Pelin henki -näyttely pureutuu aivovammoihin jääkiekossa

”Voi olla, että NHL:ään vaikuttaminen on jo myöhäistä, mutta tulevien pelaajien oloihin voimme vielä panostaa. On tärkeää kertoa aivovammojen tunnistamisesta sekä opastaa, mistä saa apua, jos jotakin sattuu”, toteaa aivovamman saanut entinen NHL-kiekkoilija ja kaksinkertainen Stanley cup -voittaja Daniel Carcillo.

”Sain kuulla, että lätkäurani on ohi. Aivovammaan ei tosin päättynyt vain urani, vaan koko aiempi elämäni. Kun vammautuu, myös lähipiiri vammautuu – ja kun vamma ei näy ulospäin, läheisten on sitä vaikea ymmärtää”, toteaa ex-liigakiekkoilija Markus Helanen.

”Iso osa aivovammoista jäisi tulematta, jos urheilijat opetettaisiin kunnioittamaan vastapuolta kaikissa tilanteissa. Jos pelaaja näkee, että vastapuoli on huonossa asennossa, niin onko pakko taklata?” kysyy harrastelijakiekkoilussa aivovamman saanut Robson Lindberg.

Oheiset sitaatit on poimittu PELIN HENKI – GHOST OF THE GAME -valokuva- ja tarinanäyttelyn teksteistä. Näyttelyssä useat kiekkoilijat niin Suomesta kuin ulkomailta kertovat sanoin ja kuvin, miten heidän elämänsä muuttui jääkiekko-ottelussa saadun aivovamman myötä. Näyttely on rehellinen katsaus jääkiekon vaiettuun ongelmaan. Tarinoista käy ilmi, että jääkiekko on hieno peli ja rakentava harrastus, mutta sillä on myös varjopuolensa.

Ongelma koskee paitsi jääkiekon nykyistä huippua, myös tulevia pelaajia. Valmentajien pitäisikin vaatia omilta pelaajiltaan vastustajan terveyden kunnioittamista jo harrastuksen alkuvaiheessa. Koko jääkiekon tulevaisuus on uhattuna, jos vanhemmat pitävät lajia liian vaarallisena, eivätkä päästä lapsiaan harrastuksen pariin. Avainasemassa on myös aivovammojen tunnistaminen ja sitä kautta oikea hoito ja kuntoutus.

PELIN HENKI – GHOST OF THE GAME kuuluu valokuvat ottaneen Johannan Kareen KATSO IHMINEN™ – näyttelykonseptiin. Tekstit ovat Aivovammaliiton tiedottajan ja Aivoitus-lehden toimittajan Pia Warvaksen käsialaa.

Näyttelyn suojelija on moninkertainen purjehduksen maailmanmestari, kansanedustaja Sari Multala. Tukijoina toimivat Aivovammaliitto ry, Suomen Jääkiekkoilijat SJRY, Ruotsin pelaajayhdistys SICO, jääkiekkovaikuttaja Alpo Suhonen, Urheilu Mehiläinen ja Mehiläinen Neo Sports.

 

PELIN HENKI – GHOST OF THE GAME -näyttelyn avajaiset ma 15.4.2019 klo 17 alkaen Musiikkitalolla (Mannerheimintie 13 A, Helsinki).

Näyttely on auki 15.4. – 28.4.2019.

@aivovammaliitto