Toiset aivot suolistossa

On tiedetty kauan, että psykologiset tilat kuten ahdistuneisuus, voivat vaikuttaa suolen toimintaan. On helppoa huomata tämä esimerkiksi stressaantuneena tai jännittäessä, jolloin maha reagoi herkästi jännitykseen. Puhutaan yleisesti ”stressimahasta”, kun jännitys saa mahan oireilemaan. Mutta voisiko yhteys toimia myös toisin päin ja suoliston mikrobiston hyvinvointi vaikuttaa aivojen toimintaan? Kyllä voi ja tämä on varsin uutta tietoa tutkimuskentältä.

Aivojen hyvinvointi ja suolisto

Uuden tutkimustiedon mukaan ihmisen suolisto ja sen mikrobit ovat tärkeä linkki ravitsemuksen sekä aivojen hyvinvoinnin välillä. Tutkimusten mukaan ravinto, mikä pitää suoliston mikrobiston tyytyväisenä ja kukoistavana, on hyödyksi myös aivoille. Suoliston toiminnalla on havaittukin olevan yhteys mielialoihin: mikrobit suolistossa ovat osallisena prosessissa, jossa valmistuu aivoille välttämättömiä välittäjäaineita ja niiden esiasteita: jopa 90 prosenttia välittäjäaineista syntyy suolistossa

Aivojen välittäjäaineet

Aivojen välittäjäaineet ovat puolestaan vastuussa mielialojen säätelystä, älyllisistä toiminnoista sekä stressinhallinnasta. Uusien tutkimusten valossa on löydetty yhteyksiä esimerkiksi masennuksen, ahdistuksen sekä runsassokerisen ruokavalion ja kovien rasvojen käytön välillä. Ravinnolla voimme siis itse – päivittäisten valintojen kautta – tukea molempia aivojamme, niin päässä kuin suolistossa.

Suoliston bakteerikanta

Suoliston bakteerikanta on myös riippuvainen ravinnostamme. Sokeriset, keinotekoiset tuotteet sotkevat mikrobien toimintaa, kuten myös antibiootit. Terveellinen ravinto, jota ei ole käsitelty runsaasti ja jossa on maitohappokäyneitä tuotteita, tuoreita kasviksia ja paljon kuitupitoista joka aterialla, tukee mikrobistoa. Maitohappobakteereilla valmistettuja ravintoaineita ovat luonnonjogurtit ja viilit, juustot, hapankaali sekä juureen tehty hapanleipä.

@aivovammaliitto