Vaali aivojasi Aivoviikolla – ja läpi vuoden

Kansainvälistä Aivoviikkoa (Brain Awareness Week) vietetään viikolla 11 noin 60 maassa. Tänä vuonna teemaviikko on 11. – 17.3.2019. NV – Neurologiset vammaisjärjestöt osallistuu Aivoviikkoon Suomessa järjestämällä tietoiskuja ja yleisötilaisuuksia, jotka muistuttavat aivoterveydestä huolehtimisesta. Tänä vuonna kampanjoimme teemalla Vaali aivojasi.

NV – Neurologiset vammaisjärjestöt on 14 valtakunnallisen järjestön verkosto, jonka toiminnan tavoitteena on neurologisesti vammautuneiden ja sairastuneiden ihmisten tasa-arvoinen ja hyvä elämä. Aivovammaliitto ry on yksi NV:n jäsenjärjestöistä.

Aivojen vaalimisesta muistuttaa myös Aivovammaliiton hallituksessakin toiminut Riitta Hätinen. Riitta vammautui vuonna 1984 auto-onnettomuudessa matkallaan töihin.

-Törmäsin puuhun. Oletettavasti aivovamman aiheuttaneen onnettomuuteni aiheutti puolestaan aivoinfarkti. Minut vietiin sairaalaan, jossa olin yhdeksän päivää tajuttomana. Kaikkiaan sairaalassa vierähti reilu kuukausi.

Edelleen, reilut 30 vuotta tapahtuneen jälkeen, Riitan elämään vaikuttavat aivovamman jälkitilan oireet. Voimakkaimpina niistä ovat väsyvyys, muistiongelmat, kaksoiskuvat, kuuloluun katkeamisen aiheuttama kuulovaurio, voimakas tinnitus sekä jokapäiväiset kivut kaikkialla kehon vasemmalla puolella. Riitta saa päiviinsä sisältöä erityisesti aivovammayhdistystoiminnasta, musiikista ja ulkoilusta.

-Vaalin aivojani musiikin, laulun ja tanssin avulla. Laulan kuorossa, kuuntelen musiikkia ja käyn tanssimassa. Lähinnä sydäntäni ovat jazz, blues, funk ja soul. Haaveilen, että oppisin soittamaan kitaraa. Minulla on jo kaksi kitaraa kotona, mutta kun kädet eivät toimi kunnolla, on siinä omat haasteensa. Mutta en anna periksi, aion kyllä harjoitella!

Aivoviikolla tapahtuu:

ti 12.3. Jyväskylä AIVOT YHTEISKUNNASSA. Agora, Mattilanniemi 2, Auditorio 2

ti 12.3. Oulu JÄRJESTÖT SAIRAALASSA -hanke Oysin Avohoitolan aulassa, järjestöpiste Kaiku.

ke 13.3. Joensuu PÄÄPÄIVÄ klo 16-20 Piparkakkutalolla (Kauppakatu 34, Joensuu) Pääasioita: aivovamma, Adhd/add, kielellinen erityisvaikeus, autismikirjo, migreeni.

ke 13.3. Helsinki AIVOT KOUKUSSA -luento Helsingin yliopisto, Porthania, Yliopistonkatu 3 klo 17 – 19

to 14.3. Loimaa Aivoviikon TAPAHTUMA Loimaan Prismassa klo 12–15

to 14.3. Oulu Aivoviikon TAPAHTUMA klo 10 – 14 Caritas-kodilla, Munckinkatu 49, Caritas-salissa.

pe 15.3. Turku Aivoviikon TAPAHTUMAT Kauppakeskus Myllyssä Myllytorilla ja Kirjastossa klo 12 – 15.30

la 16.3. Hyvinkää AIVOTERVEYSPÄIVÄ klo 10.30-15.00 Hyvinkään Järjestötalo, Munckinkatu 49.

Lisätietoja teemapäivien sisällöstä aivovammaliitto.fi ja nv.fi

 

 

 

@aivovammaliitto