Viikolla 46 vietetään Aivovammaviikkoa. Vuonna 2023 teemana on ”Iloa parisuhteesta ja perheestä”.
Kuusitoista vuotta sitten Marja, nyttemmin Nuuttila, toimi yrittäjänä keittiökalusteliikkeessä. Eräänä päivänä Marjan putiikkiin asteli Matti Nuuttila. Ensiksi Matti tuli tutustumaan kylpyhuoneremonttivaihtoehtoihin ja sittemmin keittiökalusteisiin. – Paitsi myin, myös asensin kalusteita, joten lupasin tulla auttamaan Mattia asennustöissä. Niinpä minä sitten menin ensimmäistä kertaa Matin kotiin, Marja Nuuttila kertoo. – Minä ostin keittiön ja sain emännän kaupan päälle, Matti Nuuttila hymyilee kertoessaan lähes 20 vuoden takaisesta tapaamisesta nykyisen vaimonsa kanssa
Syyskesällä kolme vuotta sitten tapahtui jotakin, joka vaikutti Nuuttiloiden parisuhteeseen.
– Olimme Matin kanssa autotalliimme tehdyllä verstaalla korjaamassa piharakennuksemme vanhoja ikkunoita, Marja aloittaa.
– Minä sirkkelöin ikkunan listaa, sellaista metrin mittaista puun kappaletta. Kuinka ollakaan, sirkkelistä sinkosi pitkä, kolmion muotoinen soiro – ja se syöksähti nuolen lailla lentoon, Matti toteaa.
– Minä olin ainakin kuuden metrin päässä sirkkelistä, mutta niin vain se soiro kimposi pöydän kautta, osui minuun, meni läpi tästä ja jäi päähäni pystyyn, sanoo Marja näyttäen kädellä vasenta ohimoaan.
Onnettomuushetkellä Marja oli kyykkyasennossa maalaamassa ikkunoiden listoja.
– Onneksi puhelimessani oli 112-sovellus, sillä olin siinä tilanteessa šokissa. Hälytyskeskuspäivystäjä oli todella asiantunteva. Hän antoi neuvoja, rauhoitteli minua ja kertoi, kuinka kauan ambulanssin saapumiseen vielä menee, Matti kertoo.
Aikaa hätäpuhelusta ambulanssin saapumiseen kului lopulta vain kymmenisen minuuttia.
– Mutta ne olivat pitkiä minuutteja, Matti huokaa ääni värähtäen ja jatkaa, että kertoessaan onnettomuudesta koko tilanne nousee mieleen kirkkaana takaumana.
Ambulanssissa oli mukana lääkäri, jonka pikaisen diagnoosin jälkeen Marjaa lähdettiin kuljettamaan Lahdesta kohti Helsingin Töölöä ja leikkaussalia.
Parisuhde vahvistunut entisestäänkin
Matti kertoo, että hänellä oli alussa syyllisyydentunteita.
– Tuntui niin pahalta, että Marjan aivovamman aiheutti minun sirkkelistäni lähtöisin ollut puunpalanen. Onneksi nopeasti hyväksyin, että se oli onnettomuus. Eihän tällaista asiaa olisi voinut ennakoida.
Marja ja Matti kokevat, että tapaturma on muuttanut heidän parisuhdettaan vielä entistäkin paremmaksi.
– Alkuvaiheessa ajattelin syyllisyysteemaa ja mietin, voisiko se vaikuttaa tunteitteni vahvistumiseen. Ymmärsin, ettei syy ole siinä. Äkillisen onnettomuuden kohdatessa välittäminen omasta puolisostani ja ylipäätään muista ihmisistä sekä kiitollisuus elämästä on vain kasvanut. Koskaan ei voi olla varma, mitä seuraavassa hetkessä tapahtuu, Matti pohtii.
