Youtubessa seikkaillut on hyvinkin voinut törmätä Samuel Shipwayn ”Peilikuva”-nimiseen biisiin. Se kertoo aivovamman saamisesta ja on tehty tuen osoitukseksi kaikille aivovammautuneille ihmisille.
-”Peilikuva” (linkki vie ulkoiselle sivulle Shipwayn Youtube-kanavalle) syntyi kesällä 2020. Luin tuolloin Jori Willandtin kirjoittaman kirjan ”Älä luovuta”. Sitten luin sen vielä toistamiseen. Koin, että aivovamma on aihe, josta haluan tehdä biisin. Ajattelin, että räppiteksti sopisi siihen hyvin. Tykkään erityisesti siitä, että biisiin saatiin mukaan äänimaailma, joka piirtää kuvaa tapahtuneesta. Taustalta voi kuulla esimerkiksi lasin rikkoutumisen ja lähestyvän ambulanssin äänet, kertoo Samuel Shipway.
Kun Samuel alkoi hahmotella ”Peilikuvaa”, oli sen aluksi tarkoitus olla vain Jorin tarina. Tekstin edetessä Samuel alkoi ajatella, että hän haluaa yhden yksittäisen aivovammautuneen ihmisen sijaan tehdä ylipäätään aivovammasta kertovan kappaleen.
-On monta, jotka ovat aivovammautuneet ja joilla on aivovamman jälkitila. Halusin, että biisini on kannanottoni ja tukeni osoitus kaikille aivovammautuneille ihmisille ja Aivovammaliiton toiminnalle.
Siihen, että biisi julkaistiin epävirallisesti Youtubessa striimauspalveluiden sijaan, on syynsä.
-Biisiini piti tulla mukaan fiittaaja, mutta sitten hänen levy-yhtiönsä kanssa tuli hieman ongelmia, joten luovuin niin sanotusti virallisten kanavien kautta julkaisemisesta. En kuitenkaan halunnut haudata koko juttua, sillä koin biisin ja sen tuoman aivovammatietoisuuden olevan niin tärkeitä, että se piti julkaista. Sillä on nyt pari tuhatta näyttökertaa Youtubessa, ja se on saanut hyvää palautetta.
Samuel Shipway ei ole lähtöisin musiikkiperheestä, mutta hän on lapsesta saakka laulanut sekä soittanut pianoa ja rumpuja. Jo 8-vuotiaana hän innostui räpistä.
-Alkusysäyksen räp-fanitukselleni antoi Fintelligens eli Iso H ja Elastinen. Fintelligens on vaikuttanut omaan musiikilliseen uraani suuresti. Myös Cheeckin tuotanto kolahti.
Samuel on tutustunut myös jenkkiräppiin, josta löytyykin miehen musiikillinen esikuva.
-Lempiartistini on Kanye West. Henkilönä hän tosi kyseenalainen tyyppi, enkä todellakaan yhdy hänen poliittisiin ajatuksiinsa, mutta hänen musiikkinsa on hyvää. Hän on vaikutusvaltaisimpia artisteja sekä nykymusiikissa että räpissä ja tuottajana erinomainen. En siis fanita Kanye Westiä ihmisenä, mutta fanitan hänen musiikkiaan.
Samuelin ensimmäinen levy ”Aika tappaa meidät” näki päivänvalon jo vuotta ennen Peilikuva-biisin syntymistä, vuonna 2019. Hän toteaakin muusikin olevan hänelle luontaisin ilmaisutapa, jota hän rakastaa jopa enemmän kuin näyttelemistä.
Räppäävä Räppääjä
Tänä vuonna 20 vuotta täyttävän Samuelin ura julkisuudessa on huomattavasti pidempi kuin parin vuoden ikäinen. Itse asiassa se on alkanut miehen ollessa kuusivuotias.
-Kun olin eskarissa, kummitätini oli töissä Ylellä. Silloin siellä suunniteltiin aikuisille suunnattua draamaa nimeltään ”Sitoutumisen alkeet”. Kummitätini vinkistä kävin koekuvauksessa, jonka perusteella minut valittiin dysfaattisen Vili-pojan rooliin.
