Keuruulla vertaistukea toimintaryhmästä aivovammaisille ihmisille ja heidän läheisilleen

sanna_valila_sairaalassa
Sanna Välilä sairaalassa pian vammautumisen jälkeen.

Keuruulla käynnistyy uusi ryhmä, jonka tarkoituksena on jakaa vertaistukea aivovammaisille ihmisille ja heidän läheisilleen. Ryhmä polkaistaan käyntiin torstaina 9.4.2015 klo 17 Toimintakeitaan (Koulutie 5, linja-autoasema) tiloissa pidettävällä luennolla ”Aivovammat – mistä on kyse?” Luennoitsijana toimii Aivovammaliiton palvelusuunnittelija Anna-Mari Bruns.

Keuruun tilaisuus on kaikille avoin ja maksuton. Luennon jälkeen päätetään, että milloin käynnistettävä toimintaryhmä kevään aikana kokoontuu.

Yksi Keuruun ryhmän puuhanaisista on Sanna Välilä Keski-Suomen aivovammayhdistyksestä. Hän vammautui neljä vuotta sitten pudottuaan viherhuoneestaan 8,5 metrin korkeudesta asvaltille. Törmäyksen seurauksena hän sai erittäin vaikean aivovamman, ja vartalon vasen puoli halvaantui.

–  Elämä muuttui kovasti. Menetin työkykyni, koska aivoni ja sitä myöten kroppani eivät enää kestäneet pitkäkestoista rasitusta. Joudun suunnittelemaan päiväni tarkasti, jotta voimavarani riittävät iltaan asti. Tämä on haasteellista, mutta nykyään yleensä siinä onnistun.

sanna_valila
Sanna Välilä nyt.

Sanna liittyi Keski-Suomen aivovammayhdistykseen noin puolen vuoden kuluttua vammautumisestaan. Aivovammaliitto ja sen tarjoama toiminta löytyi netin kautta Sannan etsiessä vinkkejä vertaistukeen.

– Yhdistystoiminta on antanut valtavasti – sekä erittäin tärkeää vertaistukea että toimintaa. Nykyään harrastustoiminta on myös työn korvike, sillä olen Aivovammaliiton hallituksessa ja toimin Keski-Suomen aivovammayhdistyksessä sihteerinä.

Sanna suosittelee yhdistystoimintaa kaikille aivovamman saaneille ihmisille.

– Vertaisten kanssa voi huoletta olla oma itsensä. Esimerkiksi mahdolliset kommunikaatiovaikeudet eivät haittaa, koska niitä on muillakin. Yhdistystoiminnassa voi jakaa kokemuksiaan ja saada vinkkejä omaan arkeen ja jaksamiseen. Tärkeintä on keskinäinen ymmärrys: jo siitä saa voimia, ettei ole yksin vammansa kanssa. Myös omaisille koen toiminnan tärkeäksi. Hekin näkevät, kuinka monenkirjavaa joukkoa aivovammautuneet ihmiset ovat ja saavat vertaistukea toisilta omaisilta.

@aivovammaliitto