Kundaliinijooga johdattajana

Kun Kari Nenonen saapuu haastattelupaikalle, koko tilan valtaa lämmin tunnelma. Kundaliinijoogassa Nenonen on saanut nimityksen Amandeep, joka tarkoittaa rauhan ja valon tuojaa. Entisen näyttelijän ja teatterityön ammattilaisen matka rauhan ja valon tuojaksi on kuitenkin kulkenut onnettomuuden ja sitä seuranneen keskivaikean aivovamman kautta.

Nenosen elämän mullistanut onnettomuus tapahtui Rukalla vuoden 2012 Tapaninpäivänä, kun hänen moottorikelkkansa suistui vaikeissa olosuhteissa kelkkareitiltä kohti puuta. Onnettomuus oli pysäyttävä kokemus, jonka myötä elämä muuttui monin tavoin. Aivovammasta seurasi esimerkiksi lähimuistin heikentyminen, joka tarkoitti sitä, että hän joutui osittain luopumaan ammatistaan näyttelijänä.

Kun kaikki oli yhtäkkiä toisin, Nenosen tuolloin pienet lapset pitivät häntä kiinni uudessa todellisuudessa. Nenonen kertookin, että lapset olivat yksi keskeisimmistä tekijöistä, jotka auttoivat häntä sopeutumaan ja kuntoutumaan onnettomuuden akuuttivaiheessa, kun koko elämä tuntui pysähtyneen kertarysäyksellä – kirjaimellisesti ja kuvaannollisesti.

Tapaturma oli paitsi fyysinen, mutta ennen kaikkea henkinen pysäytys. Moottorikelkkaonnettomuudessa Nenoselta katkesi viisi kylkiluuta, hänen keuhkonsa puhkesi ja hän sai lisäksi aivoverenvuodon. Vaikka onnettomuuden jälkeinen aika oli vaikeaa, trauma antoi kuitenkin lopulta mahdollisuuden tarkastella ja ymmärtää itseä, sekä elämää täysin uudesta näkökulmasta. Toipumisprosessi on sisältänyt paljon asioiden uudelleen oppimista ja irti päästämistä aiemmista tavoista katsoa elämää. Tänä päivänä Nenonen toteaa, että hänen mielestään onnettomuus voi parhaimmillaan tarjota mahdollisuuden antautua jollekin sellaiselle, mitä ei ole koskaan aikaisemmin ymmärtänyt.

Matka kundaliinijoogan pariin

Nenosen kohdalla henkisestä traumasta toipumisen kannalta keskeisessä roolissa on ollut oivallus siitä, että hän on itse oman tarinansa kertoja. Oivallus siitä, että jokaisella on mahdollisuus valita se tarina, jota itselleen kertoo, on kantanut pitkälle. Sen sijaan, että hän antaisi ulkopuolisten tahojen määritellä liialti omia mahdollisuuksiaan, on hän tietoisesti päättänyt valita polkunsa itse. Se ei suinkaan ole aina ollut helppoa ja vapaus valita on sisältänyt myös rutkasti vaikeita hetkiä, kuten avioeron.

Nenosen laaja ymmärrys omasta toimijuudesta on pitkälti myös tietoisuuden joogaksi nimitetyn kundaliinijoogan ansiota. Matka lajin parissa alkoi kehtokoulusta, eli henkisen kasvun koulutuksesta, johon Nenonen osallistui silloisen puolisonsa kanssa onnettomuuden jälkeen. Jatkumo kundaliinijoogan pariin on jälkeenpäin katsottuna ollut luonteva, sillä ennen onnettomuutta Nenonen oli jo ehtinyt tutustumaan Astangajoogaan osana näyttelijän koulutustaan.

Vaikka kundaliinijooga on auttanut Nenosta erityisesti onnettomuudesta seuranneiden henkisten haasteiden ja traumojen käsittelyssä, hän korostaa, että kyseessä ei ole mikään ihmeparannus, tai pelastus. Kundaliinijoogan harjoittaminen opettaa ennen kaikkea ymmärtämään omaa ihmisyyttä, sen tuomine mahdollisuuksineen ja rajoituksineen. Joogan avulla on mahdollista oppia pysähtymään oman inhimillisyyden äärelle, sekä olemaan armollisempi ja myötätuntoisempi itseään kohtaan.

Tietoisuus mahdollisuudesta valita onnettomuus osaksi omaa inhimillistä tarinaa ja kasvua onkin muokannut Nenosen suhtautumista tapaturmaan positiivisemmaksi. Nenonen kertoo, että hän ei halua enää tarkastella traumaansa sen aiheuttamien haasteiden ja rajoitusten näkökulmasta, vaan mahdollisuutena. Hän pyrkiikin sen sijaan kääntämään tapaturman tuomat muutokset lahjoiksi.