Samuel kertoo aina olleensa luova ja tykänneensä esiintyä. Ensimmäinen rooli olikin mieluisa kokemus. Debyytin jälkeen oli näyttelemisessä muutama välivuosi, kunnes Yle kutsui jälleen – tarkemmin sanoen varmasti kaikille tuttu Pikku kakkonen.
-Pikku kakkoseen tehtiin yhden tuotantokauden verran ”Sohvaset”-nimistä sarjaa, josta sain roolin Väinö-nimisenä poikana.
Seuraavaksi vuorossa oli ”Kid sing” -laulukilpailu, jossa Samuel eteni semifinaaliin saakka. Kilpailu poiki hänelle hänen – tähän mennessä – tunnetuimman roolinsa.
–Risto Räppääjä -kirjojen toinen kirjoittaja Tiina Nopola oli kuullut minun imitoivan ohjelmassa Antero Mertarantaa. Juuri tuolloin etsittiin elokuvaan uutta Risto Räppääjää, ja Sinikka kertoi minusta elokuvan ohjaajalle Timo Koivusalolle.
Sitten asiat etenivät vauhdilla. Elokuvatyöryhmä otti yhteyttä Samuelin äitiin, jonka jälkeen tapaaminen Timo Koivusalon kanssa järjestyi. Samuelille tarjottiin roolia, jonka hän otti vastaan. Uusi Risto Räppääjä oli syntynyt.
-Risto Räppääjä -elokuvia piti tehdä ensiksi yksi, mutta sitten yksi muuttui kahdeksi ja kaksi kolmeksi. Kolme kesääni meni elokuvia filmatessa.
Elokuvia katsellessa ja näyttelijöistä juttuja lukiessa voisi ajatella, että leffojen tekeminen on pelkkää glamouria. Samuel kertoo, että vaikka työ oli mahtavaa, oli se myös osin varsin arkista. Aamukuudelta herääminen ja työhön ryhtyminen olivat aivan tavallisia. Samuel kuvailee, että päällimmäisenä nuo kolme kesää ovat jääneet mieleen jännittävinä ja opettavaisina. Risto Räppääjän kuvaukset olivat hänen mukaansa paras mahdollinen ympäristö opetella elokuvien, ja ylipäätään työn, tekemistä.
-Työryhmä osasi kohdella meitä elokuvan lapsia ja esiteinejä, eli minua ja Sanni Paatsoa, joka esitti elokuvassa Riston kaveria Nelli Nuudelipäätä, todella hyvin. Nuo kolme kesää ovat unohtamattomia ja olen niistä erittäin ylpeä. Olenkin ajatellut, että jos joskus sairastun muistisairauteen, toivottavasti en silti unohda kokemuksiani näiden elokuvien parissa – tai jos unohdan, toivottavasti ne häipyvät mielestäni kaikkein viimeisimpinä.
Julkisuudella on ollut myös varjopuolia. Samuel oli paitsi lapsesta saakka näytellyt, hän oli myös tubettaja ja luonteeltaan värikäs persoona. Kahdeksannella luokalla hän joutui koulukiusaajien kynsiin.
-Olin helppo kohde tulla kiusatuksi. En tiedä, oliko julkisuuteni liikaa kiusaajilleni. En tiedä, oliko se kateutta. Suoraan sanoen minua ei edes kiinnosta, mitä kiusaajieni päässä liikkui. Oli syy mikä hyvänsä, se on aina yhtä väärin. Se tapahtui, ja se oli väärin!
Tukea terapiasta
Samuelilla on diagnosoitu touretten syndrooma ja OCD. OCD tarkoittaa pakko-oireista häiriötä, joka voi aiheuttaa joko pakkoajatuksia tai pakkotoimintoja. Tourette puolestaan on neurologinen oireyhtymä, joka voi aiheuttaa nykimisoireita eli tic-oireita tai toistuvia äännähdyksiä. Tourette ja OCD kulkevat usein käsi kädessä.
-Minua vähän ärsyttää, että monissa lehtijutuissa touretteni on nostettu ykkösuutiseksi, sillä todellisuudessa se on minulla hyvin lievä. Oireiden vakavuus voi vaihdelle nimittäin erittäin paljon. OCD vaikuttaa elämääni enemmän.
Samuel kertoo OCD:n pysyvän kurissa lääkkeillä ja terapialla.
