Meditoimalla uneen

https://youtu.be/DNo4mITILwg

Uni on olennainen osa hyvinvointiamme. Unessa aivomme palautuvat päivän rasituksista. Jos uni on katkonaista, vaikuttaa se haitallisesti muun muassa tarkkaavaisuuteen ja muistiin – eli juuri niihin asioihin, joihin myös aivovamma usein jättää jälkensä. Sanni Nevalaisen mukaan yksi tapa parantaa yöuniaan on iltameditaatio. Häneltä on juuri ilmestynyt kaksi puolen tunnin mittaista iltameditaatiota.

En ole koskaan aiemmin meditoinut, joten nyt oli varmasti korkea aika. Eräänä iltana testasin Sanni Nevalaisen iltameditaatiota. Sen avulla koinkin – melkeinpä yllätyksekseni – jotakin rauhoittavaa päivän päätteeksi.

Kuuntelin ensimmäisen puolituntisen meditaatiosession, jonka kerrottiin olevan rentoutus iltaan ja uneen. Sanni Nevalainen esittelee alussa itsensä ja kertoo, että seuraavaksi matkaamme syvään ja ravitsevaan uneen. Hänellä on miellyttävä ja iloinen ääni. Hän puhuu rauhoittavasti ja rentouttavasti. Taustalla kuuluu musiikkia, joka ei ärsytä edes minua, joka en normaalisti kuuntele mielelläni mitään ylimääräistä. Toinen korvani on nimittäin lähes kuuro, mutta samalla minua vaivaa ääniyliherkkyys.

Sanni käy kehoa läpi ja valmistaa sitä yöhön ja turvalliseen, hyvään ja ravitsevaan uneen. Ensimmäinen vartti meni todella nopeasti. Sanni toteaa, että toisen viisitoistaminuuttisen aikana ei välttämättä tarvitse kuunnella hänen ääntään, jos siltä tuntuu. Yritin kuunnella, mutta meditaation jälkeen huomasin muistavani vain yksittäisiä asioita. Esimerkiksi toteaman siitä, että kunhan nukahdan, palaudun yllättävän hyvin. Loppuvaiheessa Sanni kiittää kehoa ja mieltä sekä toivottaa ihmeellisen ihanaa yötä ja olotilaa. Olo olikin harjoitteen päätyttyä levollinen, rauhallinen ja miellyttävällä tavalla raskas.

Se, että kirjoitin ajatukseni muistiin heti tuoreeltaan, ei varmastikaan ole iltameditaation tarkoitus. Tietokoneiden ja kännyköiden pitäisi olla tässä vaiheessa iltaa jo visusti kiinni. Teen siis harjoitteen uudelleen vielä toisena päivänä. Nyt minun oli kuitenkin kirjoitettava ajatukseni heti ylös, etten unohda niitä Höyhensaarille matkatessani.

Mitä meditaatio on?

Kielitoimiston sanakirja kertoo meditaation tarkoittavan mietiskelyä. Terveyskirjasto puolestaan määrittelee sen olevan rakastavaa ystävällisyyttä, jota opetellaan tuntemaan itseään kohtaan. Wikipedia puolestaan sanoo meditaation oleva mielen tyhjentämistä ajatuksista.

– Meditaatiolle on tosiaan monta määritelmää, vahvistaa ktm, suggestoterapeutti SHY Sanni Nevalainen.

Hän itse käyttää meditaatiota rentoutumisen synonyymina.

– Minulle se on tapa hiljentyä. Meditoida voi missä vain, ja sehän siinä onkin parasta. Oma keho ja mieli kulkevat aina mukanamme, eikä meditaatioon muuta tarvitakaan.

Sanni kertoo, että meditaatioon on erilaisia tekniikoita. Hän esimerkiksi keskittyy hengityksensä tarkkailuun vaikkapa 10–15 minuutin ajan. Aloittelijoille Sanni suosittelee ohjattuja meditaatioita. Niissä tarvitsee vain kuunnella ohjaajan ääntä ja rentoutua – ja iltameditaation ollessa kyseessä nukahtaa yöunille heti meditaation päätyttyä.

– Meditaatiossa astutaan myös mielikuvien maailmaan. Iltameditaationi ovat esimerkiksi juuri sellaisia, jossa puheeni ja musiikin avulla mieli visualisoidaan ohjatusti rauhoittumaan. Meistä moni hyötyy aktiivisesta rauhoittumishetkestä, sillä nykyisenlaisessa hektisessä maailmassa mielemme poukkoilee jatkuvasti sinne ja tänne.

Meditaatio on terveysteko

Sanni toteaa, että elämänlaatu kohenee, kunhan malttaa ottaa vaikkapa vartin päivässä rauhoittumiselle. Uuden tavan oppiminen ja taidon omaksuminen vaativat alussa itsekuria, jotta siitä muodostuu säännöllinen osa päivää.

– Meditaation hyödyistä on tehty tutkimuksia, joiden mukaan ihmisestä tulee meditaation myötä aiempaa tasapainoisempi. Perusasiat, kuten uni, alkavat parantua. Hyvinvointimme koostuu monesta eri asiasta, ja yksi näistä on juuri uni. Meistä kaikki tietävät, miltä tuntuu huonosti nukutun yön jälkeen.

Meditaatiota voi hyödyntää muuhunkin kuin rauhoittumiseen ja nukahtamiseen. Sanni esimerkiksi maalaa meditatiivisesti. Hänen kotinsa seiniä koristavatkin upean värikylläiset taulut.

– Tätä voi myös kutsua flow-tilaksi. Kyseessä on voimakas keskittymisen tila, jossa muu maailmaa sulkeutuu pois ja jossa keskitytään täysillä siihen, mitä parhaillaan ollaan tekemässä.

Flow-tila tarkoittaa olotilaa, jossa saa eniten aikaiseksi ja jossa luovuus kukkii parhaalla mahdollisella tavalla. Yksinkertaisemmin sanottuna flow on sitä, että kaikki sujuu kuin rasvattu ja elämä hymyilee!

Sanni Nevalaisen iltameditaatiot voi kuunnella äänikirjapalveluista ja ostaa viisaselama.fi-verkkokaupasta hintaan 39 €.

Teksti: Pia Kilpeläinen
Kuvat: Jouni Kilpeläinen

@aivovammaliitto