Tukea aivovammautuneen läheiselle -hanke on rakentanut läheisille tarjottavaa alkuvaiheen tukea yhteistyössä eri yhteistyökumppaneiden kanssa. Yksi yhteistyökumppani hankkeen alusta alkaen on ollut Aivotalo. Aivotalon koordinaattori kertookin nyt blogitekstissä mikä on Aivotalo ja millaista tietoa Aivotalossa on saatavilla myös aivovamman saaneille sekä heidän läheisilleen.
Oletko kuullut Aivotalosta? Tiedätkö, mitä siellä on ja mistä se löytyy?
Aivotalo on terveydenhuollon ammattilaisten rakentama sivusto, josta löydät kansalaisille ja potilaille suunnattua luotettavaa tietoa erilaisista aivosairauksista ja aivoterveydestä. Aivotalon sivuston ovat rakentaneet Suomen yliopistosairaaloiden neurologian, neurokirurgian ja neuropsykologian ammattilaiset yhdessä potilasjärjestöjen kanssa.
Aivotalon sisältö on kaikille avoin ja löydät sen osoitteesta www.aivotalo.fi.
Aivotalo on osa Terveyskylää. Terveyskylä on yliopistosairaanhoitopiirien tuottama julkinen verkkopalvelu, joka tuo terveydenhuollon palveluja kaikkien ulottuville asuinpaikasta riippumatta ja lisää näin kansalaisten tasa-arvoa.
Aivotalosta löydät tietoa aivokasvaimista, aivovaltimopullistumista, aivoverenkiertohäiriöistä, aivoverenvuodoista, aivovammoista, epilepsiasta, elinluovutuksesta, neuropsykologisista oireista, päänsärystä, MS-taudista ja Parkinsonin taudista. Tulossa on lisäksi sisältökokonaisuus narkolepsiasta ja muistisairauksista.
Aivotalo sisältää tietoa aivovammoista
Aivotalossa on oma osio aivovammoista. Osiossa on mm. tietoa aivovammojen ennaltaehkäisystä, kotiseurantaohjeet aivotärähdyksen jälkeen, tietoa lievistä ja vakavista aivovammoista sekä niiden hoidosta. Sivuilta löytyy myös sisältöä läheisille sekä tietoa potilasjärjestöjen ja kolmannen sektorin tarjoamista palveluista. Aivovammat -osioon on lisätty Aivovammaliiton Tukea aivovammautuneen läheiselle -hankkeen materiaalina tuotettu Läheisen polku -video ja Aivovamma – opas läheiselle.
Aivotalossa löytyy myös Apua ja Tukea –osio, johon on koostettu erikseen tietoa sairastumisen tai loukkaantumisen aiheuttamaan kriisiin. Sisältö on tarkoitettu niin läheiselle kuin sairastuneelle tai loukkaantuneelle itselleen. Osiossa käydään läpi kriisitilanteeseen liittyviä vaiheita ja tunteita sekä sieltä löytyy yhteystietoja avunsaantia varten ja tietoa sairastumiseen liittyvistä sosiaalietuuksista. Sisältö on tuotettu yhteistyössä Suomen Mielenterveysseuran kanssa.
Digihoitopolkuja täydentämään hoitoa
Avointen sivujen lisäksi Aivotaloon on rakennettu digihoitopolkuja eri sairausryhmille. Digihoitopolku on potilaalle sähköinen asiointikanava tukemaan perinteistä hoitoa. Se on tietoturvallinen verkkopalvelu, jonne kirjautuessa käytetään vahvaa tunnistautumista verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. Päästäkseen digihoitopolulle, tulee olla lähete tai hoitosuhde terveydenhuollon yksikköön, jossa digihoitopolku on käytössä.
HUSissa on käytössä digihoitopolku lievän aivovamman saaneille. Lievän aivovamman digihoitopolulla saa tietoa ja tukea lievästä aivovammasta toipumiseen. Polulta löytyy mm. tietoa aivovamman jälkeisistä oireista ja ohjeita niiden helpottamiseen. Palvelun kautta voi olla viestiyhteydessä hoitaviin ammattilaisiin ja antaa tarvittavia tietoja HUS Aivovammapoliklinikalla tapahtuvaa seurantaa varten.
Onko sinulla toiveita sisällön suhteen?
Aivotaloa rakennetaan jatkuvasti paremmaksi. Mikäli sinulla on toiveita sisällön suhteen, otamme niitä mielellään vastaan. Palautetta ja kehittämisehdotuksia voi laittaa sähköpostitse: aivotalo@terveyskyla.fi
Aivotalolla on myös tili Instagramissa, jota voit halutessasi seurata @aivotalo.
Toivottavasti löydät Aivotalosta tarvitsemaasi tietoa. Tervetuloa tutustumaan! www.aivotalo.fi
Kirjoittajat:
Elina Rautio, Koordinaattori, Aivotalo
Julia Lindlöf, Projektikoordinaattori, Aivovammaliitto
Inkeri Hutri, Projektisuunnittelija, Aivovammaliitto
Tukea aivovammautuneen läheiselle -hankkeeseen keskittyvissä blogikirjoituksissa ovat kirjoittajina hankkeen työntekijät, kehittämistyöhön osallistuvat läheiset, opiskelijat sekä sosiaali- ja terveysalan ammattilaiset. Yhteistyössä hankkeessa ovat HUS, Metropolia-ammattikorkeakoulu, Aivotalo, OLKA, Suomen Neurohoitajat ry, Sairaanhoitajaliitto sekä Itä-Suomen yliopisto.