– Minun luottamukseni Mattia kohtaan on kasvanut varmastikin siksi, että hän oli vierelläni koko ajan, vaikka olin aluksi ihan vihannes. Hän piti minusta hyvää huolta – ja pitää edelleen, Marja hymyilee ja katsoo hellästi puolisoaan.
Aivovammaviikkoa vietetty vuodesta 2004
Vuotuisen Aivovammaviikon tavoitteena on tehdä näkyväksi useimmiten näkymätön aivovammaa ja lisätä ihmisten aivovammatietoutta. Aivovammayhdistykset eri puolilla Suomea jalkautuvat kertomaan omia tarinoitaan aivovammautumisesta.
AIVOVAMMAVIIKOLLA 2023 TAPAHTUU
AIVOVAMMALIITTO RY
Ti 14.11. Katso webinaari Youtube-kanavaltamme tämän linkin kautta
Klo 13–14 ”Ovatko aivovammat kallein sairautemme?
Professori Olli Tenovuo
Klo 14–15 ”Aivovamma ja tunteiden hallinta”
neuropsykologian erikoispsykologi Jaana Sarajuuri
Ke 15.11. klo 17–19.30 Katso webinaari Youtube-kanavaltamme tämän linkin kautta
”Iloa parisuhteesta”
Parisuhdekeskus Kataja ry:n asiantuntija Laura Huuskonen
Kokemustoimijoiden paneelikeskustelu
AIVOVAMMAYHDISTYS PÄÄKAUPUNKISEUDULLA
Ti 14.11. klo 10–14 Hyvinkään sairaalan OLKA-piste.
To 16.11. klo 18–20 Jaana Sarajuuren luento aivovammoista. Paikka: Kampin palvelukeskus, Salomonkatu 21 B, Helsinki.
Pe 17.11. Hyvinkään Aivoitus-ryhmä kertoo paikallisyhdistyksen ja Hyvinkään toimintaryhmän toiminnasta Hyvinkään Sairaalan Neurologian osaston TYKY- päivässä.
ETELÄ-POHJANMAA
To 16.11. klo 9–14 Seinäjoen Keskussairaalan OLKA-piste
Pe 17.11. klo 10–16 Kauhajoen ostoskeskus Valtissa yhdistyksen toiminnan esittely
ITÄ-SUOMI
Ti 14.11. klo 12–14 Mikkelin keskussairaalan auditorio. Katsomme yhdessä Aivovammaliiton striimaamat Jaana Sarajuuren ja Olli Tenovuon luennot. Tilaisuuden jälkeen kahvitarjoilu OLKA-pisteellä.
KESKI-SUOMI
Ti 14.11. klo 16.30–18 Jäsentapaaminen, jonka aiheena väsyvyys ja sen hallinta. Paikka: Toimintakeidas Oy, Väinönkatu 1.
OULU
La 11.11. klo 14–15 luento ”Aivovamma ja liikunta”, luennoitsijana erityisliikunnanohjaaja Anne Utriainen Oulun kaupungin liikuntapalvelusta.
Paikk: Aleksinkulman kokoussali Pohjansali, joka sijaitsee 2. kerroksessa ja johon pääsee hissillä. Tila on esteetön. Os. Aleksanterinkatu 9, Oulu, käynti sisäpihan puolelta. Kahvitarjoilu. Tervetuloa!
Ti 14.11. klo 10–12 OLKA-piste OYSin Avohoitotalo, os. Kiviharjuntie 9.Yhdistyksen toiminnan esittely.
To 16.11. klo 14–15 OYSin kuntoutusosasto, Oulun kaupunginsairaala, os. Kiviharjuntie 5. Yhdistyksen toiminnan esittely.
PÄIJÄT-HÄME
To 16.11. klo 12–15 Päijät-Hämeen keskussairaalan OLKA-pisteellä.
SATAKUNTA
Ke 15.11. klo 13–15 yhdistyksen esittely Satasairaalan OLKA-pisteellä
Ke 15.11. klo 9–12 esittelemme toimintaamme Rauman terveysaseman uudella OLKA-pisteellä