Nina Mikkonen, edesmenneen media-alan yrittäjä, toimittaja Timo T.A. Mikkosen puoliso, panee itsensä rohkeasti likoon parantaakseen yhteiskunnassamme esiintyviä epäkohtia. Hän muun muassa puhuu aktiivisesti omaishoitajien aseman parantamisesta, toimii aivoinfarktin saaneen läheisen roolissa kokemusasiantuntijana ja nostaa esiin sekä mielen että kehon hyvinvoinnin lisäämiseen liittyviä asioita.
Mediapersoona-sana on kokenut melkoisen inflaation, sillä nykyään mediapersoonaksi tituleerataan lähes jokaista, joka vilahtaa Youtube-videolla tai on tehnyt pari Instagram-liveä. Nina Mikkosen kohdalla tuo titteli on kuitenkin aidosti paikallaan. Hän esiintyy julkisuudessa tuoden esiin yhteiskuntamme epäkohtia ja pyrkii oman esimerkkinsä kautta tuomaan maailmaan lisää iloa ja hyvinvointia. Hän on valloittava ja hyväsydäminen ihminen, joka ei sano pahaa sanaa kenestäkään.
Nina toimi monta vuotta puolisonsa Timon omaishoitajana miehen saatua vakavan aivoinfarktin. Jokainen, joka on joskus edes tovin tuurannut omaishoitajaa tietää, miten henkisesti ja fyysisesti raskasta työtä se on. Sitten lyhyen ajan sisällä kuoli Timon täti, Timo itse ja Ninan äiti. Vuoden sisään oli järjestettävä kolmet hautajaiset ja kolmet perunkirjoitukset kaikkine niihin liittyvine kiemuroineen ja byrokratioineen.
– Voin äärimmäisen huonosti Timon kuoltua ja sairastuin masennukseen.
Kaksi vuotta myöhemmin, vuonna 2019, Nina sai kutsun julkisuuden henkilöille tarkoitettuun ”Suurin pudottaja VIP” -ohjelmaan.
– Mietin, kehtaanko mennä läskieni kanssa koko kansan silmien eteen – ja jos itse kehtaankin, mitä poikani mahtavat asiasta ajatella. Kysyin, tuntuisiko heistä kiusalliselta, että äiti olisi siellä ”michelineineen”. Poikani totesivat painokkaasti, että äiti, ei missään tapauksessa tuntuisi kiusalliselta. He totesivat, että olet aina hoitanut muita, joten nyt on sinun vuorosi keskittyä itseesi.
Suurin pudottaja -leiri kestää viisi viikkoa, ellei joudu pudotetuksi. Kisassa osallistujat jaetaan kahteen joukkueeseen, jotka punnitaan jokaisen jakson lopussa. Joukkue, joka on pudottanut vähemmän painoaan, joutuu passittamaan kotiin yhden jäsenistään. Nina ei kotimatkalle joutunut, sillä hän voitti koko kisan! Voittajaksi valitaan henkilö, joka on pudottanut prosentuaalisesti eniten painoaan.
– Suurin pudottaja oli parasta, mitä minulle oli pitkään aikaan tapahtunut. Sain ottaa huomioon kokonaisvaltaisesti oman itseni.
Urakka ei tokikaan loppunut siihen, mitä tv-ruuduista nähtiin. Ninan valmentaja Janni Hussi laati ohjeet, miten seuraavat pari kuukautta elämätapamuutosta jatketaan kotona. Nina huomasi nopeasti, miten paljon paremmin hän alkoi voida niin henkisesti kuin fyysisestikin. Hyvinvointi ei ole mikään irrallinen elementti, vaan henkinen ja fyysinen puoli kulkevat käsi kädessä.
– Leirin jälkeen olisi ollut vaarana repsahtaminen, mutta sain ohjelmasta vahvan kimmokkeen siihen, etten halua palata entiseen. Elämäntapamuutoksestani tuli siis aidosti muutos, eikä muutaman kuukauden mittainen dieetti.
Ruokavalio
Nina kertoo aina pitäneensä salaateista, mutta sairastaessaan masennusta ei terveellisten aterioiden syöminen ollut päällimmäisenä mielessä.
– Kun ihminen on masentunut, hän syö – jos syö – mikä sattuu maistumaan. Minun teki useimmiten mieli jätskiä ja keksiä.
Kun masennus oli selätetty, paino alkoi pudota ja liikkumisesta oli tullut olennainen osa elämää, alkoi Nina kuin itsestään kiinnittää huomiota ruokansa koostumukseen.
– Olon keventyessä ja voinnin parantuessa myös ruokailutottumukseni muuttuivat. Niin tylsältä kuin se kuulostaakin, lautasmalli on edelleen se, jonka avulla terveellisiä elämäntapoja voi vaalia. Syön monipuolista ruokaa, joka sisältää paljon kasviksia sekä kalaa ja vaaleaa lihaa. Välillä tykkään syödä kunnon pihvin, mutta niitä ja jauheliharuokia syön aiempaa harvemmin. Ruokailutottumukseni ovat menneet kokonaisuudessaan aiempaa keveämpään suuntaan.
