 % aivovammoista! Eli jos kymmenen kypäräpäistä kaatuu pyörällä, heistä yhdeksän pysyy vammattomana!

Aivovammaliiton Tee kypärätemppu! -hanke ja Lielahden Intersport lahjoittivat hankkeeseen osallistuneille pyöräilykypäröitä, joilla oppilaat voivat jatkossakin suojata ainutkertaisia aivojaan.

Teksti: Pia Warvas
Jutun pääkuva: Hilma, 4 C

@aivovammaliitto