Liikunta aivojen jumppaajana
Liikkumisen yhteydessä aivoja tulee jumpattua muiden lihasten ohella kuin huomaamatta: metsässä kävely koettelee tasapainoa, pallopelit haastavat tarkkaavaisuutta, tanssi pistää muistin koetukselle ja pyöräillessä aivot saavat runsain määrin visuaalisia ärsykkeitä vaihtuvista maisemista.
Kaikki liikuntalajit kävelystä ja sienestyksestä lähtien virittävät aivoja työ- ja arkimaailmasta poikkeavilla tavoilla, jolloin ne tarjoavat koko kropan treenin aina aivosoluja myöten. Liikkuessa ei tule ajatelleeksikaan, että kropan lihasten lisäksi työssä ovat erityisesti aivot, jolloin muisti, päättelykyky, tarkkaavaisuus ja koordinaatiokyky saavat oivallista treeniä!
Aivojen treenaus muulla tavoin
Mikäli liikkumisen ohella aivoja haluaa vielä erikseen treenata, tähän löytyy oivallisia keinoja helposti jokaisen kotoa. Erilaisten pelien pelaaminen, sanaristikot, kirjojen lukeminen, käsityöt, nikkarointi, askartelu, uusien reseptien kokeileminen… mahdollisuuksia arkiseen aivotreeniin löytyy vaikka miten paljon!
Helpoin tapa virkistää päivittäin aivoja on tehdä jokin tuttu rutiini eri tavoin. Kun aivot joutuvat muuttamaan totuttua kaavaa, ne tehostavat toimintaansa ja uusia yhteyksiä muodostuu. Kokeile vaikka kävellä eri reittiä kauppaan, pestä hampaat eri kädellä mitä yleensä, ripustaa pyykit silmät kiinni, katsella televisiota ilman tekstityksiä, opetella resepti ulkoa ja leipoa muistista, ladata kahvinkeitin yhdellä jalalla seisten.
Television katseleminen rentouttaa, mutta on myös melko passiivista toimintaa aivoille. Tähän voi yhdistää aivotreenin siten, että mainoskatkoilla voi kokeilla luetella mahdollisimman monta tietyllä kirjaimella alkavaa eläintä/kasvia/verbiä… ja kisata yhdessä, kuka keksii eniten.
Kirjoittaminen on myös oivallista aivojumppaa. Ota siis tavaksi kirjoittaa vaikka pieni pätkä päiväkirjaa tai ryhdy kirjoittamaan fiktiivistä tarinaa, jota voit jatkaa viikosta toiseen.