Nina uskoo, että jokaisen ihmisen elimistö kertoo juuri itselleen sopivat sapuskat, kunhan kehoaan vain malttaa kuunnella. Kaikki ei sovi kaikille, joten yleispätevää ohjetta, jolla jokainen taatusti laihtuu ja alkaa voida kokonaisvaltaisesti hyvin, ei ole olemassa.
– Täytän kohta 58, joten viimeistään tässä iässä täytyy alkaa kuunnella itseään ja suolistoaan. Esimerkiksi energian tarve ei ole enää sama kuin mitä se oli nuorena.
Uni
Nina muistuttaa, että hyvä yöuni on olennainen osa kokonaisvaltaista hyvinvointia.
– Unettomuus vaivaa todennäköisemmin keski-ikäistä kuin nuorta. Univaje puolestaan aiheuttaa muutoksia aineenvaihduntaan ja hormonitoimintaan. Valvominen myös lisää kortisolin eritystä. Kun kortisolitaso nousee, saattaa ihminen tuntea olevansa nälkäinen. Tällöin hän valitsee usein nopeasti energiatasoa nostavaa syötävää, kuten nopeita hiilihydraatteja ja prosessoituja ruokia. Tämä on tuhoisaa elämäntaparemontille.
Nina kertoo kärsineensä unettomuudesta Timon sairastumisesta saakka. Nyt hän on päässyt mukaan kansainväliseen unitutkimukseen, joka toteutetaan Suomen ja Yhdysvaltojen välisenä yhteistyönä.
– Olen äärimmäisen kiitollinen, että pääsin tähän ryhmään. Siellä minut tutkitaan perin pohjin; otetaan muun muassa iso verenkuva, sydänfilmit ja kilpirauhaskokeet. Minusta tutkitaan kaikki mahdollinen, eikä mitään jätetä arvailujen varaan. Unettomuuden kanssa painiminen on todella vaikeaa, ja välillä pitää oikein ankarasti komentaa itseään, etten tule ahmineeksi kerralla koko Fazerin Sininen -suklaalevyä.
Kuntogimma!
Suurin pudottaja -ohjelma poiki iloisia asioita myös työrintamalla. Ensiksi hän alkoi pitää Energisempi elämä -luentoja. Korona tosin hieman sotki luennointimahdollisuuksia, sillä Ninan tyyliin sopivat paremmin live-kohtaamiset ihmisten kanssa kuin tietokoneen ruudulle rupattelu. Seuraavaksi hän perusti ystävänsä Kirsi ”Kiki” Halmeen kanssa yrityksen, joka tarjoaa kotijumppia aikuisille naisille.
– Innostuin ajatuksesta saatuani lonkan tekonivelleikkauksessa liian pitkän nivelen. Sen seurauksena toisesta jalastani tuli toista pidempi ja selkäni alkoi kipeytyä. Mietimme Kikin kanssa, että kaltaisiamme naisia on paljon. Naisia, joilla itse kullakin on jotakin kremppaa kehossaan, mutta jotka haluavat harrastaa liikuntaa omat rajoitteensa huomioon ottaen. Naisia, jotka eivät kehtaa mennä kuntosalille. Naisia, joilla ei ole varaa palkata personal traineria opettamaan oikeita liikkeitä ja tekemään harjoitusohjelmia. Miksipä emme siis tekisi verkossa toteutettavia jumppaohjelmia erityisesti keski-ikäisille naisille!
Näin syntyi Kuntogimmat. Kuntogimmojen kotijumpat ovat valmiita paketteja, joilla voi vauhdittaa elämätapamuutosta ja painonpudotusta. Ja koska pääkohderyhmänä ovat keski-ikäiset naiset, huomioon on otettu esimerkiksi vaihdevuosien tuomat muutokset, aineenvaihdunnan hidastuminen ja erilaiset sairaudet, kuten korkea verenpaine.
– Jos esimerkiksi verenpaine on korkea, ei vaikkapa kovatahtinen kuntopiiri ole sopiva liikuntamuoto, vaan silloin voi esimerkiksi keskittyä lihaskunnon vahvistamiseen. Lihaskunto on ikääntyessä tärkeä esimerkiksi pystyssä pysymisen kannalta.
Mittatilaustyön hengessä toteutetut jumpat antavat myös vaihtoehtoja: liikkeet voi toteuttaa monin eri tavoin, jotta jokainen voi valita juuri itselleen hyvältä ja turvalliselta tuntuvan tavan jumpata.
Kuntogimmojen jumppia voi ostaa Kuntogimmojen nettisivuilta (linkki vie ulkoiselle sivustolle Kuntogimmojen nettisivuille) Linkki löytyy myös Ninan Instagram-tililtä @ninamikkonenofficial
Kertajumpan saa viidellä eurolla. Sadan päivän jumppa ja sitä tukevat ruokamallit puolestaan maksavat 39 euroa.
– Jo olemassa olevista jumpista saa lähettää kommentteja ja tulevia liikuntatuokioita varten saa mielellään esittää toiveita, eli kaikenlainen palaute on tervetullutta, Nina Mikkonen toteaa kannustavasti hymyillen.
Teksti: Pia Kilpeläinen
Kuva: Jouni Kilpeläinen