-Oma terapiani ei antanut valmista ratkaisua siihen, miten päästä pakko-oireista eroon, mutta sen ansiosta kehityin, kypsyin ja aloin hahmottaa ja hallita tunteitani. Opin ottamaan vastaan negatiiviset tunteet ja ymmärtämään, että ne ovat vain hetkellisiä ja menevät ohi. Nyt en eivät enää ryöppyä ylitsevuotavina. Tämä on todella lohdullista. Olenkin sitä mieltä, että jokaisen kannattaisi käydä terapiassa jossakin elämänsä vaiheessa.
Tämän jutun alussa mainintaan, että Samuel Shipwayn esikoisalbumi ”Aika tappaa meidät” julkaistiin keväällä 2019.
-Vuosi 2018 oli terveyteni kannalta huonoin mahdollinen. Lopulta uskalsin avata kännykästäni muistiinpanosovelluksen, jonne aloin kirjoittaa muistiin riimejä. Ensimmäinen levyni pohjautuu näihin riimeihin. Ellen olisi uskaltanut avata sovellusta ja alkaa kirjoittaa ajatuksiani ylös, en olisi saanut levyänikään tehtyä.
Samuel toteaa, että hän ole minkään alan asiantuntija, ei lääkäri eikä terapeutti.
-Minulla ei myöskään ole aivovammaa, joten en voi ymmärtää täysin sitä, miten suuresti se voi elämään vaikuttaa. Minulla on neurologinen häiriö, mutta se ei ole verrattavissa aivovammaan. Mutta olen muusikko ja taiteilija, ja siltä pohjalta haluankin lähettää kaikille tämän lehden lukijoille terveisiä ja tsemppiviestin, että taiteen voimalla on tutkitusti fyysisesti parantavia vaikutuksia ihmisille. Viestini juuri sinulle on, että uskalla luoda ja kuluttaa taidetta! Kuuntele musiikkia, laula, kirjoita, maalaa tauluja. Luova tekeminen parantaa elämänlaatuasi ja elämänvoimaasi. Luo! Uskalla!
Suuntana musiikkimaailma
Tällä hetkellä ja tulevaisuudessa Samuel haluaa työllistää itsensä ensisijaisesti musiikin parissa. Parhaillaan hän opiskelee musiikkituotantoa ja valmistuu jouluna lauluntekijäksi. Sen jälkeen hän toivoo työllistyvänsä tavalla tai toisella musiikkialelle – kenties artistina, kenties managerina tai av-alan tehtävissä.
-Musiikkiala on se, josta minulla on eniten tietotaitoa ja jolle minulla on eniten annettavaa. Rakastan sitä yli kaiken. En ajattele musiikkia bisneksenä, vaan taiteen muotona, jolla on monipuolisuutensa ansiosta jokaiselle jotakin annettavaa.
Jos kävisi niin, että ovet eivät musabisnekseen avautuisi, kiinnostaisi Samuelia myös journalistiikan opinnot.
-Radiotoimittajan ura on aina kiinnostanut minua, mutta musiikki on ykkösvaihtoehtoni.
Aivoituksen tämän numeron ilmestymisen tienoilla tulee ulos Samuelin uusin biisi. Se julkaistaan kaikissa suoratoistopalveluissa.
-Se julkaistaan 28.5. ja on sellainen kesäkappale, jonka halusin tehdä koronatilanteesta ja mahdollisista kesän koronarajoituksista huolimatta.
Samuel painottaa, että musiikki ja taide ovat keinoja, jotka auttavat meitä jaksamaan myös koronakaranteenien ja -rajoitusten kurimuksessa.
-Taide auttaa meitä kestämään! Vaikka artistien kiertueita peruuntuu ja suunnitelmat ovat epävarmat, kehottaisin muusikoita kuitenkin julkaisemaan omaa musiikkiaan. Moni pelkää, että jos nyt julkaisee uutta tuotantoa, eikä heti pääse kiertueelle, fanit unohtavat. En usko tähän, sillä ihmiset tulevat innolla keikoilla sitten, kun se taas on mahdollista. Uskon musiikin voimaan. Parhaimmillaan se antaa ihmisille toivoa!
Teksti: Pia Warvas
Kuva: Samuel Shipwayn albumista