Iloa tuottavia arjen elämyksiä

Pääsiäisen molemmin puolin ilmestyvässä ”Kyllä me selvitään!” -juttusarjassamme neuropsykologi Jaana Sarajuuri antaa vinkkejä, kuinka huolehtia toimintakyvystä ja hyvinvoinnista myös koronaepidemian aikana.

Juttusarjan osat:

1/9 Iloa tuottavia arjen elämyksiä

2/9 Äärimmäistä ärsyketulvaa

3/9 Arjen ja vuorokauden rytmittäminen pitää arkea kasassa

4/9 Iloa ja arkirutiineja lemmikeistä

5/9 Tunteet aktivoituvat toisten ilmeistä

6/9 Kuntoutusta

7/9 Kevään lisääntyvä valon määrä

8/9 Tartu ikuisuusprojekteihin kotona

9/9 Hoida itseäsi

Epidemiatilanne on tuonut arkeemme rajoituksia. Siitä huolimatta edelleen on mahdollisuuksia löytää hyvää mieltä tuottavia arjen elämyksiä.

-Karanteenissa ja kotona pysyvien on hyvä käydä vointinsa mukaan ulkoilemassa, lenkkeilemässä, pyöräilemässä tai esimerkiksi metsässä kulkemassa, kunhan välttää lähikontakteja, neuropsykologi Jaana Sarajuuri opastaa.

Levotonta mieltä voi rauhoittaa liikkumalla ulkosalla tai puutarhan kevättöissä, joissa voi iloita heräävästä luonnosta ja uudesta kasvusta.

-Voit vaikka tehdä retken luontokohteeseen tai kansallispuistoon. Luonto paitsi rauhoittaa, myös virkistää.

Meistä jokaisella on varmasti myös kotosalla hommia, joihin ei ole ollut aikaa tai intoa tarttua. Toimittaja esimerkiksi siivosi siivouskomeron…

-Kotona voi tehdä jonkun asian, jota on aina siirtänyt ja iloita sen toteuttamisesta vihdoinkin. Lisäksi voi tehdä itse ruokaa ja, jos mahdollista, yhdessä esimerkiksi lasten kanssa, jonka jälkeen voi ruokailla yhdessä. Nyt on hyvää aikaa kokeilla niitä keittiönkaappiin kerättyjä reseptejä, ajankohtaisesti rakentaa pääsiäistä ja ostaa vaikkapa kaunis tulppaanikimppu.

@aivovammaliitto