Lapin lumossa

Vietimme kesäkuussa virkistävät ja vapauttavat neljä päivää Levillä Lapin tuntureilla. Täytyy myöntää, että Lappiin kun menee, on työn tekemisen tunne hyvin erilainen. Lapin kauniissa maisemissa unohtuu kaikki ylimääräinen. Silmä lepää tuntureilla ja saa hengittää hyvin raikasta ja puhdasta ilmaa.  Lapin Lumo – vertaistuellinen tapahtuma toteutettiin yhteistyössä Taty ry:n kanssa. Yhteistyö osoittautui taas kerran loistavaksi, ja tapahtuman tunnelma oli alusta alkaen avoin ja rento niin osallistujien kuin työntekijöiden kesken.  

Tapahtuman tärkein anti oli ehdottomasti vertaistuki, vaikka tapahtumassa saatiin myös paljon uusia kokemuksia sekä voimavaroja arkeen. Tapahtumaympäristö ja Lapin luonto koettiin hyvin mielekkääksi ja rentouttavaksi. Nousimme esimerkiksi yhtenä päivänä Levitunturin huipulle (530,3 metriä meren pinnan yläpuolella), jossa oppaan johdatuksella saimme tutustua Lapin luontoon ja sen historiaan paremmin. Saimme kuulla kansanparantajista eli shamaaneista ja pääsimme kokemaan rumpurentoutuksen voiman. Voin kertoa, että jäin unelmoimaan oman rummun tekemisestä tuon voimakkaan kokemuksen jälkeen.

Tapahtuman päivät olivat ohi jo ennen kuin huomasimmekaan ja osallistujien toive oli, että jatkossa voisimme toteuttaa pidempiä vertaistukitapahtumia. Osallistujat toivoivat myös, että tulevissa tapahtumissa huomioitaisiin läheisten vertaistuki paremmin. Tähän toiveeseen me lupaammekin panostaa.  

Toivotan teille jokaiselle lukijalle ihanaa alkavaa syksyä ja toivon, että löydätte itsellenne sopivan vertaistuen muodon. Me Aivovammaliitossa nimittäin teemme töitä sen eteen, että vertaistukea on jokaisen saatavilla. Syksyllä esimerkiksi vertaistuelliset chatit jatkuvat sekä pilotoimme päivystävää vertaistukipuhelinta, monet yhdistykset eripuolella suomea järjestävät erilaisia tilaisuuksia, joissa pääsee tapaamaan vertaisiaan. Toivommekin, että olette matalalla kynnyksellä meihin yhteydessä, jos haluatte lisätietoa toiminnasta. Vertaistoiminnasta saa voimaa.

Teksti ja kuva: Leena Janatuinen

@aivovammaliitto