Kundaliinijoogan hyödyt aivovammautuneille ihmisille

Aiemmin myös astangajoogan tutustunut Nenonen kuvailee kundaliinijoogaa lempeäksi ja henkistä kasvua edistäväksi, elävän elämän harjoituksen muodoksi. Kundaliinijooga on dynaamista ja meditatiivista harjoittelua, jonka keskiössä ovat tietoisuus ja myötätunto. Nenonen kuvailee kundaliinijoogaa syvälliseksi itsetutkiskeluksi, jota voi ajatella myös kohtaamisena sisäisen ystävän kanssa.

Nenonen kertoo myös kundaliinienergiasta, eli kundaliinijoogaan kiinteästi liittyvästä tietoisuuden kokemuksesta, joka on mahdollista löytää harjoitteiden avulla. Monille tuttu risti-istuntaa muistuttava Lootusasento on kundaliinijoogassa tyypillinen kundaliinienergiaa aktivoiva asento.

Nenosen mukaan kundaliinienergia on luovuuden ja vapauden energiaa, jota löytyy meistä kaikista. Kundaliinienergia on ristiselästä lähtevä nousujohteinen tunne, jota voi jossain määrin verrata rakastumisen tunteeseen. Nenonen itse kokee, että kundaliinijooga on tarjonnut hänelle ennen kaikkea kokemuksen siitä, että hän voi rakastaa itseään, sekä olla rauhassa juuri sellainen kuin on.

Kundaliinijooga sopii aivovammautuneille paitsi sen tietoisuutta ja myötätuntoa lisäävän vaikutuksen vuoksi, mutta myös sen sallivuuden näkökulmasta. Kundaliinijoogassa keskeisintä on oman itsensä kanssa oleminen, sekä itsestä lähtöisin oleva toiminta.

1,5 tuntia kestävä kundaliinjoogaharjoitus, sekä asanat (eli harjoiteltavat jooga-asennot) lähtevät yksilön oman kehon valmiuksista, eivätkä niinkään ulkopuolelta annetuista ja määritellyistä ohjeista. Ajatuksena on kohdata oma keho ja sen vahvuudet ja rajoitteet myötätuntoisesti. Jos keholliset rajoitteet ovat merkittäviä, harjoitukset voi tehdä tarvittaessa vain omassa mielessä. Laji ei edellytä minkäänlaisia ennakkotaitoja ja harjoitteiden tekeminen onnistuu lähes missä tahansa – Nenonen kertoo itse harjoittaneensa kundaliinijoogaa aikoinaan esimerkiksi maatessaan sairaalan sängyllä.

Kundaliinijoogatunnit kestävät yleensä 30–90 minuuttia. Tuhansia vuosia vanhan joogaperinteen mukaisten harjoitusten rakenne on aina sama, mutta yksittäisten tuntien sisältöjen välillä voi olla paljonkin eroja.

Tuntien sisältö rakentuu aina sen hetkisten tarpeiden mukaisiksi – harjoitteissa voidaan keskittyä esimerkiksi vaikka mielen ja tunteiden tasapainottamiseen, tai kehollisen ja henkisen elinvoimaisuuden lisäämiseen. Fyysisten liikkeiden ohella tunnit sisältävät myös niin sanottua resitoimista, eli laulamista muistuttavia ääniharjoituksia, sekä hengitysharjoituksia.

Yli kymmenen vuoden takainen onnettomuus avasi Kari Nenoselle tien kundaliinijoogan luokse, tietoisuuden ja armollisuuden lähteille. Tänä päivänä tapaturmasta alkanut polku on johtanut hänet kundaliinijoogan opettajaksi, rauhan ja valon tuoja Amandeepiksi. Tällä hetkellä Nenonen ohjaa kundaliinijoogaa kahdesti viikossa ystävänsä studiolla. Nenonen opettaa aivovammautuneita ja muita neurologisia kuntoutujia, sekä kehitysvammaisia kerran viikossa. Nenosen ohjaamille tunneille voi osallistua sekä lähiopetuksena, että etänä. Lisäksi tunneista on mahdollista saada videotallenteita.

Nenonen ohjaa kundaliinijoogaa joogastudio Dayassa, osoitteessa Sinebrychoffinkatu 11 A 41, 00120 Helsinki. Häneen voi olla yhteyksissä sähköpostitse, osoitteeseen kari@amandeep.fi

Teksti: Rosa Koskinen
Kuva: Pia Kilpeläinen

@aivovammaliitto