Aivovammaliiton lausunto luonnoksesta hallituksen esitykseksi eduskunnalle työtapaturma- ja ammattitautivakuutuksen, liikennevakuutuksen ja potilasvakuutuksen lainsäädännön muuttamisesta

Aivovammaliitto ry toteaa lausunnossaan pitävänsä kannatettavana työpaikkaonnettomuuksien tutkinnan eli TOT-toiminnan laajentamista nykyisestä muodostaan hallituksen esittämään muotoon niin, että se kattaa MYEL-vakuutetut ja opiskelijat. Tapaturmien tutkiminen ja niistä arvokkaan tiedon saaminen on avainasemassa ennaltaehkäisyssä.

Kuolemaan johtaneista työtapaturmista viime vuosina merkittävä osa on ollut kaatumis- tai putoamisonnettomuuksia. Kaatumis- ja putoamisonnettomuudet ovat tilastollisesti suurin aivovammaan johtavista tapaturmista. Kuolemaan johtaneissa työtapaturmissa on myös väkivaltaan liittyneitä kuolemia. Työturvallisuuden lisääminen ja päähän kohdistuvien ulkoisten iskujen ehkäiseminen on Aivovammaliiton mielestä erittäin tavoiteltavaa ja TOT-toiminnalla voidaan ehkäistä vakavia vammoja ja kuolemia työpaikoilla. Liitto kannattaa myös toiminnan tilastoinnin jatkamista ja tilastojen julkaisemista sekä tilastoanalyysien julkaisemista.

– Tapaturmavakuutuskeskuksen asiantuntijoista vähintäänkin osan pitäisi olla vakuutusyhtiöistä riippumattomia tapaturmassa olleen henkilön tai hänen läheistensä oikeusturvan kannalta. Liikenne- ja potilasvahinkolautakunnan jäsenillä ei tule olla sidonnaisuuksia esimerkiksi vakuutusyhtiöihin, Aivovammaliiton toiminnanjohtaja Päivi Puhakka sanoo.

Lisäksi Aivovammaliitto painottaa, että on huomioitava, että laissa käytetty termistö on linjassa vammaispalvelulain kanssa.

– Nyt käytetään termiä ’tuettu asuminen’, joka ei välttämättä ole sama asia kuin asumisen tuki, jota käytetään uudessa vammaispalvelulaissa. Laissa käytettävä termistö on mielestämme määriteltävä laajemmaksi, jottei uusi termistö jätä pois henkilöitä, jotka tarvitsevat enemmän apua, Päivi Puhakka sanoo.

Kuva: Hanne Salonen/Eduskunta

@aivovammaliitto