Viikolla 46 eli 9. – 15.11.2015 vietetään jo kahdettatoista valtakunnallista Aivovammaviikkoa. Teemaviikon tarkoituksena on lisätä oikeaa tietoutta aivovammoista ja hälventää ennakkoluuloja.
Aivovamma on tapaturman aiheuttama aivokudoksen vaurio, joka syntyy päähän kohdistuvasta iskusta tai liike-energiasta. Perinteisesti tapaturmaisen aivovamman riskiryhmänä ovat olleet nuoret miehet. Koska iäkkäät ovat nousseet nuorten rinnalle riskiryhmäksi, haluaa Aivovammaliitto ry muistuttaa tänä vuonna siitä, että aivovamma voi sattua kenelle hyvänsä. Kun ihmiset asuvat kodeissaan yhä iäkkäämmiksi, ovat yli 70-vuotiaat nousseet toiseksi merkittäväksi riskiryhmäksi. Vanhuksilla kaatumiset ovat merkittävin vakavien aivovammojen syy.
Kaikista aivovammatapauksista noin kaksi kolmasosaa sattuu miehille, mutta sukupuoliero alkaa tasoittua 45 ikävuodesta lähtien. Yli 75-vuotiaiden ryhmässä naiset ovat enemmistönä. Aivovammaliitto haluaa ottaa huomioon erityisesti ne seikat, jotka voivat ikäihmisillä aiheuttaa putoamisia, kaatumisia tai muita onnettomuuksia, joissa voi tavalla tai toisella päänsä kolhaista ja saada tapaturman aiheuttaman aivovamman. Liitolta onkin tänä vuonna ilmestynyt asiaan pureutuva esite ”Ikäihmiset ja aivovammojen ehkäisy – opas yli 70-vuotiaille ja heidän läheisilleen”.
Emme ole tunteettomia – emme ole ilkeitä
Ritva Parjasen perheellä on mökki Rauman edustalla. Paikka on hänelle rakas ja siellä hän lataa akkujaan.
-Olimme kaatamassa isoa koivua mökin läheltä eräänä talvisena lauantaina vuonna 2010. Pakkasta oli parikymmentä astetta. Minun tehtäväni oli käynnistää akulla toimiva vinssi, jos puu alkaisi kaatua mökin päälle. Olin eri suunnassa kuin puun oletettu kaatumissuunta, mutta koska koivussa oli toisella puolella pitkiä oksia, lähti puu kiertymään kaatuessaan. Oksat katkaisivat kuusen, joka kaatuessaan osui minua päähän.
Ritva pääsi hoitoon nopeasti, vaikka mies joutuikin hakemaan hoitohenkilökunnan rannalta autollaan, sillä ambulanssi ei voinut ajaa meren jäällä. Hänelle laitettiin hengitysputki ja kiidätettiin siirtovalmistelujen jälkeen Medihelillä leikkaukseen. Ritvalla oli kallonmurtuma, aivoverenvuotoa ja turvotusta aivoissa. Lääkärin mukaan vuoto tuli valtimosta ja oli hengenvaarallista. Häntä kouristeli ja hän sai epileptisen kohtauksen. Kaikki muistijäljet hävisivät viikoksi.
Ritva kuvailee, että päästyään aikanaan kotiin hän oli hyvin väsynyt, kärsi päänsärystä ja huimauksesta.
-Tunsin itseni yksinäiseksi. Ulkona oli liukasta, enkä uskaltanut lähteä kävelylle, ja autolla ajokin oli kielletty toistaiseksi. Ystävät ja läheiset vierailivat, mutta päivät olivat pitkiä, eikä lukeminenkaan sujunut – eikä suju vieläkään.
Huhtikuun lopussa hän palasi töihin. Aluksi hän teki osa-aikatyötä, mutta ajan kuluessa työ muuttui takaisin kokopäiväiseksi. Parin vuoden kuluttua alkoi kasaantua ongelmia. Ritva tunsi itsensä väsyneeksi, hän joutui ponnistelemaan oppiakseen uusia työtapoja ja joutui kyselemään neuvoja sellaisiin asioihin, jotka olivat aiemmin olleet itsestäänselvyyksiä. Ritva kertoi valittelevansa pään sekavuutta ja keskittymiskyvyttömyyttä. Hän ei osannut käyttää työvälineitä ja koki, ettei ollut kuullut puhuttavankaan sellaista asioista, joita hänelle sanottiin kerrotun. Päänsärkykin paheni. Tässä vaiheessa työterveyshuollon kautta aivovamma diagnosoitiin ja hän pääsi kuntoutukseen.
