Kysely: suomalaisten varautumisessa mökkitapaturmiin on parantamisen varaa – mökkireissusta saa turvallisemman yksinkertaisilla keinoilla

Tapaturmapäivää vietetään vuosittain silloin, kun perjantai on kuun 13. päivä. Tänä vuonna Tapaturmapäivää vietetään perjantaina 13.10.2023. Aivovammaliitto ry on mukana Tapaturmapäivän työryhmässä.

Vuosittaisen Tapaturmapäivän tavoitteena on saada ihmiset pohtimaan, miten vähentää tapaturmien riskiä sekä kotona että vapaa-ajalla – niin töissä kuin liikenteessäkin. Tapaturmien ehkäisyn puolesta kampanjoidaan viranomaisten ja järjestöjen yhteistyönä jokaisena perjantaina, joka osuu kuukauden 13. päivälle. Tänä vuonna teemana on turvallinen mökkeily.

Suomalaiset pelkäävät mökkeillessään onnettomuuksia ja tapaturmia sekä yllättäviä kohtaamisia eläinten kanssa. Tapaturmien ehkäisyverkoston teettämä kyselytutkimus kertoo, että mökkeilijä voi parantaa turvallisuuttaan helposti huolehtimalla perusasiat kuntoon: tällä hetkellä joka kolmas ei käytä veneillessään pelastusliivejä, ja vain joka toisella on mökillään sammutusvälineet.  

Suomessa on yli puoli miljoonaa kesämökkiä, ja niitä käytetään säännöllisesti. Eniten mökillä pelätään mahdollisia tapaturmia tai onnettomuuksia – näin kertoi joka neljäs kyselyyn vastannut. Pelko korostuu naisten keskuudessa: heistä joka kolmas (30 %) pelkää mökillä tapahtuvia tapaturmia. 

Suomalaiset kuitenkin varautuvat mahdollisiin mökkielämän tapaturmiin vaihtelevasti. Sammutusvälineitä, kuten sammutuspeite tai vaahtosammutin, löytyy vain joka toiselta mökiltä (54 %). Myös ensiapulaukku on vastaajista vain joka toisella (49 %). 

Vain joka kolmas vastaaja (39 %) kertoo olevansa ensiaputaitoinen. Nuorten kohdalla tilanne on parempi, sillä 18–24-vuotiaista vastaajista yli puolella (53 %) ensiaputaidot ovat hallussa. 

Tapaturmien ehkäisyverkoston kyselytutkimuksen toteutti Kantar Public online-kyselynä Kantarin viikkopaneelissa 1.–5. syyskuuta 2023. Kyselyyn vastasi 1018 suomalaista. 

Ensiaputaidot ja 112 Suomi -sovellus vievät pitkälle 

– Mökillä tapahtuvat tapaturmat olisivat vältettävissä, kunhan osattaisiin varautua vähän paremmin. Onnettomuuden sattuessa olisi hyvä, että mökiltä löytyisi ensiapuvälineet ja ihmisillä olisi taito käyttää niitä. Taidosta on hyötyä, sillä kysely paljastaa myös, että melkein puolet vastaajista ei tiedä mökin osoitetta. Silloin hälytysajoneuvojenkin on vaikea löytää paikalle, kertoo suunnittelija Saara Aakko Suomen Punaisesta Rististä.  

Naiset ovat varautuneet miehiä paremmin mahdollisten tapaturmien varalle. Heistä kaksi kolmesta (67 %) on kertonut läheisilleen olevansa mökillä, ja joka toinen on tallentanut puhelimeensa läheisensä yhteystiedot ICE-merkinnällä. 

– 112 Suomi -sovellus on helpoin ja halvin tapa pitää itsensä kartalla. Kyselyn mukaan se kuitenkin puuttuu lähes joka toiselta suomalaiselta, Aakko jatkaa. 

Ennakoimalla varmistat mökin syystöiden turvallisuuden 

Mökin syystöiden tekeminen on turvallisempaa, kun välineet ovat kunnossa. Yli 50-vuotiaista joka toinen (54 %) tarkastaa työvälineiden, kuten tikkaiden, kirveen ja sahan kunnon ennen niiden käyttöä. Nuoremmista, 18–24-vuotiaista vastaajista näin toimii vain joka kolmas (37 %). 

Toisinaan mökkeillessä sattuu ja tapahtuu, mutta monet tapaturmat voidaan välttää ennakoimalla.

Lue myös Riston ja Ritvan mökkitapaturmatarinat (linkit vievät Tapaturmapäivän nettisivuille.)

@aivovammaliitto