Parisuhde ja seksuaalisuus

Maria Haanpää on tuttu nimi innokkaille television katsojille, sillä hän loihti takavuosien huippukampaajana mitä upeimpia kampauksia useisiin televisio-ohjelmiin. Lähes miljoonaliikevaihtoa takoneen yrityksen keulakuva teki joitakin vuosia sitten terveysongelmien vuoksi täyskäännöksen urallaan. Nyt hän ratkoo terapeuttina ihmissuhde- ja seksuaaliongelmia.

Aivovamma voi muuttaa perheen sisäistä dynamiikkaa ja rooleja. Asioihin juuttuminen voi tuoda mukanaan parisuhdeongelmia. Erityisen hankalaa on, jos vammaton puoliso ei ymmärrä aivovamman oirekuvaa tai jos vammautunut ihminen ei hyväksy muuttunutta itseään. Elämän kriisitilanteissa onkin erityisen tärkeää löytää punainen lanka, joka johdattelee jatkamaan yhdessä.

– Elämää äkisti muuttava tilanne, kuten aivovammautuminen, vaati käymään läpi koko tunteiden kirjon surun ja vihan tunteet mukaan lukien. Näitä tunteita kokee aivovammautuneen ihmisen lisäksi myös puoliso ja lapset – eli kaikki, joita perheeseen kuuluu. Jokainen käy läpi prosessia omanlaisenaan ja omaan tahtiinsa. Tärkeintä on kuitenkin ajan myötä hyväksyä asia, jolle ei voi mitään. Surusta, vihasta ja jossittelusta on päästettävä irti, jota elämä voi jatkua. Ja se voi jatkua aiempaa onnellisempanakin, sillä elämää suurestikaan muuttava kriisi ei aina olekaan huono juttu, Maria Haanpää sanoo.

Maria toteaa, ettei ole poikkeuksellista jäädä vellomaan pahaan oloonsa. Jossittelu ja jumittuminen ovat aivovamman sattuessa melko yleisiä.

– Kun tulevaisuus on tuntematon, verrataan nykyhetkeä siihen, minkälaista elämä oli joskus. Huominen pelottaa. Tärkeää olisi kuitenkin päästä irti menneestä ja löytää rohkeutta rakentaa elämänsä uusiksi – löytää voimavaroja hyväksyä muutos.

Maria kehottaa ihmisiä kysymään, mitä todella rakastaa nykyisessä itsessään sen sijaan, että haikailisi sitä, mitä rakasti aiemmassa elämässään.

– Kun löytää omat voimavaransa ja tulevaisuuden kipinän, edessä voi olla vaikka mitä upeaa. Jos palkkatyöhön ei enää kykene, voi tilalle tulla merkityksellistä vapaaehtoistyötä tai mahdollisuus viettää entistä enemmän aikaa läheistensä kanssa.

Joskus muuttuneen elämäntilanteen myötä voi tulla myös ero, mutta senkään ei tarvitse olla maailmanloppu. Jos pariskunta päätyy eroon, vastaan voi tulla entistäkin parempi parisuhde

– Erokortti on joskus järkevää käyttää. Se voi olla välttämätöntä, jotta molemmat voiva alkaa rakentaa itsensä näköistä elämää. Ero on vammautumisen tavoin trauma. Siinä käydään läpi samat prosessit jossitteluineen, suruineen ja vihoineen. Suruprosessi on käytävä läpi, jotta voi tulevaisuudessa olla eheä. Syitä ja syyllisiä on kuitenkin turha etsiä. Aivovamma on harvoin ainoa syy parisuhteen päättymiseen. Ero ei ole koskaan yksipuolinen, vaan tavalla tai toisella siinä on aina mukana kaksi osapuolta. 

Apua seksuaalisuuden ongelmiin

On hyvä tiedostaa, että aivovamma ei välttämättä selitä tunne-elämän muutoksia ainakaan kokonaan, vaan se voi voimistaa jo olemassa olleita tunteita tai lapsuudessa opittuja käytösmalleja. Siksi ammattilaisen avulla voidaan pohtia, johtuuko tunnereaktio vammasta vai omasta persoonasta. Kun opitaan hyväksymään itsensä, on tunteitakin helpompi ymmärtää ja käsitellä – oli ihminen sitten vammautunut tai vammaton.  

Maria muistuttaa, että parisuhteessa seksuaalisuus ja seksi näyttäytyvät jokaisella omanlaisenaan. Periaatteessa mikään laillinen, jota molemmat haluavat, ei ole väärin. Aivovamma voi kuitenkin tuoda mukanaan yliseksuaalisuutta ja estottomuutta, joihin on saatavilla apua.

– Ihmiselle voi tulla vammautumisen jälkeen addiktioita, kuten tarve saada jatkuvasti seksiä ja pornoa, fetissejä tai muita seksiin liittyviä pakkomielteitä. Jos yliseksuaalisuus alkaa haitata normaalia elämää ja parisuhdetta, sen juurisyihin kannattaa paneutua ja pohtia, mitä asialle voisi tehdä.

Samoin aliseksuaalisuuteen voi löytää syitä.

– Kuten vaikkapa se, ettei ihminen enää rakasta ja hyväksy itseään ja kokee, ettei kukaan muukaan voi haluta häntä seksuaalisesti.

Oli ongelma mikä hyvänsä, sen kanssa ei kannata jäädä yksin. Avoin keskustelu kumppanin kanssa on tärkeää, mutta seksuaalisuuteen ja seksielämään liittyvistä ongelmista voi keskustella monien eri ammattilaisten kanssa.

– Apua voi kysyä esimerkiksi seksuaalineuvojilta ja -terapeuteilta, parisuhdeterapeuteilta, gynekologeilta, urologeilta, neuropsykologeilta tai psykiatrian puolelta.

Myös vammaton puoliso voi tarvita tukea seksuaalisuuteen liittyvissä asioissa aivovamman kohdatessa perheen.

– Puoliso tietää parhaiten, muuttuiko seksuaalisuuden ja seksin käsite radikaalisti vammautumisen jälkeen. Jos seksielämään nousee piirteitä, jotka eivät aiemmin kuuluneet suhteeseen – ja erityisesti jos ne häiritsevät tai hämmentävät puolisoa –kannattaa niitäkin työstää asiantuntijan opastuksella.

Maria korostaa, että ammattilaisille puhumista on turha pelätä tai hävetä.

– Kukaan ei taatusti onnistu kertomaan mitään sellaista, mitä me ammattilaiset emme olisi jo joskus kuulleet. Asiat kannattaa ottaa puheeksi rohkeasti ja kiertelemättä. Vaikka aivovamma voi tuoda parisuhteeseen ongelmia ja muuttaa seksuaalisia rooleja, voi toisen puolison vammautuminen myös lujittaa parisuhdetta.

Tämä on lyhennelmä Aivoituksessa 4/2023 julkaisusta artikkelista. Voit lukea koko artikkelin tilaamalla Aivoituksen näytenumeron Aivovammaliiton järjestösihteeriltä osoitteesta anu.kainulainen@aivovammaliitto.fi

Linkki Maria Haanpään kotisivuille

Teksti ja kuva: Pia Kilpeläinen

@aivovammaliitto