Aivovammayhdistyksiin kuuluvat kunta- ja aluevaaliehdokkaat esittäytyvät seuraavassa koosteessa. Jokainen sai kertoa nimensä, puolueensa, missä on ehdolla ja mitä tekisi aivovammautuneiden ihmisten hyväksi, jos tulisi valituksi.
Ehdokkaat on lueteltu aakkosjärjestyksessä paikkakunnan mukaan.
ESPOO, LÄNSI-UUSIMAA

Nimi: Timo Kallioja
Puolue: Perussuomalaiset
Missä ehdolla: Espoo (kuntavaalit) & Länsi-Uusimaa (aluevaalit)
Mitä teet aivovammautuneiden ihmisten hyväksi, jos sinut valitaan?
Teen sitä samaa vaikuttamistyötä, jota olen nyt tehnyt jo vapaaehtoisena
yli 20 vuoden ajan Aivovammaliitossa. Tärkeää on, että valtuustossa on valtuutettuja, jotka osaavat arvioida kulloinkin käsittelyyn tulevia asioita myös vammaisnäkökulmasta.
HELSINKI

Nimi: Jan Huopainen
Puolue: Vihreät
Missä ehdolla: Helsinki
Mitä teet aivovammautuneiden ihmisten hyväksi, jos sinut valitaan?
Palveluiden kilpailutukset – asiakaslähtöisesti ja laatuperusteisesti
Esteettömyys ja saavutettavuus – kaikille toimiva ympäristö
Yhdenvertainen oikeus – oppimiseen, harrastamiseen, kulttuuriin
Hyvät, toimivat palvelut – niiden saavutettavuus ja laatu
Toimiva itsenäinen asuminen – suunnittelu ja kaavoitus kaikille toimiviksi
KOTKA, KYMENLAAKSO

Nimi: Saila Hoxha
Puolue: Vasemmistoliitto
Missä ehdolla: – Kotka – kuntavaaleissa, Kymenlaakso – aluevaaleissa
Mitä teet aivovammautuneiden ihmisten hyväksi, jos sinut valitaan?
Toimin tällä kaudella varapuheenjohtajana sekä Kotkan että Kymenlaakson hyvinvointialueen vammaisneuvostoissa, ja eri vammaisryhmien asioiden eteenpäin vieminen on minulle tuttua. Olen Kotkassa myös esteettömyystyöryhmän puheenjohtaja ja käynyt useita koulutuksia siihen rooliin liittyen. On tärkeää, että myös valtuustoissa on ihminen, joka nostaa esille vammaisten asioita/tarpeita sekä esteettömyyden tärkeyttä yhdenvertaisen toiminnan perustana. Valtuutettuna tulen jatkamaan työtä, jota teen jo nyt, mutta edellytykset asioiden eteenpäin viemiselle paranevat.
MÄNTSÄLÄ

Nimi: Mikko A Ratia
Puolue: Kansallinen Kokoomus r.p.
Missä ehdolla: Mäntsälä
Mitä teet aivovammautuneiden ihmisten hyväksi, jos sinut valitaan?
Ensinnäkin tahdon tehdä työtä sen eteen, että aivovammautuneet olisi enemmän tasavertaisia yhteiskunnassa. Lisäksi aion nostaa esille epäkohtia mm. työkyvyttömyyseläkeasiassa.
RAASEPORI
Nimi: Matti Pirhonen
Puolue: SDP
Missä ehdolla: Raasepori
Mitä teet aivovammautuneiden ihmisten hyväksi, jos sinut valitaan?
Haluan lisätä päättäjien ymmärrystä aivovammojen vaikutuksista vammautuneiden elämään.
TURKU JA VARSINAIS-SUOMI

Nimi: Matilda Gustafsson
Puolue: Kokoomus
Missä ehdolla? Turku ja Varsinais-Suomi
Mitä teet aivovammautuneiden ihmisten hyväksi, jos sinut valitaan?
Työskentelen suunnittelijana Aivovammaliitossa, jossa pääsen auttamaan muita ihmisiä. Muiden auttaminen on minulle sydämen asia, ja juuri siksi päätin lähteä ehdolle – jotta voin vaikuttaa asioihin laajemmin ja varmistaa, että hyvinvointi kuuluu kaikille.
Haluan yhteiskunnan, jossa palvelut toimivat, oikeudet toteutuvat ja jokainen saa tarvitsemansa tuen. Tiedän, että todellinen hyvinvointi syntyy inhimillisyydestä ja yksilön kohtaamisesta – ei pelkkien järjestelmien kautta, vaan aidosti ihmiseltä ihmiselle. Aivovammautuneiden henkilöiden aseman parantaminen on tärkeä osa vammaispalveluiden kehittämistä. Oikea-aikainen kuntoutus ei ole vain arjen helpottaja – se on investointi yksilön ja koko yhteiskunnan tulevaisuuteen. Vammaispalveluiden on oltava saavutettavia, selkeitä ja ihmislähtöisiä. Palvelujen tulee vastata jokaisen yksilöllisiin tarpeisiin, eikä niitä saa kohdella toimenpidekeskeisesti. Jotta kuntoutusprosessi ja palvelut olisivat sujuvia, yhteistyötä sairaaloiden, järjestöjen ja muiden toimijoiden välillä tulee kehittää. Vertaistuki on myös tärkeä osa tätä kokonaisuutta – se tuo merkittävää apua ja vähentää samalla sosiaali- ja terveyspalvelujen kuormitusta.
Pidän tärkeänä työllisyyden edistämistä. On olennaista, että työmarkkinoilla on myös tarjolla monenlaisia osa-aikaisia ja työkykyä vastaavia tehtäviä. Tällä tavoin pystymme varmistamaan, että työkykyä vastaavaa ja osa-aikaistatyötä löytyy kaikille, myös niille, joiden toimintakyky on osittainen mutta silti arvokas.
Aivovammautuneiden henkilöiden aseman parantaminen vaatii erityistä huomiota myös niihin, jotka jäävät helposti väliinputoajiksi – erityisesti lievemmin vammautuneet, joiden toimintakyky on riittävä arjessa, mutta jotka eivät pysty täysipäiväiseen työskentelyyn. Tämä ryhmä jää usein huomaamatta, vaikka heidän tukemisensa työkyvyn kehittämisessä on erittäin tärkeää. Työelämään siirtymisessä tarvitaan kuntoutusta, ja tukea tulisi tarjota enemmän näille henkilöille, jotta he voisivat osallistua työelämään ja löytää omalle kyvylleen sopivia työtehtäviä.
Liikunta luo hyvinvointia, ylläpitää terveyttä, ehkäisee sairauksia, tukee kuntoutumista ja tuo ihmisiä yhteen. Esteettömät liikuntapalvelut ja harrastusmahdollisuudet kuuluvat kaikille, riippumatta taustasta tai lähtökohdista.