Outi Leinonen, 31
Entinen jääkiekkoilija, sai AIVOVAMMAN KESÄLLÄ 2004. Onnellisuus on itsensä hyväksymistä.

Heinäkuisena yönä vuonna 2004 lupaava nuori jääkiekkoilija Outi Leinonen oli hakemassa ystäväänsä Jyväskylän lähistöllä sijaitsevalta mökiltä. Paluumatkalla kello oli kolme aamuyöllä ja Outi väsynyt. Hän nukahti rattiin. Auto ajautui vastaantulijan kaistalle ja törmäsi rekkaan.

Onnettomuutta seuranneista kuukausista Outilla ei ole muistikuvia. Kun kunto vähitellen parani, kertoi lääkäri kolarin aiheuttamasta aivovammasta. Se, kuinka perusteellista muutosta vammautuminen 18-vuotiaan nuoren elämään ja tulevaisuudensuunnitelmiin tarkoitti, valkeni hänelle vasta vähitellen.

Outi joutui opettelemaan siskojensa nimet uudelleen, ja hän tunsi valtavaa, jatkuvaa väsymystä. Kiekkokaukaloon hän ei sitkeästä yrittämisestä huolimatta kyennyt enää kunnolla palaamaan: lajin vaatima määrättyinä harjoitusaikoina vireessä oleminen ei kerta kaikkiaan onnistunut. Energia kun ei tuntunut riittävän edes ajanviettoon ystävien kanssa.

Outi ei ollut enää jääkiekkoilija eikä opiskelija. Hän ei tulisi koskaan valmistumaan ammattiin. Outi oli 18-vuotias eläkeläinen, jonka tulevaisuus oli muuttunut yhdessä yössä. Seurasi pitkä prosessi, jonka aikana Outi joutui rakentamaan identiteettinsä alusta. Periksi hän ei kuitenkaan antanut.

Uusi harrastus liikunnalliselle naiselle löytyi BMX-pyöräilyn parista. Nykyisin hän on lajissaan kansainvälisesti menestynein suomalainen. Lähes joka päivä pyörän selässä viihtyvä Outi on oppinut rytmittämään harjoittelunsa aikoihin, jolloin hän on pirteimmillään.

Vielä urheilumenestystä tärkeämpää Outille on kuitenkin se, että hän nykyisin onnellinen juuri sellaisena kuin on. Hän kertoo oppineensa, ettei onnellisuuteen tarvita suuria saavutuksia, urheiluautoja tai hienoa titteliä. Tärkeintä on olla sinut itsensä kanssa.

Oman kokemuksensa pohjalta Outi haluaa toimia innoittajana muille ja on siitä syystä ryhtynyt Aivovammaliiton elämäjatkuu-lähettilääksi. Outi haluaa lähettiläänä haastaa kaikki mukaan talkoisiin ennaltaehkäisevän aivovammatyön edistämiseksi sekä niiden tukemiseksi, jotka ovat jo vammautuneet.

KASVATA AVUSTUSPOTTIA TÄSTÄ                                                      LIITY JÄSENEKSI TÄSTÄ