Halu auttaa

Jyväskyläläinen Sanna Sinkkonen nauttii erilaisista vapaaehtoistehtävistä. Hän kuvailee, että vapaaehtoistyö tuo elämään sisältöä ja onnistumisen elämyksiä.

Sanna Sinkkonen on vapaaehtoisaktiivi. Tällä hetkellä hän osallistuu muun muassa Punaisen ristin ja kirkon toimintaan. Aiemmin hän toimi aktiivisesti myös politiikassa ja paikallisessa aivovammayhdistyksessä.

– Tällä hetkellä panostan Punaisen ristin ystävätoimintaan ja olen mukana lipaskeräyskampanjoissa. Osallistun myös seurakunnan ystävätoimintaan ja jumalanpalveluksiin muun muassa tekstinlukijana ja kolehdin kerääjänä.

Sanna toteaa, että ystävää toivovat ovat useimmiten ikäihmisiä ja vammaisia tai vammautuneita henkilöitä.

– Eli he ovat ihmisiä, joiden on vaikea löytää uusia kavereita niin sanotusti vapailta markkinoilta.

– Lipaskeräystä olen tehnyt kotikaupunkini kävelykadulla. Osallistun aktiivisesti Hyvä joulumieli -keräykseen ja Nälkäpäivään. Viime vuonna olin ahkerasti mukana Ukraina-keräyksissä, ja olin myös keräämässä rahaa Turkin maanjäristyksen uhreille. Lipaskerääjänä toimiminen on sekin samalla eräänlaista ystävätoimintaa, sillä kaupungilla tapaa paljon yksinäisiä ihmisiä, jotka pysähtyvät juttelemaan.  

Vapaaehtoistyön monet mahdollisuudet

Sanna toteaa, että vapaaehtoistyöhön hänet innosti halu auttaa. Hän kiittelee, että yhdistystoiminnasta saa sisältöä elämään ja merkityksellisyyden kokemuksia. Ihmisestä tuntuu hyvältä, kun hän voi tehdä jotakin hyödyllistä.

– Koska olen itsekin ollut yksinäinen, ymmärrän ihmisten tarpeen saada jutella sellaisen ihmisen kanssa, joka aidosti kuuntelee. Ajattelin aiemmin, etten ole kovin sosiaalinen ihminen enkä kova puhumaan, mutta kun lähdin mukaan vapaaehtoistyöhön, löysin itsestäni myös sen sosiaalisen puolen.

Sanna kuvailee, että yhdistyksissä tehtävä vapaaehtoistyö sopii erityisesti ihmisille, jotka haluavat olla hyödyksi muille ja ovat valmiita sitoutumaan. Lyhyimmillään sitoutuminen voi tarkoittaa yhteen tapahtumaan mukaan lähtemistä. Vapaaehtoistyössä on monia mahdollisuuksia, joihin jokainen voi osallistua jaksamisensa mukaisesti. Sanna korostaakin, että koska vapaaehtoistyön kenttä on kovin laaja, kannattaa jokaisen lähteä mukaan juuri itseään kiinnostaviin hommiin.

– Koska vapaaehtoistyö on nimensä mukaisesti vapaaehtoista, ei kenenkään kannata itselleen vastenmielisiä hommia haalia. Muut vaistoavat todella nopeasti, jos vapaaehtoiseksi tarkoitettua työtä tekee vastentahtoisesti. Se ei ole hyvä juttu kenellekään.

Esimerkiksi urheiluseurat, poliittiset järjestöt ja tietysti vammais- ja potilasjärjestöt tarvitsevat riveihinsä jatkuvasti innostuneita vapaaehtoisia, joissa jokainen voi valita itsensä näköisiä tehtäviä.

– Tärkeintä vapaaehtoistyössä on halu auttaa, Sanna Sinkkonen toteaa hymyillen.

Juttu on lyhennelmä Aivoituksessa 2/23 julkaistusta artikkelista. Voit lukea koko jutun painetusta lehdestä. Näytenumeron voi tilata Aivovammaliiton toimistolta järjestösihteeriltä osoitteesta anu.kainulainen(at)aivovammaliitto.fi

Teksti: Pia Kilpeläinen
Kuva: Jorma Sinkkonen

@aivovammaliitto