-Nyt olen oppinut, että olin asettanut työelämätavoitteeni liian korkealle. Tänä päivänä toivon asioiden järjestyvän niin, että voin tehdä puolipäiväisesti työtäni vanhusten parissa, sillä työ on minulle edelleen tärkeää. Loppuajan ehdin keskittyä lepäämiseen ja akkujen lataamiseen.
Ritva toivoo omaisilta ja läheisiltä ymmärrystä ja uskallusta ottaa puheeksi vaikeatkin asiat.
-Toivon, etteivät vammamme aiheuttamat hankaluudet jää selvittämättä ja aiheuta näin eripuraa kanssakäymisessä. Emme me ole tunteettomia, emmekä ilkeitä. Meillä on aivovamma, mutta haluamme sen aiheuttamista haasteista huolimatta elää mukavaa elämää yhdessä muiden kanssa.
YHDISTYKSET AIVOVAMMAVIIKOLLA
- Helsinki la 14.11. klo 13 – 15 aivovammaluento Iiris-keskuksessa (Marjaniementie 74).
- Jyväskylä ke 11.11. klo 16.20 – 19.30 yleisötilaisuus Jyväskylän kaupunginkirjaston Minnansalissa, (Vapaudenkatu 39 -41 Jyväskylä). Aiheina ravitsemuksen tärkeys, aivovammaisten ihmisten hoidot ja puhetulkin käyttö. Kahvitarjoilu.
- Kankaanpää to 12.11. Aivovammaseminaari Kankaanpään keskustassa Ravintola Lumiaisissa klo 12. – 16. Luennoitsijoina neuropsykologi Raija Sandberg ja toimintaterapeutti Anneli Moisio. Vieraaksi tulee myös Kankaanpään Autokoulun edustaja.
- Kymenlaakso ke 11.2015 klo 13 – 16 kauppakeskus Waltarissa (Kouvolankatu 15, Kouvola). Kymenlaakson aivovammyhdistyksen jäsenet jakavat tietoa ja esitteitä Kouvolan Hyvinvointipisteessä. Tervetuloa tapaamaan ja keskustelemaan.
- Kymenlaakso pe 11.2015 klo 13 – 15 toimitila Veturissa (Kauppamiehenkatu 4, Kouvola). Asiantuntijaluennot aivovammaisten kuntoutuksesta ja toimintaterapiasta. Luennoitsijoina alan ammattilaisia. Vapaa pääsy.
- Rauma pe 13.11. klo 12.15 Neurologi Olli Tenovuon luento Rauman terveydenhuolto-oppilaitoksella
- Rauma ti 10.11 klo 14 – 18 Prismassa jaetaan tietoa ja karkkeja ohikulkijoille
- Savonlinna Asiantuntijaluento to 29.10. klo 17.30. Luennoitsijana kuntoutuspsykologi Mari Saarinen. Savonlinnan pääkirjasto, kokoustila Miitti (Asemantie 5). Vapaa pääsy.
- Seinäjoki Elämä jatkuu –näkyvyyskampanja ma 9.11. Prisman aulassa klo 12 – 17. Paikalla yllätysnimi!
Alavus ti 10.11. Veljekset Keskinen klo 12 – 18
Ilmajoki ke 11.11. S-market klo 12 – 18
Kurikka to 12.11. S-market klo 12 – 18
Kauhajoki pe 13.11. S-market klo 12 – 18 - Tampere Pääkirjasto Metsossa jaetaan infoa ja vastataan ti 10.11. klo 10 – 16.
- Turku Asiantuntijaluento ti 17.11. klo 18 Happy Housessa (Ursininkatu 11). Luennoitsijana kliininen neuropsykologi Tarja Ketola aiheenaan ”Jaksaminen ja väsymyksen hallinta”.
- Turku Jalkautuminen Hansatorille ti 10.11. klo 10 – 14 jakamaan aivovammatietoutta ohikulkijoille. Paikalla on kokemuskouluttajia ja vertaistukijoita, joita saa jututtaa. Jaossa aivovammamateriaalia.