Aikuinen – kesälomalla kannusta kakaraa! Tapaturmapäivä 13.7.2018

Kesäloma on nautintojen aikaa, mutta samalla kohdataan erilaisia vaaratilanteita lasten ja nuorten liikkuessa niin tutussa kotiympäristössä kuin sen ulkopuolellakin kesäseikkailujen parissa.  Aikuinen on kahdessa roolissa lasten turvallisuuden takaajana: toisaalta hän antaa neuvoja lapsille siitä, miten tenava voi itse huolehtia omasta turvallisuudestaan, ja toisessa roolissaan hän omalla esimerkillään ja käyttäytymisellään pitää huolen, että oma toiminta ei aiheuta vaaratilanteita muille.

Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila on samaa mieltä.

– Lapset ovat oppimassa liikenteessä. Kävelijöinä ja pyöräilijöinä lapset ottavat itsenäisiä askelia yhteisessä liikenteessämme. Meidän aikuisten tehtävänä on pitää huoli, että opetamme lapsillemme hyvää liikennekulttuuria. Se on kannustavaa, ystävällistä ja rehtiä. Olethan sinä aikuinen tämän kulttuurin esimerkillinen edustaja? Suojatie toimii vasta, kun sinä aikuinen päätät antaa sille arvoa. Eivätkä lapset aina osaa ja hoksaa. Silloin sinä aikuinen olet erityisen tärkeä. Sinä olet Suojatie, hän muistuttaa.

Kurttila toivoo erityisesti, ettemme me suomalaiset tee lapsista uusavuttomia liikenteessäkään.

– Toivon, että me aikuiset emme kuskaisi lapsiamme kaikkialle. Se, mitä sinä aikuinen pelkäät, tarttuu lapsiin. Ja jotta vanhemmat voisivat luottaa liikenteen turvallisuuteen ja meihin aikuisiin liikkujina, annetaan lapselle arvoa liikkujana. Mitä vähemmän lapset uskaltautuvat liikenteeseen, sitä varomattomampia ja välinpitämättömämpiä meistä aikuisista taitaa liikenteessä tulla. Aikuinen. Karista kiire, kannusta kakaraa!

Liikenneturva on haastatellut alakouluikäisiä lapsia ja kysynyt heiltä, että mitä neuvoja äiti on liikenteeseen antanut. Lasten vastauksissa nousee huolellisuus suojatietä ylitettäessä, kypärän käyttämisen tärkeys sekä liikenteeseen keskittyminen puhelimen räpläämisen sijaan. Toisessa haastattelussa lapset saivat esittää toiveita aikuisille. Lapset kehottavat täysikasvuisia katsomaan tarkemmin ympärilleen, ajamaan hiljempaa ja jättämään puhelimen rauhaan ratissa ollessaan. Videoihin voi perehtyä YouTubessa.

Liikenteessä tapahtuva onnettomuus voi johtaa pahimmillaan kuolemaan tai vakavaan loukkaantumiseen. Esimerkiksi aivovammoista 20 % syntyy liikenneonnettomuuksissa ja selkäydinvammoista 40 % syntyy tapaturmaisesti.

Pian käännämme katseet syksyyn ja koulutiehen. Annathan sinäkin lapselle mahdollisuuden turvalliseen liikkumiseen – niin tapaturmapäivänä kuin vuoden jokaisena päivänä.

Tiedä mihin hyppäät

Kesäpäivät houkuttelevat suomalaiset uimaan, mutta joka kesä veden äärellä esiintyy iloisten rantaleikkien lisäksi myös surunäytelmiä, joissa varomattomat uimahypyt johtavat vammautumiseen. Validia Kuntoutuksen pitkäaikainen lääkäri, fysiatri Eija Ahoniemi on työskennellyt yli 20 vuotta selkäydinvammojen parissa. Näiden vuosien aikana hän on kohdannut kymmeniä sukellusonnettomuuksissa vakavasti vammautuneita.

– Sukellusonnettomuuksissa syntyy pääasiassa erilaisia kaularankavammoja, murtumia ja nikamien sijoiltaanmenoja. Pahinhan niistä on tämä selkäydinvaurio, joka saattaa murtuman seurauksena tulla. Kaulan alueen selkäydinvaurio on aina katastrofaalinen, koska sen seurauksena on neliraajahalvaus, Ahoniemi kertoo. Uimahyppyonnettomuuksissa vammautuvat ovat lähes poikkeuksetta nuoria miehiä aikuisuutensa kynnyksellä. Jokainen onnettomuus on tragedia, joka vaikuttaa paitsi vammautuneeseen, myös hänen läheisiinsä. Siksi yksikin onnettomuus on liikaa. Moni onnettomuus olisi vältettävissä. Tänä kesänä Invalidiliitto tekee yhteistyötä pellehyppykollektiivi Jerobeam Salakyttä Teamin kanssa turvallisten uimahyppyjen puolesta Tiedä mihin hyppäät -kampanjassa. Nuorisolle suunnatun Älä ole pelle -kampanjavideon tavoitteena on saada yltiöpäinen riskinotto vaikuttamaan vähemmän houkuttelevalta, jopa naurettavalta. Katso kampanjavideo täältä!

Tapaturmapäivänä, eli perjantaina 13.7.2018, Aivovammaliitto ry, Helsingin poliisi, Invalidiliitto ry, Liikenneturva, Mahdollisuus lapselle ry, Mannerheimin lastensuojeluliitto ry, Selkäydinvammaiset Akson ry, Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU ry ja TATU ry muistuttavat, että lapsella ja nuorella on oikeus turvalliseen kesälomaan.

#tapaturmapäivä #skidistinäkyvä #karistakiire #kannustakakaraa #äläolepelle #tiedämihinhyppäät

 

 

 

@aivovammaliitto