Aivovammaliitto ja Bazar lahjoittavat Kuolemanlaakson kansanedustajille

Syyskuussa ilmestynyt kirja Kuolemanlaakso (Bazar) on koskettanut voimakkaasti jo tuhansia lukijoita, erityisesti aivovamman saaneita ja heidän läheisiään. Kirja kertoo entisen jääkiekkoilijan Tommi Kovasen karun tarinan vuonna 2013 tapahtuneen rajun taklauksen jälkeen. Jotta tietoisuus aivovammojen seurauksista leviäisi päättäjien keskuudessa, jokaiselle Suomen kansanedustajalle lahjoitetaan Kuolemanlaakso-kirja. Lahjoituksen tekevät Aivovammaliitto ry ja kirjan kustantanut Bazar Kustannus Oy yhdessä kirjan kirjoittaneiden Tommi Kovasen ja Jenny Rostainin kanssa.

”Kirjoitimme tarinani kirjaksi, koska aivovammoista ja niiden seurauksista puhutaan aivan liian vähän. Kuolemanlaakson ilmestymisen jälkeen olen saanut runsaasti yhteydenottoja aivovammautuneilta, joista monet vasta kirjan luettuaan ovat saaneet sanoja tuntemuksilleen ja toivoa siitä, että elämä vamman kanssa on mahdollista”, kertoo Tommi Kovanen.

”Ajatus kirjalahjoituksesta syntyi aivovammautuneiden omassa Facebook-ryhmässä. Tartuimme heti ideaan ja otimme yhteyttä Aivovammaliittoon. Bazar Kustannus on vuosittain lahjoittanut varoja erilaisiin hyväntekeväisyyskohteisiin ja meille on kunnia olla mukana myös tässä tärkeässä asiassa”, sanoo kustantamon johtaja Markus Lähdesniemi Bazar Kustannus Oy:stä.

”Tommin tarina kertoo koskettavasti ja todenmukaisesti elämästä ja tuntemuksista usein näkymättömän vamman kanssa. Tänä vuonna 25 vuotta täyttävä Aivovammaliitto on luovuttanut juhlavuoden kunniaksi sisäministeri Paula Risikolle julkilausuman, jossa kuvataan niitä haasteita ja karikoita, joita esiintyy monen aivovammaisen ihmisen tapauskertomuksessa. Muutoksia tarvitaan sekä tapaturmalainsäädäntöön että sen valvontaan”, kertoo Aivovammaliiton toiminnanjohtaja Anne Porthén.

Aivovamma ei ole älyvamma

Aivovamma on tapaturman aiheuttama aivokudoksen vaurio, joka syntyy päähän kohdistuvasta iskusta tai liike-energiasta. Tapaturmaisen aivovaurion saa Suomessa vuosittain arviolta 15 000 −20 000 ihmistä ja sen jälkitilan oireita on noin 100 000 henkilöllä. Kun mukaan lasketaan vammautuneen ihmisen lähipiiri, aivovamma koskettaa noin puolta miljoonaa suomalaista.

Sekä aivovammat että niiden oireet ovat monimuotoisia ja yksilöllisiä. Erittäin lievän aivovamman, kansanomaisesti aivotärähdyksen, saaneista valtaosa toipuu oireettomaksi. Mitä vakavammasta vammasta on kyse, sitä todennäköisemmin siitä jää pysyviä oireita. Tyypillisiä oireita ovat esimerkiksi erittäin voimakas väsymys, aloitekyvyn puute, muistin heikkeneminen, vaikeus oppia uutta, muutokset persoonallisuudessa ja tunne-elämässä sekä fyysiset oireet, kuten haju- ja makuaistin häviäminen, päänsärky ja kaksoiskuvat.

@aivovammaliitto