Aivovammoihin pureutuva tietokiertue saapuu Kuopioon

Kuinka aivovammojen diagnosointi on muuttunut uuden Käypä hoito -suosituksen voimaantulon jälkeen? Millä perusteella ja mihin aivovamman aiheuttamiin ongelmiin saa kuntoutusta? Miten sosiaaliturva järjestyy?

Näihin – ja moniin muihin – aivovammaan liittyviin asioihin saadaan selvyyttä Aivovammaliiton järjestämällä Aivovamma 2019 -tietokiertueella. Tilaisuudet koostuvat neurologin ja neuropsykologin luennoista, kokemustoimijan puheenvuorosta ja aivovammautuneen ihmisen sosiaalietuuksiin perehtymisestä. Aivoterveellistä murkinaa tilaisuudessa tarjoaa yhteistyökumppanimme Arla Suomi. Kiertue saapuu Kuopioon keskiviikkona 20.11.2019 klo 15 – 19.

Yksi tilaisuuden esiintyjistä on Itä-Suomen aivovammayhdistyksen entinen puheenjohtaja ja Aivovammaliitto ry:n hallituksen nykyinen jäsen Kimmo Heinonen. Nyt 46-vuotias Kimmo muistaa ikuisesti päivämäärän 15.7.2009 – tai ei oikeastaan muista, sillä tuolloin sattunut aivovamma pyyhki muistin koko seuraavaksi kuukaudeksi. Elämä muuttui paikallisella motocross-radalla. Ennen vammautumistaan Kimmo työskenteli pääsuunnittelijana, mutta vuonna 2013 hänen oli luovuttava hänelle tärkeästä työstä aivovamman jälkitilan mukanaan jättämien oireiden vuoksi. Parin vuoden testaamisten ja tutkimusten jälkeen hän sai eläkepaperit kouraansa vuonna 2016.

Insinööri ei ollut tottunut toimettomuuteen, joten raskaasta työelämästä luopumisen jälkeen Kimmon saama yhteydenotto Aivovammaliitosta tuli kreivin aikaan.

-Minulta kysyttiin, voisinko alkaa vetää Kuopion toimintaryhmää. Toimintaryhmästä sainkin tosi paljon ystäviä ja ymmärrystä. Sitä vertaistukea! Aina, kun menin ryhmän tapaamiseen, tuntuivat myös uudet ihmiset uusine tarinoineen niin tutuilta kuin olisimme tunteneet jo vuosikaudet.

Kimmo kuvailee, että yhdistystoiminnan suola on tilaisuus jutella aivovammamöröstä ilman leimautumisen ja väärinymmärrysten pelkoa – kun kaikki muutkin ovat vammautuneita tai heidän läheisiään, jokainen tietää, mitä aivovamma tarkoittaa ja mitä se ei tarkoita.

-Toivonkin, että mahdollisimman moni aivovammautunut ja hänen läheisensä heittäisi omat epäluulonsa romukoppaan ja uskaltautuisi mukaan ryhmien tapaamisiin. Edes aluksi vaikka vain tunnustelemaan, sillä yleensä saman kokeneiden tapaamisesta on apua.

Aluksi Kuopion aivovammaryhmä toimi pääkaupunkiseudulla majaansa pitävän yhdistyksen alaisuudessa, mutta vuonna 2015 itäsuomalaiset perustivat liiton avustuksella Itä-Suomen aivovammayhdistys ry:n.

-Minut valittiin puheenjohtajaksi ensimmäiselle kaksivuotiskaudelle. Itä-Suomen yhdistyksellä oli tuolloin toimintaa Kuopion lisäksi Joensuussa ja Savonlinnassa. Nykyään toimintaa on myös Mikkelissä. Ryhmän ja yhdistyksen toiminnan vetäminen, ja etenkin yhdistyksen perustaminen ja puheenjohtajuus, toivat entisen projektimiehen elämään sisältöä ja rytmiä. Oli muutakin ajateltavaa kuin oma kuntoutuminen. Lisäksi sain mielekästä tekemistä.

Yhdistys kasvoi kuudesta jäsenestä sataan. Kimmo luovutti puheenjohtajuuden kaksivuotiskautensa jälkeen Joensuuhun.

-Joku voi miettiä, että miten jaksoin. Vastaus on, että en olisikaan jaksanut yksin. Uuden yhdistyksemme perustajajäsenillä oli monenlaista tietotaitoa – oli ammattitaitoinen sihteeri, kirjanpidon osaaja, avustuksen hakemisen mestari. Opin jo alussa yhdistyksen ylläpidon A:sta Ö:hön kantapään kautta. Tärkein oppi on, että älä edes yritä tehdä kaikkea yksin! Toinen tärkeä vinkki on opettaa oivaltamansa asiat uusille ihmisille, joten he voivat jakaa taakkaasi ja ottaa myöhemmin luottamustehtäviä hoitaakseen.

Tilaisuudessa oman tarinansa kertoo Kimmon lisäksi kokemustoimija Tarja Holopainen Kuopiosta.

Haastattelupyynnöt: kimmo1906@gmail.com

 

Aivovamma 2019 -tietokiertue 20.11.2019, klo 15.00-19.00

Kuopio, Musiikkitalo, Kuopionlahdenkatu 23, 70100 Kuopio

15.00 Tilaisuuden avaus ja tervetulosanat, Aivovammaliitto ry, toimittaja-tiedottaja Pia Warvas ja järjestösuunnittelija Leena Koivusaari

15.15 Yleisluento aivovammoista, Jaana Autere, neurologian erikoislääkäri

16.00 Tauko (10 min)

16.10 Aivovammautuneen neuropsykologinen kuntoutus, Riitta Luukkainen-Markkula, neuropsykologi

16.50 Tauko (25 min)

17.15 Itä-Suomen Aivovammayhdistyksen esittely, Kimmo Heinonen

17.45 Kokemuspuheenvuoro, Tarja Holopainen, kokemustoimija

18.15 Aivovammautuneen sosiaaliturva, Elina Perttula, sosiaalityöntekijä

18.45 Kysymykset

19.00 Tilaisuus päättyy

 

Lisätietoa tapahtumasta:

Leena Koivusaari, järjestösuunnittelija, leena.koivusaari@aivovammaliitto.fi tai puh. 050 306 4181

Ilmoittaudu tilaisuuteen tästä linkistä:

https://forms.office.com/Pages/ResponsePage.aspx?id=arrWll3oZE6OGLt2wkwhYme3FG6cPwJOpMLVRuC1uhBUQzVYNUlCWVdRTE1FNkYwQzBVNzVCVk1XRy4u

Jos tarvitset lisätietoa tai apua ilmoittautumisen kanssa, ole yhteydessä Aivovammaliiton järjestösuunnittelijaan

 

@aivovammaliitto