Hengenpelastusmitali Haloselle

Aivoitus uutisoi vuosi sitten kuopiolaisesta Jorma Halosesta, joka pelasti jäihin vajonneen miehen huhtikuussa vuonna 2021. Nyt mies on saanut Suomen tasavallan presidentin myöntämän hengenpelastusmitalin.

Tasavallan presidentti voi myöntää hengenpelastusmitalin tunnustuksesi erittäin rohkeasta, erittäin neuvokkaasta tai oman hengenvaaran uhalla suoritetusta teosta, jolla toisen ihmisen henki on pelastettu uhkaavasta vaarasta, kerrotaan suomi.fi-sivustolla.

Jorma Halonen kertoo, että mitali tuli hänelle täytenä yllätyksenä. Hän arvostaa suuresti saamaansa huomionosoitusta.

Kuinka kaikki tapahtuikaan tuolloin keväisenä aamuna reilut pari vuotta sitten?

Jorman ja hänen Max-koiransa aamulenkin keskeytti Kallavedeltä kuuluneet avunhuudot. Ulkonäöltä tuttu mies oli lähtenyt viemään moottorikelkkaansa kesäteloille läheiseen saareen. Rannat olivat tuolloin jo sulia. Moottorikelkkailija oli edennyt onnistuneesti puolen kilometrin verran, kunnes jää oli pettänyt alta. Onnettomuuspaikalla järven syvyys oli 10–15 metriä.  Tielle, jolla Jorma ja Max kävelivät, oli matkaa 200 metriä. Kello oli puoli kahdeksan aamulla. Mies kelkkoineen oli tuossa vaiheessa ollut avannossa kymmenkunta minuuttia.

–  En sillä hetkellä pelännyt tai edes ehtinyt tuumata, että voisin itsekin pudota jäihin. Muistan vain ajatelleeni, että hengenvaarassa oleva ihminen on pakko pelastaa, Jorma toteaa.

Kelkka ei ollut vielä tuossa vaiheessa vajonnut pohjaan, vaan oli pystyasennossa. Mies oli jäisen reunan ja kelkan välissä.

–  Päässäni pyöri, että jos kelkka nyt uppoaa avantoon, vie se todennäköisesti miehen mennessään. Tiesin, että nyt on kiire toimia.

Alun perin Jorma oli ajatellut hyödyntää Maxin remmiä, mutta rannassa olikin sattumalta nostoliina veneestä pudonnut nostoliina. Sen avulla hän kiskoi miehen turvaan.

–  En osaa sanoa, miten pitkään pelastusoperaatiossa meni. Minut valtasi sellainen adrenaliiniryöppy, etten tuntenut pelkoa jään sortumisesta enkä huomannut väsymystäkään. Päässäni pyöri vain, että tuon miehen henki on nyt minun käsissäni.

Teksti ja kuva: Pia Kilpeläinen

@aivovammaliitto