Kuopiossa toimiva Live Neuron – joka on aiemmin tunnettu Neuronina ja Vetrea Neuronina – hyödyntää modernia teknologiaa muun muassa aivovammakuntoutuksessa. Ylilääkäri Kauko Pitkänen kertoo, minkälaisia palveluita he tarjoavat aivovammakuntoutujille.
– Selkeimmin omistajamuutoksemme näkyvät ulos päin niin, että lokakuussa 2019 saimme uudet toimitilat Kuopion Lippumäkeen. Uusien tilojen myötä hankimme runsaasti uutta kuntoutusteknologiaa, joka monipuolisti aivovammakuntoutuksemme – ja ylipäätään tarjoamamme neurologisen kuntoutuksen, kertoo ylilääkäri Kauko Pitkänen.
Esimerkiksi kävelykuntoukseen hyödynnetään robotiikkaa, kuten Lokomat- ja G-EO-robotteja.
– Lokomat on uusin kävelykuntoutuksemme menetelmä. Siinä kävelyn eri vaiheita harjoitellaan juoksumatolla hyvin tuettuihin valjaisiin kiinnitettynä. Molempien jalkojen säädöt voidaan tehdä yksilöllisesti. G-EO puolestaan on kävelysimulaattori, jolla voidaan harjoitella sekä tasamaakävelyä että porraskävelyä. Laitteeseen voi ohjelmoida virtuaalisia harjoitusympäristöjä, Pitkänen kertoo.
Vaikeissa toispuolihalvauksissa ja selkäydinvammoissa, joissa molemmissa alaraajoissa on halvausoireita, saadaan kävelyroboteilla hyviä tuloksia.
– Kun kävelyä, askellusta ja niihin liittyvää kuormitusta voidaan harjoitella turvallisesti, tehostuvat saadut tulokset. Tämä ei onnistuisi perinteisin menetelmin, jos jalat ovat voimattomat tai niin sanotusti kokonaan pois pelistä. Tällöin harjoitteluun tarvitaan tukea ja kevennystä, jotka kävelyrobotit mahdollistavat.
Robotiikka mahdollistaa jalkojen liikuttelun tietokoneohjatusti, kun jalat kiinnitetään tukivarsiin ja valjaat kannattelevat pystyasentoa. Harjoitukseen osallistuva terapeutti varmistaa, että kaikki etenee sopivaan tahtiin ja säätää tarvittaessa tietokoneohjelman toimintoja.
Neuron hyödyntää kävelykuntoutuksessa myös kävelymattoa, joka muistuttaa hieman kuntosaleilla olevia juoksumattoja, mutta kuntoutuskäytössä harjoittelussa voidaan hyödyntää painokevennystä valjailla. Valjaita hyödynnetään myös valjasradalla, jolla kuntoutuja voi kävellä turvallista reittiä kattokiskoon kiinnitettyihin valjaisiin tukeutuen. Painokevennettyä kävelyä voi harjoitella myös terapia-altaassa, jossa veden kannatteleva vaikutus keventää askelta ja lämmin vesi vähentää spastisuutta.
Robotiikaa yläraajakuntoutuksessa
Jos Neuronissa puhutaan Pablosta, sillä ei viitata kuuluisaan taiteilijaan eikä ehkä maailman vaarallisimpana huumerikolliseen, vaan nykyaikaiseen käsikuntoutusrobottiin.
– Erityisesti tällä rintamalla on viime aikoina nykyaikaistettu neurologista vaativaa kuntoutusta. Pablo sopii esimerkiksi aivovammakuntoutujalle, jolla yläraajan liikuttelu tuottaa vaikeuksia. Laiteella voi mitata ja harjoitella yläraajan ja käden liikeratoja ja seurata suorituksen onnistumista tietokoneen ruudulta.
Neuronilla on myös RecoveriX-aivokuntoutuslaite.
– Aivoverenkiertohäiriön jälkitiloihin voi liittyä vaikeus tuottaa liikettä, mutta yleensä kyky ajatella liikkeen tuottamista säilyy. RecoveriX-laitteella liikkeen ajattelulla aktivoidaan aivoja, jonka jälkeen haluttua liikettä voidaan vahvistaa sähkösimulaatiolla. Liikesuoritusta voi seurata kuvaruudulta, mikä tehostaa oppimista.
Tämä juttu on lyhennelmä printti-Aivoituksessa 3/2023 julkaistusta jutusta. Jos haluat lukea jutun kokonaisuudessaan, voit tilata Aivoituksen näytelehtenä Aivovammaliiton järjestösihteeriltä osoitteesta anu.kainulainen@aivovammaliitto.fi