Aivovamma ei altista koronavirukselle

Aivovammaliiton työntekijöille tulee huomattava määrä kysymyksiä siitä, onko aivovamma koronan riskitekijä. Kysyimme asiaa neurologian erikoislääkäri, professori Olli Tenovuolta.

– Aivovamma ei aiheuta elimistölle tai sen vastustuskyvylle muutoksia, jotka aiheuttaisivat erityisen riskin saada koronaviruksen seurauksena vaikean taudinkuvan. Aivovamman vaikutus voi olla enintään välillinen: jos aivovamman seurauksena liikunta on vähentynyt, paino noussut ja kehittynyt diabetes tai sydän- ja verisuonisairaus, niin nämä sairaudet lasketaan vakavan tautimuodon riskiä lisääviksi riippumatta siitä, millä tavoin ne ovat syntyneet, Olli Tenovuo kertoo.

Tenovuo täsmentää, että kuitenkin vain sellainen diabetes, jossa on elinvaurioita (esim. munuaisissa) tai sydänsairaus, jossa on sydämen vajaatoimintaa, ovat erityinen riski.

Aivovamman jälkitilan oireena voi tulla myös epilepsia. Pelkkä epilepsia ei tämänhetkisen tiedon mukaan ole myöskään riskitekijä, kertoo Aivovammaliiton yhteistyökumppani Epilepsialiitto.

Lisätietoja:
Olli Tenovuo
puh. 050 4383802
olli.tenovuo@tyks.fi

 

Olli Tenovuon kuva: Pia Warvas

Aivovammaliitto osallistuu osaltaan koronan torjuntaan perumalla tapahtumat kesäkuun loppuun asti, tekemällä etätöitä ja jättämällä työmatkat väliin. Esite- ja muita tavaratoimituksia ei etätyön aikana tehdä. Toimihenkilöt tavoittaa kuitenkin normaalisti niin puhelimella kuin sähköpostitsekin ja sosiaalisen median kautta myös korona-aikana. Olemme normaalisti töissä, vaikka toimiston sijaan työskentelemme itse kukin omassa kotoamme. Meille voi soittaa ja panna mailia tulemaan – me olemme läsnä, vaikka olemmekin etänä!

@aivovammaliitto