Kaatuminen Espanjassa mullisti oululaisen Arin elämän

Oululainen Ari Hyvälä eli hektistä elämää. Viikonloppuisin ja loma-aikoina hän työskenteli tanssimuusikkona ja arkisin päätyössään Oulun upouuden kauppakeskus Valkean Sokoksen kassalla. Takana oli kiireinen joulusesonki ja alkuvuosi. Mies oli loman tarpeessa.

Ari Hyvälän puoliso Elina Rantala oli juuri vaihtanut työpaikkaa, joten hänelle ei ollut lomapäiviä kertynyt. Niinpä Ari lähti kaverinsa kanssa Espanjaan Playa del Inglésiin. Miehet lennähtivät aurinkoon pari vuotta sitten helmikuun 20. päivänä. Ensimmäinen päivä meni hengaillessa ja paikkoihin tutustuessa.

Toisena lomapäivänään, torstaina, miehet suuntasivat uima-altaalle. Koska Ari harrastaa kieliä ja puhuu suomen lisäksi espanjaa, venäjää, saksaa, ruotsia ja englantia, jutteli hän iloisena eri maista tulleiden ihmisten kanssa näiden omilla kielillä. Aamupäivänä aikana hän soitti kotiin jääneelle Elinalle WhatsApp-puhelun ja esitteli sen kautta hotellia, allasaluetta ja yleistä miljöötä.

Koitti lounasaika, ja miehetkin suuntasivat pöytään. Ari otti ruoat ja valitsi ruokajuomaksi olutta ja vettä. Kun Arin kaveri lähti hakemaan vielä lisää vettä, nousi Ari samalla pöydästä ja lähti hortoilemaan hotellin käytävään. Korostettakoon, että hän ei ollut ehtinyt ottaa vielä suullistakaan ruokajuomaoluestaan, joten alkoholilla ei ollut osuutta asiaan. Samassa Ari kaatui tajuttomana maahan ja löi päänsä pahasti ikkunan betoniseen reunaan ja betonilattialle. Tajuton mies jäi makaamaan verilammikon keskelle. Hänet kiidätettiin ambulanssilla tajuttomana sairaalaan.

Vamma poikineen

Arin kaatumisen aiheuttaneen tajuttomuuden syy ei ihan varmuudella selvinnyt. Espanjassa tehdyssä Holter-vuorokausinauhoituksessa (sydämen EKG-tutkimus, jota käytetään rytmihäiriöiden selvittelyssä) ilmeni sydämen lisälyöntejä. Ne ovat todennäköisesti aiheuttaneet oikosulun aivoihin, jolloin seurauksena on ollut äkillinen tajuttomuuskohtaus.

Kaatumisen seurauksena Arin silmäkuopan pohjan luu murtui. Se leikattiin ja paikattiin titaaniverkolla. Päähän tuli avohaava, joka kurottiin kiinni kahdeksalla tikillä. Niskanikaman C1-kaari, nenä, kyynelkanavat ja otsaluu murtuivat sekä eri puolille aivoja tuli tapaturman aiheuttamia aivoverenvuotoja, diffuusi aksonivaurio DAI sekä muutoksia valkeaan aineeseen. Tässä on osa MRI-tutkimuksessa todetuissa vaurioista. Diffuusi aksonivaurio tarkoittaa aivojen solutason vauriota ja on keskeinen aivovammamekanismi.

Mitä Arille kuuluu nyt? Tule tapaamaan häntä Oulun seudun aivovammayhdistyksen ja Aivovammaliiton järjestämälle Aivovammaliiton 30-vuotisjuhlavuoden luennolle ”Aivovammoihin liittyvät muistivaikeudet” 15.10.2022 klo 14 Ouluun Aleksinkulman Pohjansaliin (Aleksanterinkatu 9).

Tilaisuudessa luennoi FT, neuropsykologian erikoispsykologi Satu Winqvist. Mukana menossa on myös kokemustoimija Paula Häkkilä, joka kertoo lähitilaisuudessa oman vammautumis- ja kuntoutumistarinansa. Voit ilmoittautua tilaisuuteen TÄMÄN LINKIN KAUTTA (linkki vie ulkoiselle sivustolle Aivovammaliiton Webropol-lomakkeeseen) vielä 13.10.2022 iltaan mennessä.

Voit katsoa muistiluennon myös striimattuna.

Luentoa voi seurata striimattuna tästä linkistä (linkki ohjautuu sivulle Youtube).

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö toimii Aivovammaliiton juhlavuoden suojelijana.

@aivovammaliitto