Tartu ikuisuusprojekteihin kotona

Pääsiäisen molemmin puolin ilmestyvässä ”Kyllä me selvitään!” -juttusarjassamme neuropsykologi Jaana Sarajuuri antaa vinkkejä, kuinka huolehtia toimintakyvystä ja hyvinvoinnista myös koronaepidemian aikana.

Juttusarjan osat:

1/9 Iloa tuottavia arjen elämyksiä

2/9 Äärimmäistä ärsyketulvaa

3/9 Arjen ja vuorokauden rytmittäminen pitää arkea kasassa

4/9 Iloa ja arkirutiineja lemmikeistä

5/9 Tunteet aktivoituvat toisten ilmeistä

6/9 Kuntoutusta

7/9 Kevään lisääntyvä valon määrä

8/9 Tartu ikuisuusprojekteihin kotona

9/9 Hoida itseäsi

Jokaisella on se irronnut nappi, puoliksi neulottu sukka, järjestämistä odottava kaappi, kiinnittämätön lattialista tai lukematon kirja. Oman jaksamisen mukaan yhdenkin tällaisen ikuisuusprojektin loppuun saattaminen tuo tyytyväisen mielen ja on poissa niistä tekemistä odottavista hommista.

Tylsyyden hetkinä toimintakyvyn ja mielialan tueksi, mutta oman jaksamisen mukaan, voi hyödyntää oheista neuropsykologi Jaana Sarajuuren kokoamaa listaa:

–          Järjestä niin paperiset kuin digitalisetkin valokuvat. Kuvia läpikäydessä voi palata moniin muistoihin ja myös ilahduttaa läheisiä ja ystäviä parhailla paloilla.

–          Hoida kodin viherkasvit. Kevät on hyvää aikaa vaihtaa mullat. Selkeitä ohjeita löytyy esimerkiksi Marttaliiton sivuilta.

–          Järjestä ja konmarita. Nyt voi olla hyvä hetki käydä läpi kodin kaappeja, laittaa tavaraa kiertoon sekä tehdä myös yllättäviä löytöjä ja löytää hukassa olleita tavaroitaan!

–          Liiku! Siivoaminen ja vaikkapa ikkunoiden pesu kotona käy hyvästä liikunnasta. Myös netti on pullollaan ohjattuja liikuntatuokioita.

–          Pidä yhteyksiä. Ota yhteyttä läheiseen, johon yhteydenotto on aina vaan siirtynyt tai lähetä postikortti tai kirje.

–          Imuroi auto tai huolla polkupyörä vaikkapa tuleva epidemian jälkeinen reissu mielessäsi

@aivovammaliitto