Humalatila syypää aivovammaan

Viikolla 46 on jo 13. valtakunnallinen Aivovammaviikko! Tänä vuonna muistutamme, että selvälläkin päällä voi sattua, mutta alkoholi lisää muun muassa tapaturmariskiä!

Marge Miettinen sai aivovamman vuonna 2011 pudottuaan 8,5 metrin matkan päätyen asvaltille. Kuten 60 prosentissa aivovammatapauksista, oli Miettinen vammautuessaan humalassa. Mutta kuten moni muukin humalassa vammautunut, ei hänkään ollut ongelmakäyttäjä, vaan ihan tavallinen silloin tällöin -juhlija.

-Olimme olleet isolla porukalla ravintolassa ja olin sillä kerralla vahvasti humalassa. Tulimme ravintolasta silloisen miesystäväni, eli nykyisen aviomieheni, asunnolle ja menimme viherhuoneeseen, joka on ikään kuin lasitetun parvekkeen ja huoneen välimuoto. Avasin kolmannessa kerroksessa sijaitsevan parvekkeen ikkunat ja istahdin matalan kaiteen edessä olevalle penkille. Olin siitä horjahtanut kaiteen yli ja syöksynyt maahan. En muista tästä itse mitään, aivovamma pyyhki muistini näiltä osin, mutta näin minulle on jälkikäteen kerrottu, Marge Miettinen kertoo.

Törmäyksen seurauksena hän sai erittäin vaikean aivovamman ja vartalon vasen puoli halvaantui. Selittämättömän, kahdeksan vuorokautta kestäneen, tajuttomuuden vuoksi hänen päänsä kuvattiin ja hänellä todettiin MRI:ssä eli magneettikuvauksessa frontaalipainotteinen erittäin vaikea diffuusi aksonivaurio aivoissa.

-Olin reilun kuukauden teho-osastoilla Kuopiossa ja kotikaupungissani Jyväskylässä, reilun kuukauden vaativan hoidon osastolla, sillä minulla oli vielä tuolloin trakeostomia eli henkitorveen tehty reikä, ja reilun kuukauden kuntoutusosastolla.

Miettinen kertoo, että juhliminen, johon liittyi myös alkoholin nauttimista, oli aivan normaalia viikonloppukivaa – ei päivittäistä tai muutenkaan säännöllistä humalahakuista juomista. Miettisellä oli kiireinen työ teleoperaattorin asiakaspalvelussa.

-Puheluita tuli kuuden linjan kautta, työ oli erittäin hektistä ja minä rakastin joka hetkeä! Nautin työstäni, suuri osa asiakkaista oli asiallisia ja hankalatkin asiakkaat otin haasteena, jotka sain tyyntymään hyvällä palvelulla ja positiivisuudellani.

Törmäys jätti jälkensä

-Vuonna 2014 työeläkeyhtiö siirsi minut eläkkeelle. En ollut hakenut, enkä halunnut, eläkkeelle, mutta voimakkaiden aivovamman jälkitilan oireiden vuoksi työeläkeyhtiö katsoi, ettei minusta ole enää edes toiselle alalle koulutuksen kautta työkykyiseksi.

Onnettomuus jätti jälkeensä voimakkaan uupumuksen ja tasapainovaikeuksia sekä tukun muita vaivoja.

-Väsyessäni aivovamman jälkitilan oireet voimistuvat ja korostuvat. Logiikkani pettää, eikä aivotoimintani ole terävää – hyvä, kun osaan oireiden ollessa voimakkaimmillaan edes täyttää tulostimeen papereita.

Aivovamman myötä Miettinen käyttää alkoholia enää varovaisesti ja harkiten.

-En oikein kestä enää alkoholia, sillä jo valmiiksi huono tasapainoni menee alkoholista entistä huonommaksi. Myöskään jatkuvasti tarvitsemani lääkitys ei sovi yhteen alkoholin kanssa.

Lue Aivoituksesta 4/2016 lisää Marge Miettisestä! pikkumarge

@aivovammaliitto