Katukuvaan yhä runsaslukuisemmin ilmestyvät polkupyöräilijät ovat varma lähestyvän kesän merkki. Aivovammaliitto muistuttaa pyöräilykypärän käytön tärkeydestä lyhyelläkin matkalla, sillä oikein kiinnitettynä kypärä ehkäisee tehokkaasti vakavien aivovammojen syntymiseltä tapaturmatilanteissa.
Keskimäärin 20–30 pyöräilijää kuolee vuosittain liikenneonnettomuuksissa. Menehtyneiden määrä on lisääntynyt vuodesta 2011 vuoteen 2020. Yleisin kuolinsyy pyöräilyonnettomuuksissa on aivovamma. Kuolemaan johtaneista pyöräilyonnettomuuksista joka toinen tapahtuu auton kanssa. Kaikista menehtyneistä pyöräilijöistä puolet on yli 64-vuotiaita ja 16 prosenttia alle 15-vuotiaita lapsia. Vuosina 2017–2019 pyöräilyonnettomuuksissa menehtyneistä 41 henkilöä ei käyttänyt lainkaan kypärää. Heistä todennäköisesti joka kolmas olisi pelastunut kypärää käyttämällä
Pyöräilyonnettomuuksissa loukkaantuu vuosittain reilut 600 ihmistä, joista 200 vakavasti. Valtaosa pyöräilyvammoista syntyy, kun kaatuessaan iskee päänsä katuun. Aivovammojen lisäksi pyöräilytapaturmissa vammoja tulee tyypillisesti myös muualle ylävartalon alueelle. Kypärän käyttö vähentää lähes 90-prosenttisesti vakavien aivovammojen riskiä ja pienentää 70-prosenttisesti riskiä kuolla tapaturmassa. Myös muiden ylä- ja keskikasvoihin aiheutuvien vammojen määrä vähenee jopa 65-prosenttisesti kypärän käytön myötä. On muistettava, että tapaturmatilastoihin ei tule lainkaan heitä, jotka pelastuvat täysin kypärän ansiosta. Vain pieni osa pyöräilyonnettomuuksista tulee poliisin tietoon.
Pyöräilykypärää käyttää tällä hetkellä hieman yli puolet polkijoista. Vaikka kypärän käytön hyödyt ovat kiistattomat, miksi peräti 49 % ei halua päätään suojata? Yksi ei pue kypärää siksi, että se on hänen mielestään ruma. Toinen tuumii, että näyttää kypärä päässään hölmöltä. Kolmas kertoo, että kampaus menee sen alla pilalle. Hyvä uutinen on se, että yli puolet polkijoista arvostaa näitä väitteitä enemmän omaa terveyttään ja elämäänsä. Tunnollisimpia kypäränkäyttäjiä ovat alle kouluikäiset ja työmatkapyöräilijät. Kaupunkilainen pukee kypärän päähänsä maaseudulla asuvaa yleisemmin. Kaikkein harvimmin päänsä suojaa teini-ikäinen polkija.
Miksi kypärää kannattaa käyttää? Siksi, että kunnolla kiinnitetty, turvallinen kypärä suojaa tehokkaimmin vakavilta aivovammoilta ja auttaa ehkäisemään lievempiäkin vaurioita. Esimerkkinä turvallisesta kypärämallistosta on Aivovammaliitto ry:n yhteistyökumppani Nutcasen tuotteet. Koko heidän mallistonsa on varustettu MIPS-teknologialla. MIPS tulee sanoista Multi-directional Impact Protection System, eli se suojaa päätä kaiken suuntaisissa ja varsinkin vinosti päähän kohdistuvissa iskuissa vaimentaen aivoihin törmäyksessä kohdistuvaa kiertoliikettä. Tärkeää on myös muistaa, ettei pelkkä kypärän päähän keikkumaan iskeminen riitä, vaan kypärä on myös kiinnitettävä huolellisesti. Irti oleva kypärä lentää helposti päästä onnettomuuden sattuessa – ja vaikka se sattuisi päässä pysymäänkin, todennäköisesti se luiskahtaa väärään asentoon, eikä silloinkaan suojaa toivotulla tavalla.
Pyöräily on hyödyllistä liikuntaa ja harrastuksenakin mukava. Mukavaa on myös pysyä hengissä ja terveenä, joten kasvatathan sinäkin omalta osaltasi kypäränkäyttäjien prosenttimäärää ja huolehdit samalla tärkeimmästä omaisuudestasi, eli omasta päästäsi. Ei muuta kuin kypärä päähän ja polkemaan!
Lähteet: Liikenneturva, Tilastokeskus, Duodecim ja Onnettomuustietoinstituutti
Lisätietoja: toiminnanjohtaja Päivi Puhakka, paivi.puhakka(at)aivovammaliitto.fi
puh. 050 536 6390