Pysy pystyssä: Lähes joka kolmas suomalainen on liukastunut vuoden aikana

Lähes joka kolmas suomalainen on kaatunut liukastumalla tämän tai edellisen talven aikana. Liukastuneista miltei kolmasosa loukkasi itsensä ja joka kahdeksas joutui olemaan töistä tai koulusta pois. Liukastumisten syinä ovat usein olosuhteet, mutta usein myös oma varautuminen on puutteellista. Pysy pystyssä -kampanja muistuttaa, että liukastumisia voi ehkäistä oikealla varustuksella.

Liikenneturvan tuoreen* kyselyn mukaan lähes joka kolmas suomalainen on liukastunut tämän tai viime talven aikana. Reilusti yli puolet mainitsi liukastumisen syyksi erittäin liukkaat olosuhteet.

Omalla toiminnalla voi estää liukastumisen

Keliin sopimaton kenkävalinta oli syynä liukastumiseen miltei kolmasosalla vastaajista. Kiire vaikutti taustalla joka kuudennessa tapauksessa ja tarkkaamattomuus, esimerkiksi puhelimeen katsominen, oli syynä 7 prosentilla.

”Olosuhteisiin ei juurikaan voi vaikuttaa, mutta omaan varustautumiseen ja toimintaan voi. Liukuesteet tai kunnolliset nasta- tai kitkakengät estävät liukastumisen myös lyhyillä siirtymisillä. Kiireen voi taklata varaamalla enemmän aikaa matkoihin ja esimerkiksi puhelinta kannattaa käyttää harkitusti kävelyn aikana”, summaa yhteen Liikenneturvan suunnittelija Laura Loikkanen.

Kolme prosenttia vastaajista mainitsi alkoholin tai muun päihdyttävän aineen syyksi liukastumiseen.

”Alkoholin käyttö lisää kaatumisriskiä merkittävästi. Mitä suurempi veren alkoholipitoisuus on, sitä enemmän tapaturmariski kasvaa. Alle 0,5 promillen humalassa tarkkaavaisuus heikentyy ja liikkeet muuttuvat kömpelömmiksi. Reaktioaika ja liikkeiden hallinta heikkenevät 0,5-1,0 promillen humalassa”, vahvistaa Ehyt Ry:n viestinnän asiantuntija Maaret Väkinen.

Lähes kolmasosa liukastuneista satutti itsensä tapaturmassa

Jos jalankulkukeli on liukas, lähes puolet suomalaisista varustautuu yleensä aina liukuestein tai nastakengillä. Mutta samalla miltei kolmasosa ei varaudu liukkaisiin lainkaan. Selvityksestä käy ilmi, että yli 50-vuotiaat varautuvat parhaiten liukkaisiin keleihin ja käyttävät liukuesteitä tai nastakenkiä. Eroja löytyy myös miesten ja naisten välillä, sillä miehet käyttävät liukuesteitä tai nastakenkiä selvästi harvemmin kuin naiset.

Melkein kolmasosa liukastuneista oli satuttanut itsensä ja noin joka seitsemäs oli joutunut käymään lääkärissä tai terveydenhoitajalla.

Pystyssä pysymisen liikennemerkit

Pysy pystyssä –kampanjaa varten luodut liikennemerkit perustuvat seitsemään tärkeään askeleeseen, joita kampanjassa on nostettu vuosien aikana esiin. Liikennemerkeillä kannustetaan huomioimaan, että omalla toiminnallaan voi pienentää liukastumisen riskiä.

Pysy pystyssä –kampanja on käynnissä 13.-24.1.2021. Sosiaalisessa mediassa keskustelua voi seurata tunnisteella #pysypystyssä. Verkkosivuilla www.pysypystyssä.fi julkaistaan artikkeleita, joissa liukastumisia ja niiden ehkäisykeinoja käsitellään eri näkökulmista.

Pysy pystyssä –kampanjasta viestitään Kotitapaturma-sivun alla:

Facebook: https://www.facebook.com/kotitapaturma

Twitter: https://twitter.com/kotitapaturma

 

Lisätietoa:

Kampanjasta
Saara Aakko, suunnittelija, Suomen Punainen Risti, puh. 040 4806973, saara.aakko@punainenristi.fi

Kävely, työmatkaliikenne
Laura Loikkanen, suunnittelija, Liikenneturva, 020 7282 341, laura.loikkanen@liikenneturva.fi

Ehkäisevä päihdetyö
Maaret Väkinen, viestinnän asiantuntija, EHYT ry / Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkosto, 050 327 0009, Maaret.Vakinen@ehyt.fi

Kampanjassa mukana

Aivovammaliitto ry, Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry, Finanssiala ry, Ilmatieteen laitos, Invalidiliitto, Liikenneturva, LähiTapiola, Nikander ja Wiinikka Oy, Partioaitta, Sarva-nastakengät, sisäministeriö, sosiaali- ja terveysministeriö, Suomen Kuntaliitto, Suomen Punainen Risti, SOSTE Suomen sosiaali ja terveys, Taitavat Suutarit ry, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Työterveyslaitos.

*Liikenneturvan kyselytutkimuksen toteutti Liikenneturvan toimeksiannosta Kantar TNS Oy joulukuussa 2020. Siihen vastasi yhteensä 1017 henkilöä.

@aivovammaliitto