Golfissa menestystä

Suomen EDGA Play-off joukkue palasi 8.10.2021 Englannista upeasti järjestetystä kilpailusta. EDGA eli European Disabled Golf Association on maailman johtava vammais- ja erityisgolfin kattojärjestö. Sen tavoitteena on saada 500 000 vammautunutta harrastamaan tai kokeilemaan golfia.

Tapahtuma oli historian ensimmäinen, ja vastaava tullaan pelaamaan myös tulevina vuosina. Maailman WR4GD Rankingin 16 Euroopan kärkipelaajaa taisteli Nett ja Stableford -sarjojen tasoituksellisesta reikäpelimestaruudesta. Molemmissa sarjoissa oli vain Euroopankahdeksan parasta pelaajaa. Suomea edusti Nett-sarjassa Jari Vihanne ja Petri Takkunen. Stableford-pelaajina olivat Petri Partanen ja Timo Pessi. Nett-sarjalla tarkoitetaan nettolyöntisarja ja stableford on pistebogey-sarja. Golfissa on käytössä myös niin sanottu pistebogey-järjestelmä. Siinä pelaaja saa kultakin reiältä pisteitä sen mukaan, miten hyvin hän pelaa reiän tasoitukseensa verrattuna. Jos pelaaja pelaa reiän huonosti, hänen ei järjestelmän ansiosta tarvitse pelata reikää loppuun asti. Tasoitus puolestaan on golfarin pelitaitojen mittari. Jokaiselle kentälle on määritelty tavoitetulos siitä, kuinka monella lyönnillä se pitäisi läpäistä. Hyvä pelaaja selviää ihannetulosta pienemmällä lyöntimäärällä, kun taas huonommalla pelaajalla lyöntimäärä on enemmän kuin kentälle määritelty ihannetulos.

Eniten edustajia

Parhaiten suomalaisista menestyi Jari Vihanne, joka voitti kaksi ensimmäistä päivää. Finaalissa voiton vei Vincent Helly Ranskasta. Jari Vihanteen caddiena toimi jatkopeleissä Petri Takkunen, jonka pelit päättyivät ensimmäisenä päivänä väylällä 17. Petri joutui antamaan alhaisen tasoituksensa vuoksi 13 lyöntiä eteen kilpakumppanilleen, koska norjalaisen André Tothin tasoitus oli korkeampi.

Stablefodissa Petri Partasen kilpailu päättyi ensimmäisenä päivänä jatkoreiällä 19. Englantilainen Ian Jones vei tasaisen kilpailun voiton. Timo Pessin Play-off-kilpailu päättyi reiällä 18. Pessi hävisi koko Stableford-kilpailun voittaneelle slovakialaiselle Miroslav Halmolle tiukan taistelun jälkeen. Miroslav sai myös korkeamman tasoituksensa vuoksi neljä lyöntiä eteen Pessiä vastaan.

Finaalipäivänä pelattiin myös RSM Team Champions -kilpailu, jossa oli 17 joukkuetta. Kussakin joukkueessa oli erityisgolfari, kaksi RSM-yrityksen edustajaa ja yksi yhteistyökumppani. Timo Pessi toimi kilpailun voittaneen joukkueen kapteenina, ja näin saatiin Suomeen voittopokaali.

Onnea kaikille kilpailuun osallistuneille. Suomen edustus oli koko Play-off-kilpailun suurin neljällä pelaajalla. 

Timo Pessi

Kuvassa Timo Pessi. Hän kertoo, että puolet Suomen edustusjoukkueesta oli aivovamman saaneita golfareita.

@aivovammaliitto