Työikäisilläkin suomalaisilla lihasvoiman puute altistaa tapaturmille. Omaa toimintakykyä voi testata muutamalla liikkeellä. Merkittävällä osalla väestöstä esimerkiksi liikkuvuus ja lihasvoima ovat heikentyneet niin, että tapaturmien riski kasvaa. Tapaturmapäivän kampanja muistuttaa, että omaa fyysistä toimintakykyä voi testata yksinkertaisilla liikkeillä. Tapaturmariskiä voi pienentää liikkumalla.
Fyysiseen toimintakykyyn ja erityisesti liikkumiseen liittyvät ongelmat ovat yleisimpiä vanhimmissa ikäryhmissä, mutta esimerkiksi alaraajojen lihasvoiman puutteita esiintyy jo työikäisillä. Esimerkiksi 55–64-vuotiaista joka viidennellä naisella ja joka kymmenennellä miehellä on vaikeuksia kyykistyä, selviää THL:n vuoden 2023 Terve Suomi -tutkimuksesta.
Suomen väestö ikääntyy, ja tulevaisuudessa yhä useampi kärsii toimintakyvyn ongelmista.
Ikääntyneillä heikentynyt fyysinen toimintakyky voi ilmetä myös tasapainovaikeuksina, ja se lisää riskiä koti- ja vapaa-ajan tapaturmille kuten kaatumisille ja putoamisille. Vaikka kaatuminen ei aiheuttaisi loukkaantumista, voi heikko alaraajojen lihaskunto estää nousemisen. Silloin voidaan tarvita ensihoitoa nostamaan kaatunut ylös lattialta.
– Kaatuminen saattaa herättää nolostumisen tunteita, mutta siitä voi myös seurata vakavia ongelmia, kuten murtumia, myös työikäisille. Jokaisen kannattaa liikkua monipuolisesti ja säännöllisesti, koska se ylläpitää ja kehittää fyysistä toimintakykyä ja siten vähentää heikentyneestä liikkumiskyvystä johtuvia tapaturmia, sanoo Suomen Luustoliiton toiminnanjohtaja Ansa Holm.
Toimintakykyä voi ja kannattaa kehittää jo työikäisenä
Hyvä fyysinen toimintakyky auttaa iäkkäänä selviytymään itsenäisesti kotona, mutta se tukee myös työikäisen arkea ja työssä jaksamista. Mitä aikaisemmin elämässään liikkumisen aloittaa, sitä tehokkaammin voi ehkäistä liikkumisen ongelmia ja kaatumistapaturmia vanhetessaan.
Liikkuminen kannattaa aloittaa omalta lähtötasolta vaikkapa kävelemällä maastossa. Harjoituksia voi vaikeuttaa ja nopeutta lisätä kunnon noustessa. Alaraajojen lihaskuntoa voi kehittää esimerkiksi kuntosalilla, jossa vastuksen määrää lisätään vähitellen. Venyttely auttaa lisäämään liikkuvuutta.
– Fyysistä toimintakykyä voi kehittää missä iässä tahansa ja miltä lähtötasolta tahansa. Koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa, Holm kertoo.
Tarkista oma toimintakykysi
Fyysistä toimintakykyä voi tarkistaa kokeilemalla, sujuvatko nämä yksinkertaiset harjoitukset. Jos liikkeet eivät onnistu tai ne tuottavat haasteita, kannattaa etsiä itselle sopivimmat tavat vahvistaa esimerkiksi lihasvoimaa ja tasapainoa.
- Seiso hampaita pestessäsi tukevasti siten, että takimmaisen jalan varpaat ovat etummaisen jalan kantapäässä kiinni. Toista molemmilla jaloilla.
- Nouse kaksi kerrosta portaita pysähtymättä.
- Kahvin tippumista odotellessa tee 10 kyykkyä peräkkäin siten, että sormet koskettavat lattiaa. Vaihtoehtoisesti nouse tuolilta kädet ristissä rinnalla.
- Television katselun lomassa seiso jalat yhdessä. Taivuta eteenpäin selkä suorana ja polvet ojennettuina. Kosketa käsillä polvitaipeisiin.
Lisää harjoituksia löytyy Tapaturmien ehkäisyverkoston fyysisen toimintakyvyn tarkistuslistasta.
Tapaturmapäivän kampanjaa vietetään aina perjantain 13. päivä ympärillä. Tänä vuonna kampanjaa vietetään kahdesti: syyskuussa 9.–13.9. sekä joulukuussa 9.–13.12. Syyskuun kampanja huipentuu perjantaina 13.9. Kampanjan aikana kannustetaan miettimään, kuinka jokainen voi vähentää riskejä ja ehkäistä tapaturmia töissä, kotona ja liikenteessä. Kampanjan järjestää järjestöjen, viranomaisten ja yksityisten toimijoiden muodostama Tapaturmien ehkäisyverkosto, jota koordinoi Suomen Punainen Risti.
Koska aivovamma on tapaturma aiheuttama aivojen vaurio, Aivovammaliitto ry on luontevasti mukana tapaturmia ehkäisevässä työssä.